Gå til sidens hovedinnhold

Hvitt overalt

Artikkelen er over 5 år gammel

Når vi skal velge vin til asparges, er det viktig å skille mellom den grønne, klorofyll-fylte varianten og den eksklusive hvite varianten. Til grønn asparges foretrekker jeg definitivt viner av druen Sauvignon Blanc. Til hvit asparges, derimot, fungerer det etter min smak best med hvitviner som riesling, silvaner eller albarino.

Denne uken handler det altså om den hvite varianten, og til denne falt valget på en tørr, ungdommelig riesling fra området Franken.

Tyskerne har et nærmest religiøst forhold til aspargessesongen, og så å si alle restauranter tilbyr asparges i alle mulige varianter på denne tiden. Juliusspital Würzburger Riesling Trocken 2015 (varenr. 3904901, kr 149,80, butikkategori 5) er laget av stiftelsen Weingut Juliusspital, som har en litt spesiell historie og formål. Inntektene fra vinproduksjonen finansierer den ideelle stiftelsen Juliusspital, som ble etablert allerede i 1576 for å hjelpe fattige. Stiftelsen driver blant annet et stort sykehus.

Vinen kommer fra vinmarker rundt byen Wurtzburg og gjæres i ståltanker før den får noen måneder i store gamle eikefat. Vinen fremstår som ungdommelig og vital, og opp fra glasset strømmer deilige dufter av sommerblomster, sitrusfrukter og epler.

Den livlige smaken har en fruktighet som spretter rundt på tungen. Smaksløkene fryder seg som unger på en sommerdag. De fruktige aromaene og den slanke, fruktige, mineralske smaken passer perfekt sammen med de sprø, smaksrike, hvite aspargesene. Den sylskarpe syren i vinen renser ganen og løfter smakene ut av det sprø, kjøttinnsvøpte egget. Vinens touch av sødme balanserer de salte elementene på en utmerket måte. Dette er en kombinasjon verdig selv det flotteste tyske restaurantbord.

Kommentarer til denne saken