LSK har fått 700.000 kroner i bluss-bøter siden 2015, men ikke betalt en krone: – NFF ønsker ikke dialog

DYRT: Siden 2015 har LSK-supporterne brukt 700.000 på bøter.

DYRT: Siden 2015 har LSK-supporterne brukt 700.000 på bøter. Foto:

NFF straffer klubbene med skyhøye bøter for blussing på tribunen. På Åråsen tar supporterne selv støyten når pengekravene kommer.

DEL

(Nettavisen): Røyken har såvidt lagt seg etter det hete derbyet mellom Lillestrøm og Vålerenga på Åråsen lørdag.

Begge lags supportere fyrte av en mengde bluss før og underveis i kampen. Nå kan de med stor sannsynlighet vente seg høye bøter fra Norges Fotballforbund.

Nye bøter vil komme i tillegg til en ikke ubetydelig mengde tidligere bøter fra NFF.

Privatpersoner betaler

Enkeltpersoner tilknyttet Lillestrøms supportergruppering, Kanari-Fansen, har betalt store summer til fotballforbundet siden 2015.

– Det er 700.000 kroner som har blitt betalt siden 2015, forteller styreleder Tony Johansen i Kanari-Fansen til Nettavisen.

Han opplyser at 150.000 av disse kommer fra UEFA, etter bortekampen mot i Linz i 2018, da LSK deltok i Europa League.

Johansen avslører at det er privatpersoner som betaler bøtene, og at disse blant annet finansieres gjennom innsamlinger.

– De som ønsker å ha pyro på tribunen er med på å dekke bøtene. Enkeltpersoner blant Lillestrøms supportere betaler bøtene, forteller Johansen.

– NFF ønsker ikke dialog

Johansen sier at Lillestrøm som klubb, ikke blir skadelidende av alle bøtene som NFF deler ut etter pyro-bruk på tribunene.

– Disse bøtene er det supporterne som betaler for. Veldig mange tror at det er klubben som blir skadelidende fordi vi bryter reglementet og ikke betaler. Men det stemmer ikke. Her snakker vi om over en halv million kroner til fotballforbundet som vi heller kunne brukt på tifo, få flere folk til å bli med på bortekamper og så videre, sier Johansen.

Daglig leder i LSK, Robert Lauritsen, bekrefter at klubb og supportere har et godt samarbeid hva gjelder betaling av bøter.

Han fremhever kommunikasjon som et viktig stikkord.

– Det er klubbene som får dette fra NFF, deretter er det en kommunikasjonen mellom klubben og Kanari-Fansen, og kommunikasjon som løser det meste. Slik vi har forstått det, så dette er midler som spesifikt blir innbetalt til Kanari-Fansen av privatpersoner som går til å dekke hendelser som dette. Supporterne betaler bøtene, sier Lauritsen til Nettavisen.

Lauritsen sier videre at han mener at NFF har feil fokus når de velger å straffe klubbene med bøter på grunn av pyro hos fansen.

– Mener politiet at vi som arrangør ikke gjør jobben vår, så må vi selvfølgelig ta tak i det. Samtidig er det noen få som ødelegger en fantastisk ramme rundt en fotballkamp og disse vet vi at politiet vil ta tak i. Det er totalt uakseptabelt at noen få «supportere med finlandshetter» skyter raketter og kaster bengalske lys inn på en fotballbane. Vi har en veldig god dialog med politiet og vår jobb er å bistå disse på best mulig måte slik at de som kan etterforskning får gjort jobben sin.

LSK-lederen mener bluss er med på å gi fotballkamper en fantastisk ramme.

– Det illustreres ved at de fleste mediene bruker bilder av blussing når de markedsfører norske fotballkamper i TV-kanaler og aktører med tilknytning til NFF. Skal man stoppe ulovlig blussing i fremtiden, tror jeg det kun er kommunikasjon mellom NFF, supporterne og klubbene som vil hjelpe, ikke bøter som er den vanligste straffen i dag. Kommunikasjon er eneste løsning til alle konflikter, også i dette tilfellet, sier Lauritsen.

SAMARBEIDER: Robert Lauritsen i LSK sier at klubben og supporterne har et godt samarbeid.

SAMARBEIDER: Robert Lauritsen i LSK sier at klubben og supporterne har et godt samarbeid. Foto:

Kanari-Fansen stiller seg kritisk til hvordan NFF opptrer overfor supporterne. Samtidig advarer han mot at det vil bli ulovlig pyro også i fremtiden, så lenge NFF ikke imøtegår supporterklubbene.

Han mener at dersom klubbene, de største supporterklubbene og forbundet faktisk finner en ordning som passer for alle parter, vil det ende opp med mer og mer ulovlig pyrobruk i Norge.

– Forbundet trakk seg i fjor. De som har kjempet for dette gidder ikke mer, NFF holder ikke det dem sier, mener Johansen.

