– Det er urettferdig mot fotballen å kalle disse for fotballpøbler. Det er bare pøbler.

Politioverbetjent Gjermund Thoresen leder avdeling for narkotika, etterretning og forebyggende ved Lillestrøm politistasjon. I fjor fikk han også risikosupporterne i fanget, og etter det startet en voldsom kamp for å få bukt med det økende hooligansproblemet i Norge.

Målet er å bekjempe pøblene, og å unngå svenske tilstander. I Sverige døde en fotballsupporter etter et sammenstøt med casuals fra et annet lag under serieåpningen tidligere i år

– Det kunne fort vært dødsfall i Norge, men jeg vil ikke gå så langt som å si at vi har vært heldige som har unngått det. Det er ikke svenske tilstander her, men vi er redd for å få det, sier Thoresen.

Som Romerikes Blad skrev tidligere i uken, kom den første virkelig store seieren i slutten av forrige uke. Høyesteretts ankeutvalg avgjorde da at Eidsivating lagmannsrett hadde tolket loven korrekt tidligere i juni: Politiet har anledning til å bortvise de uønskede elementene både fra Åråsen, arenaene i forbindelse med LSKs bortekamper, samt samtlige skjenkesteder i Skedsmo.

Bortvisningsvedtakene gjelder for seks måneder av gangen, og politiet mener de allerede har sett at pøblene har roet seg.

Steinene haglet

For ganske nøyaktig ett år siden skjedde hendelsen som virkelig fikk politiet til å ta tak.

Lillestrøm hadde hjemmekamp mot erkerivalene fra Vålerenga. Men det som for de aller fleste arter seg som en sportskamp på banen mellom spillerne og en sangkamp på tribunen mellom supporterne, har etter hvert fått en mørkere side.

Klokka 13.10 30. juni i fjor gikk alarmen hos politiet i Lillestrøm. Et 30-talls VIF-pøbler ble da observert i retning Kulturpuben i Lillestrøm sentrum. Fra den andre kanten kom det medlemmer fra Sportsklubbens Fineste (SKF) – risikosupporterne som hevder sin elsk til Lillestrøm Sportsklubb.

Politiet var raskt på plass og rakk å ta oppstilling mellom VIF-pøblene og LSK-pøblene.

Vitner på stedet sa til RB at det ble delt ut enkelte slag. Samtidig haglet det gjenstander mellom de to pøbelgrupperingene – med politiet stående som en buffer midt imellom.

– Det ble kastet stein i alle retninger. Det har et veldig stort skadepotensial. Etter kampen bestemte vi oss for at dette ikke går lenger. Vi kan ikke la de ta over byen vår. Vi aksepterer ikke anarki i Lillestrøm, sier Thoresen.

– Pøbelmiljøet hardnet til i fjor

I etterkant av den hendelsen har likevel den mest alvorlige skaden oppstått. En person som formentlig tilhører Isko Boys (Vålerengas casuals/hooligans) har tilbrakt måneder på Sunnaas på rehabilitering. Saken etterforskes fortsatt av Oslo politidistrikt.

– Pøbelmiljøet hardnet til i fjor vår. Da de tidligere hadde hatt en flat struktur, fikk de nå en hierarkisk oppbygging med en klar lederskikkelse. Samtidig eskalerte voldsbruken. Vi fikk se slagvåpen som balltre, hammere og kjettinger, og de begynte å slåss utenfor kampdag. De opprettet en ungdomsgruppe og drev en aktiv rekruttering. Vi merket at de var mer styrt. Det var en MC-trend: Ingen skulle prate med dem, sier Thoresen.

Sportsklubbens Fineste har etter hvert fått et rykte på seg på at de er for brutale. Andre casualsgrupperinger nekter angivelig å stille opp i kamper mot dem.

På nasjonal basis var det 45 sammenstøt mellom ulike grupperinger av fotballpøbler i forrige sesong. 18 av disse var SKF involvert i.

– Lillestrøm var veldig overrepresentert i forhold til størrelse på klubb og by. I år har det ikke blitt registrert en eneste ordentlig voldsepisode i forbindelse med hjemmekamper. Det var imidlertid en tildragelse før en innebandykamp mellom de to klubbene i Skedsmohallen, samt at det har vært tildragelser på bortekamper, sier Thoresen.

Kraftig redusert

Politiet har kartlagt 15 til 20 pøbler under 18 år. Ikke alle disse er like aktive, og politiet mener de har fått avverget en del ved forebyggende arbeid.

De ønsker ikke å gå ut med noe konkret tall på hvor stor grupperingen er totalt.

– Men gruppen er kraftig redusert. Samtidig er miljøet glidende. Det er sannsynligvis en stor andel som vil stille opp om Isko Boys (VIFs risikosupportere) ruller inn i byen, selv om de ikke er spesielt aktive i dag.

– SKF er en gruppe som har eksistert i flere år. Hva gjør «gamlegutta» nå?

– De gamle SKF-erne har tatt ett skritt tilbake. De har sett at dette ikke var intensjonen. De har ikke nødvendigvis sluttet å gå på kamp eller å være i miljøet, men det er ikke disse som driver det framover eller avtaler møter med andre lags firmaer.

Cocktail av forbrytelser

23-åringen som politiet mener er selve lederen av SKF, kom inn i fjor. Han fikk raskt en sentral posisjon.

Samtidig er han på ingen måte ukjent for politiet. Ryktene på byen vil ha det til at han var aktiv i en av landets mest beryktede MC-klubber. Det avviser politiet. Men han er likevel en versting.

23-åringen står nemlig på romerikspolitiets gjengangerliste. Det samme gjør en av de andre som politiet nå får ilagt besøksforbud mot.

– Disse to er blant de mest produktive kriminelle på Romerike. Det er brudd på narkotika-, volds-, vinnings- og trafikkforbrytelser det går i. Det er en cocktail av gjengangerovertredelsene. Når selve topplederen driver med den type straffbare handlinger, hva kan det da utvikle seg til senere? spør politiadvokat Haris Hrenovica retorisk.

– Foreløpig har dere valgt taktikken med besøksforbud mot fire personer. Er det flere på lista som vil få en lignende sak kjørt mot seg nå?

– Det er flere i Sportsklubbens Fineste som kan bli rammet av denne bestemmelsen, men vi har gjort et strategisk valg med disse fire. Nå prøver vi dette, så vil vi se an utviklingen. Det skal være lov å trå ett skritt tilbake, også for disse pøblene. Vi håper det roer seg. Det står flere på lista, og de som står der, er blitt gjort kjent med det, skyter Thoresen inn.

– Vi har dempet det

Besøksforbudet gjelder et halvt år om gangen. Brytes besøksforbudet, så brytes også straffeloven. Da kan politiet for eksempel gå til det skritt å varetektsfengsle synderne. I tillegg kan det vanke både bøter og i ytterste konsekvens fengselsstraff.

– Vi forsøker å beskytte ansatte på åråsen, ansatte på bortearenaene, vektere og andre publikummere. Vi mener det er en fare for at disse vil bli utsatt for straffbare handlinger.

Politiet på Romerike antar at andre politidistrikt som har risikosupportere nå vil kjøre samme taktikk mot verstingene.

– Vi har dempet det. Det skal det ikke herske tvil om. Men selv om vi har redusert, så har vi på ingen måte bekjempet problemet. Å tro at denne kjennelsen løser problemet med risikosupportere, er å lure seg selv. Men det er en juridisk seier. Vi har nå fått et verktøy til, sier politistasjonssjef Stein Brynildsen.