Gå til sidens hovedinnhold

Mange er ikke tilbake i barnehagen etter koronastengingen

Nesten 3.000 barn er ikke kommet tilbake til barnehagene etter at de åpnet igjen, anslår Private Barnehagers Landsforbund (PBL), som er bekymret.

Anslaget er basert på en undersøkelse blant PBLs medlemmer. 1.000 barnehager svarte og oppga totalt at de manglet 456 barn. Det betyr i underkant av 3.000 barn nasjonalt, oppgir PBL-direktør Anne Lindboe til Dagbladet.

Ansatte som har svart på undersøkelsen, sier at årsaken kan være at foreldrene er permittert og dermed har mer tid til å være hjemme med barna. Men det er også en del som tror foreldrene er utrygge, blant annet fordi det er andre familiemedlemmer som er i risikogruppen for å bli alvorlig syke av koronaviruset.

Ifølge PBL-undersøkelsen oppgir 130 barnehager at foreldre har sagt opp plassen og Lindboe mener mange gjør dette for å spare penger.

– En høy andel av dem som har rett til gratis kjernetid, bruker den ikke. Vi må bli flinkere til å informere om disse ordningene, sier Lindboe.

Både Lindboe og kunnskapsminister Guri Melby (V) er bekymret og frykter det er noen av barna som har størst nytte av barnehagen, som uteblir.

– Vi vet at barnehager har størst positiv effekt for de ungene fra hjem med lav sosioøkonomisk status. Nå vet vi ikke sikkert at det er disse barna som er hjemme, men det er alle fall en fare for at noen av dem som trenger det mest nå ikke går i barnehagen, sier Melby.

(©NTB)

Kommentarer til denne saken