Gå til sidens hovedinnhold

Vokser ut av Åråsen

Artikkelen er over 14 år gammel

I 2007 vil de forskjellige selskapene i LSK omsette for bortimot 120 millioner kroner. I klubben innser ledelsen at en er på vei til å vokse ut av Åråsen.

– Jeg liker ikke uttrykket. Men vi ser at Åråsen stadion på litt sikt kan være hemmende for vår utvikling. Det foreligger ingen planer, men vi har begynt å tenke på hvor vi kan finne en tomt til et helt nytt stadion, sier klubbleder Per Mathisen.

Bakgrunnen for det er at næringsinteressene, som i fjor innbrakte mellom 22 og 23 millioner kroner til Åråsen Eiendom, er nær grensen for hva som er mulig å tjene på stadion. VIP-fasilitetene er allerede sprengt.

– Lillestrømklinikken trenger mer plass. Derfor har vi satt i gang et prosjekt med sikte på å bygge ut åpningen mellom klinikken og kanarifeltet. I 2008 skal det stå ferdig et bygg i 2. og 3. etasje, men vi må ha en åpen bakkeløsning, slik at det er mulig for biler å komme fram.

Riving

Når det er gjort, er det bare kosmetiske forandringer som kan gi større midler inn i kassa. Mer en 30 millioner er neppe mulig å hente.

– Jernbanelinja ligger der den ligger. Den får vi ikke gjort noe med. Skulle vi makte å utnytte stadionområdet mer, ville det beste være å rive den gamle hovedtribunen og bygge helt nytt der. Men i og med at klubben er nødt til å ha en del kvadratmeter til garderober, møterom osv., vil det ikke være god nok økonomi for oss. Derfor blir det sannsynligvis bare en modernisering med nye seter og oppgradering inne, sier Per Mathisen.

– Må flytte grenser

Slike flytteplaner skulle en tro var hjerteskjærende å høre for veteranen Kolbjørn Halvorsen og Einar Krokan.

Førstnevnte var byggeleder da Åråsen stadion sto ferdig i 1951. Krokan var en drivkraft bak utbyggingen slik stadion ligger i dag.

– De som tror det er stopp nå tar feil. Skal vi være med i toppen, er vi nødt til å sikte oss inn på en plass vi skal spille i framtida, sier Kolbjørn Halvorsen (86).

– Da vi bygde nye Åråsen hadde vi en av landets flotteste stadioner. LSK har vært med i toppen fordi vi alltid har ligget i forkant av utviklingen. Når vi ser hva som skjer i andre klubber, er vi nødt til å løfte oss igjen, sier Einar Krokan.

Mangel på tomter

LSK AS-eier Per Berg fikk pepper da han lanserte ideen om et nytt stadion på Kjeller – om flyplassen ble lagt ned. Det ble den ikke. Arbeidsplassen skal være reddet i minst ti år.

– Det er ikke mange ledige tomter i Skedsmo kommune, spesielt når vi ikke ønsker å flytte veldig langt, sier Per Mathisen.

Åråsen Eiendom bygger storhall, som står ferdig til høsten. I et forslag til kommunen, som skal behandles i løpet av de neste månedene, legger et ønske om å utvikle Vigernesfeltet med to gressbaner. Eiendomsselskapet vil om kort tid gå med så store overskudd at det kan bidra til den sportslige utviklingen i større grad.

– Vi regner med at nytt stadion vil komme i løpet av de neste 10 årene. Hva skjer da med Åråsen?

– Til enhver stor utbygging trenges det en solid egenkapital. Det har vi på Åråsen, hvis vi legger ut hele stadion til næringsutvikling. Jeg kan vanskelig se at vi vil ha råd til å opprettholde den sportslige aktiviteten der.

– Og det tør du å si til alle supporterne som har gått på kamp der i alle år?

– En skal være god til å svømme for å overleve i LSK-systemet. Klubbens styrke har alltid vært at vi har gjort våre valg og gjennomført dem, sier Per Mathisen.

For LSKs del handler det om et stadion som kan gi titalls flere millioner i inntekter per år, enn det som er tilfelle med dagens Åråsen. I det ligger også evnen til å overleve som ett av landets beste eliteserielag i fotball.