Julemat i Norden; julskinke, flæskestek og røkt lammekjøtt

Artikkelen er over 1 år gammel

Svenskene ønsker hverandre god jul og er kjent for sitt julbord, bugnende av blant annet julskinke, köttbullar, sylte, sild, gravlaks og Janssons frestelse.

DEL

Lutefisk med all slags tilbehør er også populært, skriver matprat.no.

I danske hjem ønsker de hverandre glædelig jul, og på bordet står flæskestek, helstekt and eller gås med rødkål, brunede poteter og ripsgelé som troner på bordet på julaften. Til dessert må det være ris à la mande, riskrem med mandel og kirsebærsaus.

Hyvää joyula sier de i Finland. Finsk julemat kan til forveksling likne den svenske, med skinkestek som det mest tradisjonelle. Skinka blir ofte servert med kokte grønne erter og med en eller flere såkalte lådor, eller puddinger bakt i ovnen med potet, gulrot, kålrot eller lever. Gulrot-lådan er laget av risgrøt som blir blandet med revet gulrot, fløte og egg og bakt i ovnen. Lever-lådan inneholder også ris og fløte, og smakes til med krydder og rosiner. Og det skal ikke mangle på noe; rødbetesalat, soppsalat, sild, gravlaks, kaviar og piroger er noe av det som hører hjemme på et finsk julebord.

På Island ønsker de hverandre gledileg jol. Hangikjøt, eller røkt lammekjøtt har i flere generasjoner vært den mest tradisjonelle julematen, servert med hvit saus, poteter og grønnsaker. I dag er det nesten like vanlig å servere rype, reinsdyrkjøtt, kalkun eller glasert skinkestek. Lille julaften er det vanlig å spise «kæst skata», raket skate (fisk), kokt og servert med lammefett, poteter og mørkt rugbrød, ifølge matprat.no.

Artikkeltags