TV-krigen: – Discovery nektet TV 2 å filme sørgebåndseanse

Lillestrøm spilte med sørgebånd mot Aalesund.

Lillestrøm spilte med sørgebånd mot Aalesund. Foto:

Av

TV 2 ønsket å filme at Lillestrøm spilte med sørgebånd mot Aalesund for å hedre en 12 år gammel spiller som døde i påsken. Discovery beklager at de stoppet TV-konkurrenten.

DEL

TV-krigen fortsetter mellom Discovery og TV 2. Eliteserien-rettighetene har skapt ond blod mellom kanalene.

12-åringen fra Romerike som i påsken døde i den tragiske skiulykken på Sjusjøen spilte aldersbestemt fotball i LSK. For å hedre talentet, spilte LSK med sørgebånd i bortekampen mot Aalesund 2. påskedag.

Fotball Media, som har solgt eliteserierettighetene til Discovery, hadde gitt tillatelse til at TV 2 kunne filme LSK-spillerne med sørgebånd før avspark. Pårørende og de to klubbene hadde også sagt ja.

– Tillatelsen var innhentet fra Fotball Media, via AaFK. Men da jeg ankom stadion, ble jeg møtt av en representant fra NEP (produksjonsselskapet). Han fortalte på vegne av Discovery, at de hadde overprøvd Fotball Medias avgjørelse, og avviste TV2`s ønske om å filme LSK spillerne med sørgebånd, sier TV 2s fotograf Per Christian Dyør om hendelsen på Color Line Stadion i Ålesund.

– Helt ubegripelig

Nyhets- og sportsdirektør Jan Ove Årsæther mener Discoverys filmnekt mandag er helt ubegripelig.

Nyhets- og sportsdirektør Jan Ove Årsæther mener Discoverys filmnekt mandag er helt ubegripelig. Foto:

TV 2s nyhets- og sportsdirektør reagerer sterkt. – Det viser hvilke maktmidler de er villig til å ta i bruk. Det er et grovt maktmisbruk å hindre fri journalistikk og nyhetsdekning. Vi spurte om å få filme sørgebånd til en ren nyhetssak. De forstår ikke hva de driver med. Discovery bør ansette en redaktør eller hente inn redaktørkompetanse, freser Årsæther overfor NTB.

– Jeg ber de (TVNorge) nesten vurdere medlemskapet i Norsk Presseforbund, sier TV 2-toppen oppgitt.

Discovery og TV 2 krangler om den såkalte nyhetsretten, som gir ikke-rettighetshaver lov til å vise 90 sekunder fra blant annet fotballkamper. Fotball Media har stevnet TV 2 for å stoppe målshow i FotballXtra, hvor TV 2 har vist eliteseriescoringene fortløpende på åpen kanal til Discoverys enorme irritasjon og frustrasjon.

– En kan bare gjette hvor motivasjonen kommer fra. Det er helt ubegripelig å stoppe en nyhetssak i forbindelse med dødsfallet til et barn, sier Årsæther.

Får støtte

Arne Jensen i Norsk Redaktørforening liker ikke at eksklusive rettigheter blir brukt til å stoppe fri journalistikk.

Arne Jensen i Norsk Redaktørforening liker ikke at eksklusive rettigheter blir brukt til å stoppe fri journalistikk. Foto:

Han får støtte fra Arne Jensen i Norsk Redaktørforening.

– Dette høres veldig rart ut. Dette er en sak i nyhetsbildet og handler ikke primært om fotballkampen. Det hører ikke hjemme at rettigheter skal ekskludere konkurrenter fra å dekke en slik sak, sier Jensen.

Han illustrerer kampen mellom eksklusive TV-rettigheter og nyhetsretten slik:

– Brenner det på Ullevaal stadion, eller la meg ta et enda mer dramatisk eksempel. Tenk deg at det smeller en bombe på Ullevaal. Da kan ikke en TV-kanal påberope seg eksklusive rettigheter. Det er helt absurd å tenke på. Nå var det ikke snakk om en så dramatisk sak, men denne beslutningen høres merkelig ut, sier generalsekretær Jensen.

Aalbu beklager

Jan-Erik Aalbu beklager at Discovery stoppet TV 2 fra å filme Lillestrøm-spillere med sørgebånd i Ålesund.

Jan-Erik Aalbu beklager at Discovery stoppet TV 2 fra å filme Lillestrøm-spillere med sørgebånd i Ålesund. Foto:

Discoverys sportsdirektør Jan-Erik Aalbu legger seg flat.

– Dette er helt nytt for meg, men stemmer dette har det tydeligvis vært en kommunikasjonssvikt i vårt system. TV 2 burde selvsagt fått filme om dette medfører riktighet, sier Aalbu til NTB fredag ettermiddag.

Tidligere i uken ble det oppstyr da Fotball Media sendte ut en mail hvor de oppfordret Eliteserien-lagene til å boikotte TV 2s FotballXtra. Og kranglingen mellom kanalene gjør at TV 2 ikke ser ut til å få akkreditering til ishockey-VM i mai. Neste års OL-akkreditering kan også ryke for TV 2.

– Det er helt legitimt at striden om nyhetsretten havner i retten, men det er høyst beklagelig at det går utover den frie journalistikken. Dette bør Discovery slutte med, sier Jensen.

Se LSK-Magasinet før LSK – Brann under:

Send inn tekst og bilder «

Fortell nyheter om deg selv, din idrettsklubb/forening osv., både på nett og i papir

Artikkeltags