Gå til sidens hovedinnhold

Mange spiser ikke noe som helst i løpet av en skoledag – to skoler skal nå gi gratis skolemat til elevene

Strømmen og Sørumsand videregående skole er med i et nytt prøveprosjekt.

Til sammen 13 videregående skoler i Viken fylkeskommune skal være med i et prøveprosjekt der elever skal få servert ett gratis måltid på skolen.

– Næringsrik og sunn mat er viktig og sunt for kroppen, men jeg tror også at dette bidrar til et godt skolemiljø, sier Trude Andersen som er administrasjonsleder på Sørumsand videregående skole.

Hun forteller at skolen har i løpet dem siste par årene, hatt ekstra stort fokus på å ha sunne råvarer og mat laget fra bunnen av.

– Kantina er skolens hjerte, og vi ønsker å gi elevene et godt tilbud når det gjelder mat. Vi har kantineansatte som er veldig opptatt av å servere sunn og riktig mat til elevene.

– Nå får alle muligheten til å spise et måltid sammen uavhengig om de har penger eller ikke.

I planleggingsfasen

Nå er skolen i gang med å planlegge veien videre. Senest på torsdag hadde de møte for å diskutere dette, forteller Andersen.

Måltidet som skal være gratis skal enten være frokost eller lunsj.

– Vi har ikke helt bestemt oss for hvilke av de to alternativene vi skal gå for, men vi har mange tanker om hvordan det skal være. Vi skal ha med oss elevrådet og de kantineansatte, og har valgt ut en prosjektleder.

Skolen håper på sikt å få til et samarbeid med elever og lærere på restaurant –og matfag. Kanskje kan elevenes arbeid og produksjon i undervisningen på kjøkkenet inkluderes i prosjektet?

– Det er viktig å inkludere elevene og høre hva de ønsker, siden det er de som skal spise maten. For noen år siden gjennomførte skolen en spørreundersøkelse, der elevene skulle si hva de ønsket å ha i kantinen og hva de ikke ønsket.

Før vinterferien skal alle elever i de videregående skolene i Viken bli bedt om å svare på «Skolematundersøkelsen», en spørreundersøkelse som omhandler blant annet mat- og måltidsvaner, trivsel, konsentrasjon og læring.

Rødt nivå

Startdatoen for prosjektet er foreløpig usikkert grunnet rødt nivå på skolen som følge av koronarestriksjonene. Andersen håper at smittetrykket skal bli så lavt at vi etter hvert kan få en normalskole. Da kan vi ha alle fellesområdene åpne, bl.a kantina, og det blir enklere å planlegge og gjennomføre prosjektet.

Rektor på Strømmen videregående skole, Ingeborg Goplen, sier at de ikke har kommet ordentlig i gang med prosjektet enda grunnet rødt nivå på skolen.

– Vi søkte om å delta i prosjektet og er veldig glad for at vi er blant skolene som er med. Vi vet jo at det for eksempel er mange som ikke spiser frokost, så det er fint å kunne ha dette tilbudet.

Spiser lite frukt

Skolematundersøkelsen fra 2018 viser at det er kun 33 prosent av videregående-elevene på VG1 i Viken fylkeskommune som spiser frukt og grønt på skolen. På landsbasis oppga rundt halvparten av elevene på VG1 at de spiser frukt og grønt. På VG3 ligger tallet på 29 prosent på landsbasis.

Elever som går andre og tredjeåret på videregående er enda dårligere til å spise frukt og grønt, viser tall fra undersøkelsen.

– Er man mett i magen, er det også lettere å konsentrere seg om det man skal lære. Derfor er jeg stolt av at 13 skoler er med på et nytt prøveprosjekt med gratis skolemat i Viken i 2021, sier Fylkesrådgiver i Viken fylkeskommune, Tonje Brenna.

(Artikkelen fortsetter under bildet).

Rundt 4000 elever i videregående i Viken spiser ikke noe som helst i løpet av en skoledag. Andre spiser veldig lite eller næringsfattig, forteller hun.

– Det er faktisk kun én av ti som spiser grønnsaker i løpet av skoledagen. Det er tall som sier meg at det er på tide å tenke nytt, og derfor innfører vi gratis skolemat.

Ønsker å utvide

Til sammen 22 skoler i Viken søkte om å være med i prøveprosjektet, men det var kun 13 skoler som ble valgt ut.

– Hvorfor har dere valgt ut Strømmen og Sørumsand videregående som to av de 13 skolene i prosjektet?

– Skolene ble plukket fordi de er veldig motiverte og skrev gode søknader. Vi vil at det skal være god variasjon når det gjelder hvilke skoler som er med på prosjektet. Det gjelder både med tanke på skolens størrelse, fagtilbud og beliggenhet, sier Brenna.

Målet er at alle skolene etter hvert skal tilby gratis skolemat til sine elever. Etter 2021 ser fylkeskommunen for seg en opptrapping.

– I år skal prøveprosjektet gjennomføres og vi skal følge med på de ulike løsningene og lære av erfaringene. Gjennom å sette det ut i praksis skal vi finne gode ordninger for skolemat i Viken. Vi tror dette vil være bra for både trivsel og læring.

Kommentarer til denne saken