Gå til sidens hovedinnhold

Massivt nei til brexit-avtalen

Artikkelen er over 2 år gammel

Statsminister Theresa Mays brexit-avtale led et knusende nederlag i Parlamentet. Storbritannia går dermed inn i en uviss tid framover.

Da avstemningen var gjennomført, ble det klart at 432 hadde stemt mot, mens bare 202 hadde stemt for.

Opposisjonsleder Jeremy Corbyn var kort tid etter avstemningen ute og varslet et mistillitsforslag mot Mays regjering.

– Jeg legger fram forslag om mistillit. Så i morgen kan valgkampen starte, sier Labour-leder Jeremy Corbyn.

Historisk nederlag

Statsministeren ba på sin side Underhuset lytte til det britiske folket og sørge for at brexit finner sted.

– Jeg ber medlemmer fra alle partier i dette hus om å lytte til folket, som ønsker at dette spørsmålet får en avklaring, sa May.

Nederlaget er det største for en britisk regjering i noen sak siden 1920-tallet. Flere av representantene tvitret bilder fra nei-lobbyen i nasjonalforsamlingen, rommet representantene går inn i for å stemme mot et forslag. Det var fylt til randen.

De folkevalgte i Underhuset har vært beinharde i sin motstand mot utmeldingsavtalen statsminister Theresa May har forhandlet fram med EU.

Uvisshet

Det skulle opprinnelig stemmes over brexitavtalen 11. desember. Statsminister Theresa May innså at det ville bli et nederlag og utsatte voteringen til 15. januar, men altså forgjeves.

Hva som skjer videre etter at skilsmisseavtalen som May har forhandlet fram er stemt ned, er helt uvisst.

Ingen vet, men det er skissert en rekke muligheter. Det kan bli startet nye brexitforhandlinger, som Labour-leder Jeremy Corbyn antydet i sitt siste innlegg i Parlamentet tirsdag. Det kan også bli nyvalg, en ny folkeavstemning og en rekke flere alternativer.

Kommentarer til denne saken