– Så lenge fotballforbundet ikke ønsker en dialog så ser det ikke lyst ut akkurat nå. Vi supporterne har kommet til et sted der vi ikke får gjort noe mer. Nå ligger ballen hos klubbene og at dette blir en sak som de må ta opp med fotballforbundet, på vegne av supporterne. Dette er et tema som har blitt jobbet oppigjennom i mange år, men av en eller annen grunn så trekker forbundet seg fra avtaler, følger ikke opp møter og så videre, hevder han.

Han mener at dersom klubbene, de største supporterklubbene og forbundet faktisk finner en ordning som passer for alle parter, vil det ende opp med mer og mer ulovlig pyrobruk i Norge.

– Forbundet trakk seg i fjor. De som har kjempet for dette gidder ikke mer, NFF holder ikke det dem sier, mener Johansen.

NFF: – Det er dialog

Kommunikasjonssjef i NFF Yngve Haavik sier på sin side at det er dialog mellom forbundet og supporterklubbene.

– NFF inviterer supportere og NSA (Norsk supporterallianse) til årlig sikkerhetsseminar sammen med politi og Norsk Toppfotball. I tillegg skriver supporterkoordinatorer i toppfotballen en rapport til NFF etter hver seriekamp. Der har de mulighet til å påpeke mangler ved arrangementet eller andre forhold de måtte være opptatt av. Disse rapportene sendes også til klubbene og Norsk Toppfotball, skriver Haavik i en e-post til Nettavisen.

– NFF er også til stede på NSAs årsmøte, og vi var også til stede på deres supporterseminar i 2019. Det er ikke slik at det ikke er en dialog. Men det er til tross for dialog et faktum at NFF og flere supportere har ulike oppfatninger om bruk av pyro. NFF kommer aldri til å gå på akkord med sikkerheten når regler skal utformes, skriver Haavik.

NFF sier at de har fått rapporter fra familier om «barn som var livredde for når neste bluss skulle tennes, en rakett gå av eller høye smell ljome over Åråsen.»

Verken Lillestrøm eller Vålerenga har fått slike rapporter, får Nettavisen bekreftet fra klubbene.

Kanari-Fansens styreleder betviler ikke meldingene NFF har fått, men reagerer allikevel på argumentet.

– Vi har ikke opplevd at barn blir redde av dette. Vi hadde et tog opp til stadion og det var veldig mange barn som kom opp til oss og spurte «skal dere ha pyro i dag». Mange liker å bruke barn som en skremselspropaganda på at dette ikke funker. Det er veldig mange barn som ønsker at det skal være pyroshow på tribunen. Vi viste under kampen på lørdag hvordan man kan gjøre det på en ordentlig måte uten kasting. Alle ønsker dette utenom forbundet, sier Johansen.

OPPRYDDING: Søndag var det tydelige spor på Åråsen etter lørdagens blusskaos.

OPPRYDDING: Søndag var det tydelige spor på Åråsen etter lørdagens blusskaos. Foto:

– Godkjent 144 søknader i 2019

NFF og flere av de største supporterklubbene står steilt mot hverandre i spørsmålet om pyro på norske fotballtribuner.

Generalsekretær i NFF, Pål Bjerketvedt, uttalte til Nettavisen mandag at han ikke er fornøyd «med at vi har for mange tilfeller av ulovlig bruk av pyro».

– Etter søknad og bestemte regler, blir det ofte gitt tillatelse til blussing i en kort periode rett før avspark – på tilrettelagte områder på banen. I 2019 har vi faktisk gitt tillatelse i 144 kamper hittil i år i de øverste divisjonene. UEFA er for øvrig kritisk til denne praksisen, de ønsker totalforbud, skrev Bjerketvedt i en e-post til Nettavisen mandag.

Fullstendig oversikt fra NFF. Tillatelser på bruk av pyroteknikk i 2019:

MANGE TILLATELSER: NFF har delt ut 144 tillatelser i 2019. Listen mangler lag som Lillestrøm, Rosenborg og Vålerenga.

MANGE TILLATELSER: NFF har delt ut 144 tillatelser i 2019. Listen mangler lag som Lillestrøm, Rosenborg og Vålerenga. Foto:


Nettavisen har forelagt tallene til Kanari-Fansen. De reagerer på fotballforbundets oversikt.

– Jeg ser at NFF skryter av disse godkjente søknadene, men dette er mest sannsynlig et stort flertall nedover i divisjonssystemet. Det er også saker som blir avslått uten ordentlig grunn. Vi har ikke søkt ettersom dagens regelverk ikke er en løsning som passer for oss.

– En av grunnene for at vi ikke søker er fordi vi vil ha stemningsfyring og målfyring gjennom kampen, og det er ikke lov. I tillegg har de aller fleste av våre pyroshow skjedd på bortebane, og der finnes det i dag ikke en mulighet for bortesupportere å søke om pyrobruk, sier Johansen.

NFF opplyser til Nettavisen at «alle bøter går inn i bøtekassen. Forbundsstyret bevilger penger fra bøtekassen til veldedige formål, ofte til prosjekter i utlandet.»

Artikkeltags