– Vi har ikke opplevd noen folkeaksjon mot buregg

VESTBY  20120917. Egg av høns i Vestby. 
Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

VESTBY 20120917. Egg av høns i Vestby. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

Coop Norge lanserer i disse dager egg fra utegående høns, men beholder egg fra høns i miljøbur.

DEL

– Vi har debattert høner i bur versus frittgående lenge, men som mange begynner å få med seg: De frittgående hønene er innendørs. Det er ikke noe galt med frittgående produksjon i Norge, men den har fordeler og ulemper, akkurat som burproduksjon, sier butikkjedens miljøsjef Knut Lutnæs til Nationen.

I 2012 ble tradisjonelle hønsebur forbudt i Norge, og bare miljøbur ble tillatt. I tillegg til mat og vann, har miljøbur sittepinne, rugekasse og strøbad for små grupper høns.

Hensikten er å gi utløp for mer naturlig atferd. Stadig flere faser ut egg fra høner i miljøbur til fordel for frittgående produksjon. Rema 1000, Bunnpris og Norgesgruppen er blant dem som har gått bort fra såkalte buregg. De har begrunnet det med krav fra forbrukerne, men det er ikke Lutnæs med på.

– Vi har ikke opplevd noen folkeaksjon mot buregg. Salget av buregg er stabilt, mens salget av økologiske egg stadig øker, sier han.

Miljøsjefen er enig med dyrevernere i at det optimale ville vært økologisk produksjon, med frittgående høns og økologisk fôr, for å sikre dyrevelferd.

Selv om frittgående høns har større bevegelsesfrihet og mulighet for naturlig atferd, er dødeligheten blant dem høyere og risikoen for smitte større enn blant miljøburhøns.

(©NTB)

Artikkeltags