(SIDE2): Det er fredag og det betyr taco til middag for mange nordmenn.

Det er ingen tvil om at nordmenn er et taco-elskende folkeslag og at taco-middagen engasjerer!

For tiden er også 80-tallsmaten på vei tilbake.

Her er 10 punkter om taco du kanskje ikke var klar over

1) At taco stammer fra det meksikanske kjøkkenet er nok kjent for de fleste. Men visste du at taco med skjell er helt ukjent i Mexico? Her består taco av maistortilla fylt med krydret kjøtt og diverse grønnsaker, og deretter folder eller ruller man den fylte tortillaen slik at det blir lettere å spise.

2) Visste du at ordet «taco» betyr plugg? (Rullet papir brukt for å tette et hull).

3) Ifølge en undersøkelse gjort for Opplysningkontoret for frukt og grønt i 2013 selges det 14,4 millioner enheter av meksikansk skjell og lefser/lomper i Norge i året. Og ut fra tall på omsetning i butikk, antas det at vi hvert år spiser i overkant av 14 128 000 taco-, tortilla- og fajitamiddager i Norge.

4) Guacamole er en populær tacoingrediens for mange nordmenn. Hovedingrediensen i en ekte guacamole er avokado, men visste du at det i en boks med ferdiglaget guacamole som du kjøper på butikken kun inneholder 1,3 prosent avokado? Tidligere har også kokkene i Flying Culinary Circus sagt til Side2 at du aldri må kjøpe guacamole på boks.

- ALDRI kjøp ferdig guacamole på boks, det er 97 prosent erter og egner seg mer til en ertesuppe, sier matekspertene i denne artikkelen.

5) Apropos guacamole, sliter du med at hjemmelaget guacamole blir fort brun? Et godt råd for å unngå misfarging er å presse kjernen fra avokadoen ned i skålen med guacamole, slik at kun toppen er synlig. Press deretter plastfolie ned over skålen, slik at luft ikke slipper inn. Litt ferskpresset lime- eller sitronsaft på toppen av den ferdige guacamolen kan også få den til å bevare grønnfargen.

6) Ifølge kokkene i Flying Culinary Circus spiser rundt én million nordmenn taco hver eneste helg.

7) Krydderposene med ferdigblandet tacokrydder er saltbomber. Ifølge Helsedirektoratet anbefales det å spise maksimalt 5 gram salt per dag. En pose med ferdigblandet tacokrydder alene inneholder ofte 4-5 gram salt, så hvis du spiser taco ofte kan det være lurt å lage sitt eget tacokrydder for å redusere saltinntaket.

8) Spisskummin er et populært krydder i tacomikser her i Norge, mens i Mexico er ikke akkurat dette krydderet hovedingrediens. Her er det ulike sorter chili som gjelder og taco skal smake sterkt!

9) Ifølge matrådgiver Magnus Tvedt-Øresland var det på 80-tallet at meksikanske matretter kom for fullt til Norge. Dette var interessant for matglade nordmenn og taco ble en favoritt for mange.

10) Norsk taco er ikke det samme som den meksikanske varianten. I stedet for kjøttdeig bruker meksikanerne ferske kjøttstykker som de langtidskoker eller steker og salsa er et «must». Det er også mye mer vanlig med «taco dorado», fritert taco, hvor en fylt tortilla blir rullet sammen og fritert til den er sprø. «Tex-mex»-mat er sammensatt av ordene «Texas» og «Mexico» og er en mer amerikansk versjon av de tradisjonell meksikanske rettene som tacos. Noe som gjenkjennes i tex-mex-mat er den søte smaken som man ikke finner i de meksikanske rettene, og matkulturen har siden spredt seg til resten av verden, særlig Europa.

Saken er levert av Side2.