Gå til sidens hovedinnhold

Mange bekymret for personvern og sikkerhet i «smarte» produkter

Artikkelen er over 1 år gammel

Tre av fire er bekymret for sikkerhet og personvern i såkalte smarte produkter. Forbrukerrådet etterlyser nå krav til IKT-sikkerhet for nettkoblede produkter.

– Forbrukernes skepsis er dessverre ikke ubegrunnet. Det finnes et utall av eksempler på produkter med sikkerhetshull, som åpner for målrettede hackerangrep, svindel og identitetstyveri, sier forbrukerdirektør Inger Lise Blyverket.

Hun viser til at stadig flere produkter – alt fra høyttalere og panelovner til kaffetraktere og biler – kobles på nett og kommuniserer med hverandre. Selv om dette opplagt gir mange muligheter, frykter altså mange at grunnleggende sikkerhet og personvern ikke blir ivaretatt, ifølge Forbrukerrådet.

En undersøkelse Forbrukerrådet har fått gjennomført, viser at tre av fire sier de er bekymret for at produktene kan bli hacket, eller at produktene bryter med personvernet. Nesten like mange frykter for virus, kvalitet og at produktene ikke fungerer sammen.

– Det er et opplagt behov for at det stilles krav til sikkerheten i disse produktene. Manglende tillit vil også føre til at vi kvier oss for å ta i bruk og nyttiggjøre oss ny teknologi.

Kommentarer til denne saken