Gå til sidens hovedinnhold

Må spionsaken mot Frode Berg holdes hemmelig?

Leserinnlegg

Tidligere grenseinspektør, Russlandkoordinator for Røde kors, Frode Berg saken har versert siden han ble arrestert i Moskva av russisk etterretning i desember 2017. Russerne mente han hadde vært kurer og spion for Norge og dømte han til fengsel i 14 år. Etter et politisk spill med hemmelighetskremmeri ble han løslatt etter 2 år.

E-tjenesten

Berg har innrømmet i ettertid at han jobbet for norsk etterretning, men sier at han ikke innså risikoen av det han var med på. Selv om forsvarsminister Bakke-Jensen har uttalt:” Nei, vi har ikke bekreftet at Frode Berg har jobbet for E-tjenesten.” Dette sier han til tross for at flere med Harald Stanghelle i Aftenposten har uttalt at norske myndigheter indirekte har bekreftet at Berg har jobbet for E-tjenesten. En annen viktig indikator for at Berg har arbeidet for E-tjenesten er en utbetalt kompensasjon for ikke-økonomisk tap han fikk fra staten i sakens anledning. Hvorfor fikk han det uten å ha arbeidet for staten?

Rapporten

Etter et grundig ønske fra Berg selv og ikke minst media har man ønsket at rapporten som ble laget av EOS-utvalget (Stortingets kontrollutvalg for etterretnings-, overvåkings- og sikkerhetstjeneste), som ble ferdigstilt som en gradert rapport denne uken, skal nedgraderes til innsyn for oss alle.

Men, neida; Selv om flertallet i den særskilte stortingskomiteen som behandler denne rapporten, med komite leder Dag Terje Andersen i spissen, stemte for at deler av rapporten skulle avgraderes så forventer man nå at både regjeringspartiene og FRP ikke engang ønsker en nedgradering av rapporten.

Hemmelighold

Skal man unngå tvil og ikke miste tillit til de ulike kontrollorganene og de hemmelige tjenestene i slike saker bør det meste av informasjon komme frem til oss alle. Det er jo slik at hemmelighold blir ofte tolket som en indikator på at man her har noe å skjule og åpner opp for konspirasjonsteorier.

Vi oppfordrer til at denne saken, når den kommer opp i Stortingets sal, blir så transparent som mulig. Da kan vi alle få en klarere forståelse på hva vi i Norge driver med i internasjonal etterretning og ikke la oss søke forståelse i gamle spionfilmer.

Kommentarer til denne saken