Gå til sidens hovedinnhold

Stadiondrøm under tak

Artikkelen er over 15 år gammel

Per Berg har en visjon. Han ønsker seg et nytt stadion med plass til 20.000 tilskuere for LSK som indrefileten i Lillestrøms framtidige bydel på flyplasstripa på Kjeller .

– Et slikt stadion må ligge under tak som i Parken i København, der det er mulig å spille også om vinteren, sier LSK AS-eier Per Berg.

– Kall det gjerne en drøm. Jeg skal ikke være med på noe framstøt for å legge ned flyplassen, men jeg har forstått at det kan bli resultatet innenfor en tiårsperiode. Skifte Eiendom skal også ha fått i oppdrag å vurdere salg. Dette er heller aldri diskutert i LSK. Derfor er det så langt bare noe jeg har tenkt en del på.

Eieren av LSK AS ser for seg en stadion med næringsvirksomhet i tilknytning til anlegget.

– En kan tenke seg både hotell med en konferansedel og annen næringsvirksomhet. Lillestrøm holder på å utvikle seg til en konferanse- og messeby. Det krever at det hele tiden må foregå en utvikling. I forbindelse med et stadion vil det også være mulig å tenke felles strategi når det gjelder parkering og annen infrastruktur sammen med en fotballarena.

I forkant

– Betyr det at du mener Åråsen, som for fem år siden var ett av de mest moderne stadioner i landet, allerede begynner å gå ut på dato?

– Nei, på ingen måte per i dag. Men LSK må alltid være i forkant av utviklingen. Klubben har en stor verdi i sine eiendommer. I Norge i dag er det vel bare Rosenborg som har større verdier. Men det vi har i dag er kanskje ikke godt nok i morgen. Lykkes vi med det vi gjør nå, vokser vi kanskje ut av Åråsen en dag.

– Nettopp at klubben eier stadion, gjør det et slik prosjekt du skisserer mer realistisk?

– Absolutt. Det som mange ser på som et lite luftslott nå, kan bli en realitet om noen få år. Den dagen flyplassen legges ned, skal det bygges ut 1.200 mål, noe som forandrer Lillestrøm. Jeg mener et fotballstadion av den størrelse jeg tenker må være perfekt som et sentrum i den nye bydelen.

Brøndby et forbilde

LSK spilte Royal League mot Brøndby før jul. Den danske klubben som konkurrerer hardt om å være best i Danmark, har mange likheter med LSK.

– Jeg ble overrasket over hvor langt det var fra sentrum av København. Brøndby virket heller ikke som et veldig stort sted, sier Per Berg.

Men de har en topp moderne stadion med pass til 25.000 tilskuere. Og de har en god økonomi, selv om den ikke er i klasse med FC København.

– Ser du en del likhetspunkter mellom de to danske gigantene, og Vålerenga og LSK?

– På mange måter gjør jeg det. Jeg mener det er plass til tre lag i og rundt Oslo i eliteserien. Denne sesongen er det jo fire med Stabæk og Lyn i tillegg. Jeg er også ganske sikker på at det er mulig at to av dem kan være helt i toppen over tid. At det kan være Vålerenga og LSK er jo ikke utenkelig.

Skal det skje, må LSK ha et sikrere økonomisk fundament i bunn.

– Selv om økonomien i både LSK, LSK AS, Åråsen Eiendom og Åråsen stadion er tilfredsstillende i øyeblikket, vil jeg ikke friskmelde den. Til det er det så mange usikkerhetsmomenter knyttet til en fotballklubb, med sportslige resultater, sponsorinntekter og publikumsinnrykk, at det skal lite til før vi kommer i ubalanse igjen, sier Per Berg.

Han tror at et nytt stadion vil være den viktigste garantisten for at LSK skal lykkes i å nå ambisjonene om å skape en toppklubb med muligheter ute i Europa.