Gå til sidens hovedinnhold

191.000 kroner fra å bli strøket fra Tippeligaen

Artikkelen er over 6 år gammel

Åråsen: Er det en setning du neppe hadde regnet med å lese i år, er det denne: LSK-konsernet gikk med 7,5 millioner kroner i overskudd i 2014.

– Det er riktig, men tallene trenger en forklaring, sier daglig leder Anita Bjerke.

De tørre fakta viser at klubben leverer et overskudd på 2,4 millioner. Åråsen Eiendoms regnskap viser hyggelige fem millioner i pluss.

Gode hjelpere

– Årsaken til de gode tallene er at vi har hatt gode hjelpere. #VIERLSK ga oss inntekter på over tre millioner. Uten dette og tilskudd fra kommunen til LSK-hallen, ekstraordinære midler fra sponsorer og gaver fra kjente venner, ville vi ikke hatt mulighet til å greie det.

LSK er trukket ett poeng i årets serie fordi klubben skrev opp verdien på eiendommene, noe som ikke er lov i forhold til å få lisens for å spille i Tippeligaen.

– Årets overskudd ga oss en egenkapital på 190.000 kroner. Med en omsetning på 94 millioner i 2014, er det så marginalt som det nesten kan bli. Hvis resultatet hadde vært lavere, slik at vi ikke hadde fått positiv egenkapital, hadde LSK risikert å miste lisensen for 2015.

Et underskudd på 10 millioner i 2013 er snudd til 2,4 millioner i pluss.

Imponert over engasjementet

– Jeg er imponert over engasjementet fra medlemmene. Vi er klare på at #VIERLSK ikke skal være nødhjelp i år, men fortsette som et engasjement blant medlemmene. Jeg håper vi kan gi dem noe tilbake ved å slippe dem enda nærmere innpå klubben.

Oppsigelser og reduserte paresonalkostnader trekker utgiftene ned, og er medvirkende til resultatet.

– Personalkostnadene i 2014 er ca. 7 mill. lavere enn i 2013. I 2015 skal vi lande på 34 millioner. Det er over 12 millioner mindre enn i 2013.

Lønnstak og reduksjon av spillerlønningene har vært viktige elementer for å hale økonomien i land. Sponsorinntektene var en million kroner mindre enn året før.

Stolt over å lande på beina

– Tross uro og nedbemanninger er vi stolt over at vi lander på beina. Men vi må alle være klar over at det blir ikke enkelt i fortsettelsen heller. Nå ønsker vi å sette inn alle ressursene på den sportslige satsingen.

– De store utgiftene for LSK-hallen var en gjenganger i fjor. Hvordan står det til med den?

– Det går akkurat rundt, basert på at klubben leier og en del eksterne leietaker. Vi bør ikke se på hallen som en økonomisk belastning, men en verdi for hele klubben generelt, for talentutviklingen og framtida. Vi er blitt enige med Nordea om to avdragsfrie terminer, som hjelper på økonomien i år.

Anita Bjerke sier målsettingen er å nedbetale gjeld.

– Vi har dessverre pådratt oss mer og mer gjeld for hvert år. Nå skal vi jobbe for å bli kvitt den.

Sikker på godkjenning

LSKs daglige leder er trygg på at rapporten levert til Norges Fotballforbunds klubblisensnemnd vil bli stemplet godkjent.

– Tilbakemeldingene er positive, så det går veien.

– Med erfaringen fra 2014, da dere ikke fikk noen tilbakemeldinger før poengtrekket var klart, er det noen grunn til å stole på dem?

– Vi må jo det, og tror det går gjennom. Vi mener fortsatt at vi kunne ryddet opp i fjor, hvis vi hadde fått beskjed tidligere, og dermed unngått poengtrekk. Jeg synes vel også det hadde vært greit om lisenskomiteen hadde tatt en snev av selvkritikk for dette. Men det skjedde aldri.

Lite elastisk

Anita Bjerke mener det er et forbedringspotensial for hvordan klubblisensnemnda bør fungere.

– Det er en utfordring i regelverket at det er lite elastisk. Muligens var det rett i sin tid. Men rammevilkårene for fotballen endrer seg. Jeg mener reglene kan oppdateres i det markedet vi lever i.

– Hvordan ser du på de nye FIFA-reglene, der investorer ikke kan være med å kjøpe spillere?

– Det blir jo ikke enklere. Det blir en klar fordel til de som har AS’ere, som Molde og Viking, der eierne garanterer for hele driften.

– Vålerengas daglige leder Stig Ove Sandnes sa i et intervju for noen dager siden at halve Tippeligaen vil få poengtrekk etter denne sesongen. Tror du han har rett i det?

– I tilfelle må det jo være noe galt med regelverket. NFF har vel ikke som intensjon å gjøre det vanskeligere for klubbene som allerede jobber hardt for å bedre økonomien, sier Anita Bjerke.

Kommentarer til denne saken