(SIDE2): Et glass iskald brus er herlig! Selv om vi prøver å holde oss unna brusen i hverdagen, er det ikke alltid så lett.

Nordmenn drikker stadig mindre brus. Mens det årlige forbruket av sukkerholdig brus var på 63 liter per innbygger i 2010, sank det til 55 liter i 2014, skriver Dagsavisen. Det er likevel mer enn anbefalt.

Nylig testet vi årets julebrus, og dette skapte et voldsomt engasjement. Vi drikker tydeligvis mye brus i juletiden.

Og nå nærmer vi oss desember. Måneden er full av juleavslutninger, juleverksteder og julesamlinger hvor brus kan være en naturlig del av serveringen. Og når vi først drikker brus et par dager i uka, har det lett for å skli ut resten av dagene også.

Men hva skjer med kroppen hvis du drikker brus hver dag? Er det egentlig så farlig? Vi har sjekket ulike kilder for å få svar:

1. Du får problemer med tennene

Vi vet at brus ikke er bra for tennene, og brus hver dag er selvsagt verre enn brus en gang i uka. En rapport fra WHO og FAO i 2003 viser at det er stor risiko for hull i tennene hvis du drikker mye brus.

Ifølge HealthLine.com vil sukkeret i brusen slå seg sammen med bakteriene i munnen og skape syre. Syren angriper tennene, og dette angrepet varer i omtrent 20 minutter etter slurken. Hvis du smådrikker brus hele dagen, vil tennene altså være under et langvarig angrep.

2. Du risikerer en rekke helseproblemer

US Framingham Heart Study viser at inntak av mer enn 350 milliliter brus hver dag gir øk risiko for overvekt, metabolsk syndrom (som gir risiko for hjerte- og karsykdommer og diabetes type 2), nedsatt glukoseintoleranse,  større livvidde, høyt blodtrykk og høyere kolesterol.

Forskere har faktisk hevdet at brus kan være like skadelig som røyk, og at man blant annet eldes raskere av høyt brusinntak.

3. Du går opp i vekt

Hvis du bytter ut åtte glass vann daglig med tilsvarende mengder Coca-Cola, inntar du 5432 ekstra kalorier, ifølge denne videoen:

 

4. Du får høyere blodtrykk

Da veltrente George Prior ville sjekke hva som skjedde hvis han drakk ti glass med brus hver dag i en måned, la han på seg over 10 kilo. Blodtrykket økte fra 129/77 til 145/96, skriverMirror.co.uk.

5. Du øker risikoen for hjerteproblemer

En studie gjort over flere år ved Harvard University viser at inntak av bare ett glass brus hver dag, øker risikoen for hjerteproblemer med 20 prosent. Studien er for øvrig kun gjennomført med mannlige deltakere.

6. Du må tisse oftere

Dette gjelder først og fremst hvis du drikker brus med koffein. Koffeinet tiltrekker seg væske, noe som betyr at du oftere må tisse og dessuten risikerer å bli dehydrert, skriver Daily Health Remedies.

7. Du får høyere risiko for astma og KOLS

En studie fra University of Adelaide viser at mye brus øker risikoen for astma og KOLS. Ifølge studien vil en røyker som drikker en halv liter brus hver dag, ha 6,6 ganger større risiko for sykdommene enn en ikke-røyker som ikke drikker brus, skriver The Guardian.

8. Kroppen reagerer umiddelbart

Allerede ti minutter etter at du drikker en boks Coca-Cola, får kroppen en reaksjon.