Alle sier at studiespesialiserende er veien å gå når man ikke vet hva man vil, men der tar man altså feil. Da jeg startet på medier og kommunikasjon for tre år siden, ante ikke jeg hva jeg ønsket å gjøre. Jeg tenkte at det lureste var å gå studieforberedende sånn at alle dørene er åpne.

Valgte medier i bunn og grunn bare for å ikke gå studiespesialiserende, men noe litt mer spennende som man fortsatt får generell studiekompetanse av.

Bilinteressert

I 2021 kom bilinteressen fram, og jeg ble bilfotograf. Dette driver jeg fortsatt med. Ikke lenge etter fant jeg ut at billakkerer er det jeg vil jobbe med, men dette skulle bli mye vanskeligere enn jeg hadde trodd.

Når man skal søke på videregående skole og ikke aner hva man vil bli, så blir man fortalt at «bare søk studiespesialisering., da kan du gjøre hva som helst etter videregående». Men her sitter jeg, har snart et vitnemål med generell studiekompetanse i hånden, men kan ikke bli det jeg ønsker.

For å bli billakkerer er det to veier å gå. Enten kan man gå tip vg1, skade og lakk vg2 og så to år ut i læring. Eller så kan man gå 5 år lærling i bedrift. Til sommeren fullfører jeg videregående skole og mister ungdomsretten, dette gjør at det blir vanskelig å komme inn på videregående igjen. Jeg kan selvfølgelig søke, men jeg havner nederst på listen og sjansen for å komme inn blir veldig liten. Men hvis jeg da hadde kommet inn på tip, så er det en utrolig enda mindre sjanse for å komme inn på skade og lakk vg2.

Den eneste skolen i nærheten som har skade og lakk er Strømmen videregående skole. Dette vil si at det er veldig mange søkere. Og når jeg ikke har ungdomsrett og blir plassert nederst på listene, kommer jeg ikke inn.

Vanskelig å bli lærling

Alternativ nummer to er å søke lærling i bedrift. Vi vet allerede at folk som har gått yrkesfag i to år, sliter med å få lærlingplass, og jeg kjenner flere som har måttet flytte fordi de ikke fikk lærlingeplass i nærheten av der de bor. Når det allerede er vanskelig å få lærlingeplass med to års skoleerfaring, hvorfor skulle en bedrift ta inn en som ikke har noen erfaring innenfor faget da?

Utrolig kjipt

Jeg syns dette er utrolig kjipt, at det skal være så vanskelig og at man faktisk mister så mange muligheter bare av å gå studieforberedende på videregående. I hvert fall når det skal være en safe option. Hvis man velger yrkesfag, så kan man gå påbygg vg3 og få generell studiekompetanse i tillegg til to år skolegang innenfor et yrke. Eller så kan man gå på fagskole for å få høyere utdanning hvis man ønsker det.

Når regjeringen ønsker at flere skal velge yrkesfag, få lærlingeplass og fullføre fagbrevet, så er det så rart at det er så vanskelig å få til for en som sitter igjen med generell studiekompetanse etter videregående. Hvorfor er det sånn?

Bare fordi jeg har generell studiekompetanse så må jeg studere videre? Er det sånn det funker?

Marianne Bakstad, student, Frogner