– Én person kan ikke bestemme alt. Ingen enkeltperson er viktigere enn klubben. Slik det er i LSK nå, så er det Henning Berg som bestemmer alt uansett hva det gjelder. Det må ta slutt, ellers kan det gå galt på Åråsen. Folk er frustrert, advarer Anthony Ujah.

Spissen som i sommer ble solgt til den tyske Bundesliga-klubben Mainz for en rekordsum med en totalpakke verdt 23 millioner kroner, bryr seg fortsatt om LSK.

– Jeg er en afrikaner som bare var 15 måneder på Åråsen, og jeg har kommet til en stor liga. Derfor hadde jeg ikke trengt å si det jeg sier nå, men jeg føler det er på tide at noen forteller hva som skjer på Åråsen. Dessuten betyr LSK mye mer for meg enn de 15 månedene skulle tilsi. Jeg både bryr meg om klubben, supporterne og dem som jobber der, sier Ujah.

Er du enig i kritikken til Ujah?
Si din mening!

– Ingen tør å si noe

Men Henning Bergs måte å bruke makten sin på har han liten sans for. Han tror det er direkte ødeleggende for klubben.

– Du trenger ikke være på Åråsen i mer tre måneder for å skjønne hva som foregår. Det er én mann som bestemmer alt uansett hva det gjelder.

– Henning Berg har det sportslige ansvaret. Er det ikke naturlig at han har det siste ordet?

– Det er ikke det dette dreier seg om. Uansett hva som skjer i klubben, så er treneren med. En gang satt jeg i møte for å diskutere problemer rundt min lønn. Torgeir Bjarmann og Per Mathisen var med på møtet. Vi holdt på i to timer. Treneren snakket i en time og 45 minutter. Vi andre måtte dele på resten av tida. Slik jeg opplevde det, blander Henning seg inn i jobben til de fleste på Åråsen. Flinke folk får ikke gjort jobben sin. Til og med da spillerne skulle prøve dresser for å bestemme kampantrekk, så var han der for å bestemme. Som spiller lurte jeg av og til på hvordan han hadde tid til å konsentrere seg om å vinne fotballkamper, sier Ujah.

Den tidligere LSK-spissen mener at frustrasjonen er stor både blant spillere og andre på Åråsen.

– Ingen tør å si noe. De er redd for konsekvensene. Jeg har blant annet sett Henning instruere Stefan (Logi Magnusson), mens en god keepertrener har stått og sett på. Når Karim (Essediri) ikke tar dødballene på trening, så gjør Henning det selv. Hvordan skal andre spillere bli gode da, undrer Ujah.

LSK-trener Henning Berg kjenner seg ikke igjen i kritikken fra Anthony Ujah. Berg mener både spillere og ledere ikke er redde for å ytre sine meninger overfor ham.

HENNING BERG: – Aldri opplevd lignende

Valgte å holde kjeft

Han hadde flere ganger lyst til å synge ut, mens han fortsatt var på Åråsen. Men nigerianeren valgte å droppe det.

– Jeg la ut noen twittermeldinger og fikk min straff da jeg sto over den siste treningskampen mot Odd. Etter Stabæk-kampen hvor jeg scoret fire mål, valgte jeg å holde kjeft og konsentrere meg om min egen karriere. Hvis jeg ikke hadde gjort det, tror jeg ikke jeg ville vært i Mainz nå. Det var også viktig at en diskusjon mellom meg og treneren ikke skulle ødelegge for laget. Klubben er viktigere en alle enkeltpersoner, sier 21-åringen.

Men nå mener han det er viktig for LSK at det skjer noe.

– Alle spillerne ser det som skjer, men de føler ikke at de får gjort noe med det. I starten forventet jeg at de rutinerte spillerne skulle ta tak fordi ting ikke fungerte, men etter en stund så jeg at heller ikke de nådde fram hos treneren. Spillerne ser det samme og er stort sett enige, men selv om det blir sagt fra om ting, skjer det ingen forandring. Da gir folk etter hvert opp å mene noe. Det hjalp noe da Simon (Mesfin) kom inn, men det løser ikke alle problemene, sier Ujah.

– Fjørtoft har rett

Ujah brukte mye tid på å tenke over hva som var grunnen til problemene han så på Åråsen. Han undrer fortsatt.

– Jeg prøvde å finne ut hva som var årsaken, men klarte aldri å finne svaret. Fortsatt vet jeg ikke om det er Hennings lederstil eller personligheten hans som er problemet. Men uansett kan det ikke fortsette, fastslår Ujah.

Mye av kritikken fra Mainz-spissen likner på det tidligere LSK-manager Jan Åge Fjørtoft ga uttrykk for til RB-sporten den dagen LSK spilte mot Rosenborg.

– Jeg leste meningene hans på nettsiden deres, og jeg støtter Fjørtoft i det han sa. Han har rett i at det er én sjef på Åråsen. Nå håper jeg virkelig noen i klubben tar ansvar og gjør noe med det. Det fortjener alle supporterne og sponsorene som bruker masse penger på LSK, mener Ujah.

Selv om han har tatt et nytt steg i sin egen karriere, følger Ujah med på det som skjer i gamleklubben.

– Jeg leser nettaviser og ser noen kamper på nett når jeg har mulighet. Og fortell supporterne at jeg fortsatt har dette skjerfet, sier Ujah og viser fram avskjedsgaven fra Kanari-Fansen.