Vi har reist til Åråsen for å snakke fotball med Magnus Haglund, men det er noe helt annet som har stjålet fokus denne sommerdagen.

Natten før intervjuet har nemlig vandaler hugget hodet av statuen som står på utsiden av Åråsen. Statuen som står til ære for Norges beste fotballspiller gjennom tidene, Tom Lund.

– Vi setter oss her, sier Haglund. Han åpner døren til Tom Lund-losjen – selvsagt – og finner seg godt til rette.

Fotballfilosofi

I løpet av den neste halvtimen skal vi spørre LSK-bossen om alt mellom himmel og jord - med fotballstrategi som utgangspunkt.

Du får bli med på hele samtalen, ord for ord.

– Hvordan vil du forklare din egen fotballfilosofi?

– Jeg ønsker å ha et lag som er solide defensivt, behersker både høyt og lavt forsvarsspill, et lag som er gode i alle faser. Vi skal være gode på gjenvinning, men også på det som er det vanskeligste i fotball, skape målsjanser mot etablert forsvar. Dette trenger man for å bli et topplag - og bli i toppen. Det var den reisen jeg gjorde med Elfsborg. Der startet vi med å kun forsvare oss og satse på kontringer, men etter noen måneder innså jeg at man må utvikle et eget spill for å bli værende i toppen. Man kan få kortsiktig fremgang, men for å bli værende på et høyt nivå må man jobbe hardt hver dag med et eget spill. Det tar tid å bli et lag som forblir i toppen, gjerne opp til to år, men jeg har bevist at det går, og jeg har ledet et lag som har gjort den reisen. Men man er avhengig av visse rammer og forutsetninger for å klare det.

– Sårbare for skader

– Finnes de rette forutsetningene og rammene i LSK?

– Per nå har vi litt trøbbel økonomisk og vi har få spillere. Da blir vi sårbare for skader, og det gjør at prosessen ikke går helt i den takten man ønsker.

– Du sier at det tar opp mot to år for å skape et topplag når alle forutsetninger er til stede. Hvor lang tid trenger LSK, der du mener forutsetningene ikke er optimale?

– Det kan ta lenger tid, og vi er ikke fremme ennå. Det går fremover, men vi trenger mer trening, flere kamper og mer tid å jobbe på.

– En travel periode

– Kontrakten din med LSK går ut etter sesongen. Får du nok tid, og vil du ha mer tid, for å lykkes i LSK?

– Jeg har ikke brukt mye tid til å tenke på det. Nå er vi en travel periode med tøffe kamper, så jeg har ikke brukt mye energi på et langsiktig perspektiv. Det må jeg gjøre når ting roer seg ned litt.

– Tror du LSK-supporterne har forståelse for den reisen du mener LSK er i ferd med å ta med deg som sjef?

– Det finnes nok begge deler. Du har dem som absolutt forstår hva jeg driver med, og som ser tilbake på hva som er gjort tidligere, og det finnes dem som ikke er tålmodige. Generelt er ikke fotballsupportere tålmodige. Tålmodighet er ikke supporternes sterke side, og en supporters langsiktige perspektiv er ofte timer. Men det har jeg respekt for.

– Under din tid på Åråsen har LSK variert ekstremt i prestasjonene. Du fikk en god start prestasjonsmessig, med gode kamper mot blant andre VIF og RBK forrige sesong, men du har også hatt kamper der LSK har sett ut som et 2. divisjonslag, for eksempel i 1-7-tapet mot Aalesund. Hvorfor er det så ekstrem stor forskjell på LSKs topp- og bunn-nivå under deg?

– Jeg tror det handler om tilfeldigheter. Kampen mot Aalesund var preget av den tynne stallen, med flere spillere som ikke var klare for en sånn kamp. Jeg tror det har en del å si.

Varierende spill

– Det var Aalesund-kampen, men den er ikke enestående. Sett under ett, hvorfor varierer dere så voldsomt?

