– Egentlig ganske vellykket – om jeg tør si det selv

Du trenger ikke være glutenintolerant for å ha eple-amandine som din favorittkake.ALLE FOTO: Carl Martin Nordby

Du trenger ikke være glutenintolerant for å ha eple-amandine som din favorittkake.ALLE FOTO: Carl Martin Nordby

Artikkelen er over 2 år gammel

Mange av oss har et utvalg oppskrifter som alltid er «bankers». Her er en av mine.

DEL

MAT OG VIN

Eple-amandine er en sikker vinner. Tilberedt med norske epler, en frekk og salt snøfriskkrem, søt karamellsaus og mandler blir den garantert godt mottatt. Med surøl, både i glasset og karamellsausen, blir det enda bedre. Jeg er usikker på hvor jeg fikk denne oppskriften fra, men den har for lengst havnet i «bankers»-kategorien min.

Det fjonge navnet eple-amandine gjør at jeg mistenker kaka for å være et fruktig utspring fra det franske kjøkkenets mandelkake, gateau amandine.

Oppbyggingen av kaka er todelt. Først visper man sammen mandelmasse, deretter blander man inn lun vaniljekrem. Så stapper man eplene ned i smeten og baker kaka.

Denne metoden gir deg en myk og saftig kake som ikke blir tørr selv om den står en uke i kjøleskap eller en måned i fryseren. Det er den perfekte kaka å varme opp igjen, og den vil fremstå som helt nybakt når den serveres. Kaka er laget uten mel og er glutenfri.

Alle norske epler passer i denne kaka, uansett størrelse, farge eller konsistens. Pære i stedet for eple blir faktisk veldig godt, det også.

Kaka er et kapittel for seg selv, men tilbehøret er vel så viktig. Liker du is, serverer du det til, ønsker du vispet krem, er det også toppers.

En smak jeg selv liker godt til, er kremosten Snøfrisk. Den litt salte kontrasten og milde smaken av geit syntes jeg fungerer enda bedre enn is og krem til denne eplekaken.

Sammen med masse sprø mandelflak på toppen, og en søt, men frisk karamellsaus laget med litt surøl, er høstens eplekakedessert i mål.

Epleskiver stikkes ned i deigen en etter en.

Epleskiver stikkes ned i deigen en etter en.

Vilt og mildt

Ukens kombinasjon kan med rette kalles et eksperiment. Jeg har aldri smakt surøl sammen med eple og mandelkake før, og det er gøy. Utgangspunktet er at drikker og matretter som ligner hverandre, passer sammen.

Lindheim Ølkompani, som holder til i Gvarv i Telemark, lager klassisk øl med inspirasjon fra Belgia og Amerika, ofte med sin egen eplekjekke tvist. Bryggeriet ligger helt i toppen av de internasjonale rangeringene.

Lindheim Friendship series Wild and Mild (varenr. 7722102, kr 95,00, bestillingsutvalg) er laget i samarbeid med bryggere fra Crooked Stave Artisan Beer Project i Colorado. Ølet ble brygget høsten 2015 med vann, malt, havre, humle, laktiske bakterier og 40 prosent eplejuice. Det ble først tappet på flaske i mars 2017 etter et langt opphold i eikefat.

Ølet har en helt vill syrestruktur som balanseres av sødme fra malt og godt integrert alkohol. Det er smaksrikt og lett på samme tid. Malt, epler, gjær og krydderne fra eikelagringen gir en spennende smakspalett.

Kaka inneholder mye friske epler, og den er ikke så veldig søt i seg selv, og som antatt harmonerte eplesmaken i ølet med eplesmaken i kaka. De litt funky smakene fra villgjæringen og fatene plukket opp smaken av mandler på en utmerket måte. Kombinasjonen er riktignok på den friske siden, men egentlig ganske vellykket – om jeg tør si det selv.

Eple-amandine

Ingredienser (1 ovnsbrett)

150 g smør, 150 g sukker

250 g finmalt mandelmel

45 g maisenna, 4 egg

---

5 dl melk, 200 g sukker

1 vaniljestang, 6 eggeplommer

50 g maisenna

--

1 kg røde epler, i skiver u/kjerne

Eplekaramell:

250 g sukker

5 dl eplejuice, 1 dl surøl

Snøfriskkrem:

1 pakke snøfriskost

1 ss brunt sukker, 3 ss fløte

Mandelflak:

200 g mandelflak, 20 g melis

Fremgangsmåte

Bland eggeplommer, maisenna, melk, vaniljestang og sukker i en kjele. Kok opp under visping til sausen har tyknet. Avkjøl på benken.

Visp romtemperert smør og sukker hvitt. Tilsett egg, mandelmel og maisenna. Bland inn den lunkne vaniljekremen. Hell røren i en form med smurt bakepapir i bunnen. Stapp epleskivene ned i røren med 5 millimeters mellomrom. Stek kaken på 180 grader i 15–20 minutter.

La den avkjøle seg før du deler den opp. Skal du spise den dagen etter eller fryse den, kan du avkjøle den i kjøleskap før du skjærer den opp, da får du finere biter. Varmes litt før servering.

Eplekaramell: Smelt sukker i en kjele med bred bunn, UTEN å røre, da blir det bare klumper. Bruk heller litt lengre tid på å smelte sukkeret til karamell på lavere varme. Tilsett eplejuice og kok på lav varme til karamellen er gått i oppløsning og sausen tykner noe. Tilsett surøl og kok ned slik at sausen tykner igjen. Hell 1 ss saus på en kald tallerken, slik ser du hvilken konsistens sausen får når den er kald. Er den veldig rennende, koker du den ned litt til. Er den veldig seig, tilsetter du litt surøl (eller calvados og sitronsaft hvis du ikke har surøl).

Snøfriskkrem: Rør sammen snøfrisk, brunt sukker og fløte. Legg en skje av kremen på et lunkent kakestykke, og dryss over mandelflak.

Mandelflak: Dryss flakene utover et ovnsbrett. Sikt melis over. Sett på ovnens grillfunksjon. Sett brettet litt over midten av ovnen, la mandelflakene bli lett karamelliserte. Ta ut brettet to ganger og vend litt på mandlene før du lar dem karamellisere seg videre. Avkjøl og knus flakene grovt med fingertuppene før de drysses på.

Artikkeltags