Luftambulansen forbereder seg på at deler av tjenesten vil bli satt ut av spill

IVERKSETTER TILTAK: Luftambulansetjenesten har iverksatt en rekke tiltak for å kunne opprettholde beredskapen under korona-utbruddet.

IVERKSETTER TILTAK: Luftambulansetjenesten har iverksatt en rekke tiltak for å kunne opprettholde beredskapen under korona-utbruddet. Foto:

Luftambulansetjenesten arbeider med å hente inn ekstra fly og helikoptre for å håndtere korona-pandemien. Samtidig er de forberedt på å måtte gjennomføre strenge prioriteringer dersom de må redusere beredskapen.

DEL

Foreløpig har beredskapen vært tilnærmet normal for Luftambulansetjenesten. I en pressemelding mandag kveld, uttaler de at dette kan endre seg fort dersom for mange av tjenestens nøkkelpersoner blir smittet eller må i karantene.

– De som jobber i luftambulansetjenesten er svært spesialiserte. Dette er personell som ikke kan erstattes på kort varsel. Det gjør tjenesten ekstra sårbar for et så smittsomt virus som Covid-19. De siste ukene har derfor alle ledd i tjenesten jobbet målrettet med en lang rekke tiltak for å sikre en best mulig beredskap, heter det i pressemeldingen.

Henter inn ekstra fly

Noen av tiltakene som er iverksatt, er:

  • De som jobber i tjenesten blir isolert fra andre besetningsmedlemmer ved mistanke om smitte.
  • Babcock skjermer et ekstra ambulansefly som kan settes inn både i Norge og Sverige.
  • Det er kjøpt inn enmannsisolat (smittevernkuvøse) for transport av pasienter med koronasmitte over hele Norge.

I tillegg arbeider man nå med å hente inn ekstra fly- og helikopterressurser og sivile fly som kan frakte mannskap til og fra basene fordi det går færre rutefly.

Luftambulansetjenesten klargjør nå respiratorer som tidligere har vært i bruk i tjenesten.

Strengere prioriteringer

Ved redusert beredskap, vil tjenesten bli nødt til å gjøre noen prioriteringer. Det vil bli strengere prioritering av hvilke oppdrag som skal flys.

Det betyr at fly- og helikopterressurser vil bli prioritert de stedene hvor kapasiteten er mest kritisk, basert på medisinsk behov og mangel på alternative transportmuligheter.

– Folk i og rundt tjenesten viser en imponerende innsats. Det er stor vilje, oppfinnsomhet og smidighet i alle ledd, sier administrerende direktør i Luftambulansetjenesten HF, Øyvind Juell.

Artikkeltags