– Vi er ikke helt fremme ennå. Vi klarer ikke helt å gjennomføre alle kamper slik vi ønsker, og da kan det svinge i prestasjonene. Sånn er det. Vi ønsker et jevnt og høyt nivå, men det er det nesten ingen lag i Norge som har, kanskje med unntak av Godset og Rosenborg. Det svinger mer i prestasjonene i Norge enn i Sverige.

– LSK-kritikere har påpekt at Lillestrøm de to siste sesongene har fremstått planløse i mange kamper. Det er direkte kritikk av deg. Hvordan tolker du det?

– De dagene man er dårlige, ser man planløse ut, for da lykkes man ikke med noen ting. De dagene vi er gode, er det veldig enkelt å se en plan. Det der er klassisk kritikk som lag får når man spiller dårlig, da er det planløst.

– Hvis du kunne velge fritt av spillere og spillertyper, hva slags formasjon og system tror du er best?

- Det kan man ikke si. Formasjon er nemlig avhengig av spillertyper. En moderne trener ser hva han kommer til i en ny klubb, hvem som passer til hva og hvor mange spillere man kan hente. Jeg har tidligere spilt seks år med 4-2-3-1 i Elfsborg, men den stallen vi har i LSK passer best til 4-4-2 eller 4-4-1-1.

Spillestil

– Ofte deles spillestiler opp i to båser, gjennombruddshissig eller ballbesittende. Hvor står du?

- Man må være god til begge. Det har å gjøre med hvordan en kamp utvikler seg og at spillere må ta riktige valg utfra kampbildet. Jeg ønsker at en spiller blir så utviklet at han ta riktig valg. Det finnes ikke en kamp der man vinner bare ved å spille ballbesittende eller bare gå på gjennombrudd. Se på Bayern Munchen, de klarer begge deler. Mer moderne fotball finner du ikke. De går fullt inn i alle faser, og er ekstremt gode til gjenvinning. Det jobber vi «jättemycket» med i LSK. Skal du lykkes i etablert angrepsspill, må du være god i den fasen. Hvis du ikke klarer å vinne tilbake ballen når du mister den, ryker du på en knallhard jobb bakover. De dagene du ikke «er på», kan du bli straffet for å prøve å spille etablert angrepsspill. De dagene kan det være bedre å spille lange baller opp i banen.

– Mener du Bayern spiller perfekt fotball?

– De spiller best fotball, i hvert fall. Perfekt fotball, jeg vet da faen, jeg er sikker på at Bayern vet om ting de må bli bedre på. Men de spiller best, for i mine øyne behersker de alle faser av spillet. De har også minimal omstillingstid mellom de forskjellige fasene. De har teknikken, taktikken, fysikken og mentaliteten. Alt er på plass. De har også nesten 20 verdensklassespillere. De kan sette inn Mario Gomez for Mandzukic i det 89. minutt. Det er bare ett eksempel på den bredden de har i Bayern.

Studerer toppklubber

– Du studerer toppklubber, har du tidligere fortalt meg. Som fotballtrener, hvorfor tror du Bayern er blitt så gode?

- De har lagt ned en utrolig bra jobb i mange, mange år. De har ikke hatt pengene Real Madrid, Manchester United og Barcelona har hatt, men de har bygget klubben gjennom hardt arbeid, god scouting, og nå er de like pengesterke som konkurrentene. I dag er det løpssterke spillere som dominerer. I mange år snakket vi om Messi, Iniesta og Xavi, som rørte seg med kvikke bevegelser på små områder, og på den måten spilte ut motstanderen. De ble rett og slett overløpt av et Bayern Munchen-lag, som også hadde teknikk og ferdighet, men i tillegg muskler, utholdenhet og eksplosivitet. Det slo dem helt enkelt ut.

- Hva tenkte du da du så Bayern slå Barcelona 7-0 over to kamper?

- Jeg tenkte at fotballen har utviklet seg. Men jeg har hatt det på følelsen i omtrent et år, så jeg ble ikke overrasket. Det blir interessant å se hva som skjer når selveste Mr. Barcelona, Pep Guardiola, kommer til Munchen og skal styre det laget, med den ballasten han har og hva som allerede finnes der. Tar de nye steg, eller tvert om? Blir det bedre, eller ikke? Vi får se, det blir spennende.

