Tommy ser et nytt gullag

STERKE LEDERE: Tom Lund mener at sterke ledere gjorde det lettere for LSK å etabelere seg som toppklubb. 
FOTO:KAY STENSHJEMMET

STERKE LEDERE: Tom Lund mener at sterke ledere gjorde det lettere for LSK å etabelere seg som toppklubb. FOTO:KAY STENSHJEMMET Foto:

Artikkelen er over 8 år gammel

Åråsen-legenden mener det er på høy tid at klubben igjen sikter mot toppen. I hans øyne kan LSK ta gull allerede i år.

DEL

LSK blir denne sesongen den femte norske klubben som passerer sin seriekamp nummer 1.000 på toppnivå.

Det feires på Åråsen når Molde er motstander 16. mai.

Tom Lund ser muligheten for at det kan bli enda mer feiring for LSK senere i år.

– Jeg mener LSK har sjansen til å ta gullet i år, og hvis jeg hadde vært LSK-leder ville jeg ikke vært bekymret for å si at vi går for gull, sier Tom Lund.

Se billettbørsen før LSK-Molde!

– Bedre enn Rosenborg

Det LSK-legenden har sett på banen så langt er grunnen til optimismen.

– Selvfølgelig må det være realisme i det hvis man skal si at vi går for gull, men jeg mener det er det nå. Det LSK har prestert på den siste tredjedelen av banen denne sesongen, er noe av det beste jeg har sett av et norsk lag noensinne. Tror ikke engang Rosenborg på sitt beste var bedre på akkurat det i sin glansperiode, mener Lund.

Det betyr ikke at han ser et ferdig mesterlag på Åråsen – foreløpig.

– Den bakre fireren er også solid selv om jeg tror de har mer å gå på. I mine øyne ligger LSKs utfordring i det offensive grunnspillet på den midtre tredjedelen av banen. Der savner jeg et mønster. Spillerne er for ofte feilvendt og må slå pasningene bakover.

Han mener det blant annet var synlig i hjemmekampen mot Brann. Tommy trengte bare å se ett minutt for å se at noe galt.

– Det LSK gjorde fra avspark til ballen var død første gang mot Brann, fortalte at de ikke var mentalt klare til den jobben de skulle gjøre. Ballen gikk bare bakover.

– Best på det vanskelige

Til tross for hjemmemissen mot Brann mener 60-åringen uansett at LSK har et bedre utgangspunkt enn alle andre lag denne sesongen.

– Den siste tredjedelen er det som er vanskeligst for et lag å få til. Der er LSK klart best i år, og det gjør det som skjer nå veldig spennende, mener Tom Lund.

Derfor ville han heller ikke nølt med å flagge en ambisjon om å hente gullet hjem til Åråsen.

– Det er en super prestasjon å oppnå 1.000 kamper slik vi gjør nå, men vi må ikke bli så fornøyd at vi mister ambisjonene om å vinne mer. Realismen må selvfølgelig være der, men det er den nå, mener Lund.

Uansett tror han sluttresultatet blir bedre ved å være tøff.

– Det betyr ikke at man mislykkes om det ikke blir gull. Med en offensiv innstilling tror jeg resultatet blir bedre til slutt enn om man har en mer defensiv ambisjon.

Lund mener et liv fra midten av tabellen og nedover ikke er bra i lengden.

– Blir vi fornøyd med å ligge midt på tabellen, vil laget til slutt rykke ned. Det er i seg selv ingen katastrofe for en klubb å rykke ned. I mange tilfeller kan en klubb bli sterkere ved å ta en tur ned, for så å komme opp igjen. Se på Fredrikstad nå for eksempel. Men det beste er selvfølgelig å unngå det. Skal vi gjøre det må klubben ha ambisjoner å strekke seg etter.

Sterkt lederskap

På det området mener Tom Lund at nøkkelen til LSKs lange liv som toppklubb ligger.

Han trekker spesielt fram LSKs sterke lederskap som en avgjørende faktor.

– Da vi rykket opp i 1974, var lederapparatet vårt allerede oppe. De lå langt framme og gikk foran, og slik jeg vurderer det gjorde de nærmest alt riktig. Det var ikke alltid populært i landet, og LSK som klubb ble hatet på grunn av grensene klubbens ledere brøt. Siden den gang har LSK hatt et stabilt lederapparat som har klart å holde klubben oppe.

Lund mener norsk fotball har mye å takke framsynte LSK-leder for.

– De dro både klubben vår og norsk fotball framover. Til å begynne med møtte de mye motstand, men jeg tror profesjonaliseringen av norsk fotball kom flere år tidligere på grunn av den jobben som ledere i LSK gjorde.

Bygde for framtida

Lederskapet handlet om mer enn å hente gode spillere og bygge et godt lag.

– Lederne lå også foran på anleggssiden. LSK bestemte seg for å bygge tribune i 1978, og de gjorde det alene. På grunn av det kunne ikke klubben holde på alle de beste spillerne, og en periode var vi ikke like konkurransedyktig. Men også her var lederne framsynte. De bygde for framtida, og det betalte seg også ute på banen.

Lund mener at dagens LSK-ledere har mange av de samme egenskapene.

– LSK har nå Norges desidert beste treningsanlegg. Det gir klubben et meget godt utgangspunkt og jeg håper virkelig at vi kan utnytte det til både å utvikle egne spillere og å bygge et godt lag.

– Kan det bli 1.000 nye kamper på toppnivå?

– På en måte blir det lettere å klare 1.000 til, men samtidig vanskelig fordi kravene er tøffe.

Artikkeltags