- Kanskje det er Dortmunds tur neste sesong, Klopp begynner å få dreis på sin gjeng også.

- Ja, men de er hakket under verdens beste klubber økonomisk. De aller beste Dortmund-spillerne ser ut til å forsvinne til de aller beste klubbene, og alle har vi en plass i næringskjeden. Sånn er det, og det preger hele fotballverden. Lillestrøm har sin plass, i likhet med alle andre.

– Må kunne håndtere spillerne

- Du sier Bayern har 20 verdensklassespillere. Hvis en helt vanlig fotballsupporter fra Norge hadde fått jobben som Bayern-manager, tror du laget er så godt at det uansett ville ha tatt en topp 2-plassering i Bundesligaen?

- Nei, for jeg tror det er vanskelig å få respekt fra spillerne. Laget hadde nok prestert uansett, for det er så gode spillere, men det gjelder å håndtere en spillergruppe. Det spiller ingen rolle om du har fotballfaglig kompetanse hvis du ikke klarer å håndtere individet og gruppa. Vinner du ikke individets og lagets respekt, er det umulig å lykkes. Det er kanskje et element mange glemmer om fotballtrenere. Det er mange som kan like mye fotball som José Mourinho, men han har vært jævla flink til å få spillerne med seg. Det er mange som kan utrolig mye mer fotball enn Alex Ferguson, men han var enorm på å håndtere spillergruppa. Det krever mye å lede et fotballag.

- Du har en jobb som mange gir deg råd om. Har du noen gang hørt på et råd du har fått fra en supporter på en nettside, gata eller tribunen og gjennomført det i kamp?

- Jeg kan ikke huske det, men det kan ha skjedd. Jeg har fått mange råd kastet mot meg, særlig fra tribunen. «Ta ut han, bytt inn han» og slike ting. Jaja, for faen, jeg har fått tusen. Men jeg kan ikke huske at jeg har latt meg påvirke av det, selv om jeg ikke utelukker det.

Supporter som trener?

- Hvis en LSK-supporter hadde vært LSK-trener i år. Hvordan hadde det gått, tror du?

- Jeg tror ikke spillergruppa hadde vært fornøyd med det. De vil ha en trener som er utdannet og som vet hva han driver med.

- Hva slags fotball får vi aldri se LSK spille under deg?

- Alle typer fotball har sine egenskaper i rette situasjoner. Men vi skal aldri være usportslige. Vi skal være et lag som opptrer fair og korrekt, og vi skal være et lag som jobber hardt for klubben og supporterne. Vi skal også ha respekt for fotball som sport, og vi slår hardt ned på usportslig oppførsel i egne rekker.

- Dere aksepterer ikke filming og slike ting?

- Nei, det ønsker vi ikke. Nå var det en situasjon i Sogndal-kampen, med Fredrik, men i praksis var det ikke filming. Hvis han hadde stått der, kunne han ha brukket beinet. Men ingen var fornøyd med den situasjonen, ikke Fredrik heller.

- Det virker på meg som at dommerne noen ganger utelukker muligheten for at man kan falle innenfor 16-meteren uten at man filmer.

- Sånn er det, ja. Faller man og ikke får straffe, er det noen som mener at det er gult kort for filming, men det finnes jo en mellomting.

Haglunds forbilder

- Har du et taktisk forbilde?

- Jeg følger med på verdensfotballen og på dem som er best. For det er en grunn til at de er best. Jeg har vokst opp i Sverige, der Sven-Göran Eriksson var fremgangsrik i utlandet, og jeg har vært så heldig at jeg har møtt «Svennis» flere ganger og fått komme på besøk i klubber han har trent. Jeg har også gjort mange studiereiser ut i Europa. England, Italia, Spania, for eksempel. Jeg har også vært i Argentina. Du må huske på at jeg er veldig ung som trener, 40 år er veldig ungt som trener, men jeg har ti års erfaring. Likevel skal jeg skaffe meg masse mer efaring, og er sulten. Jeg tror jeg er på mitt beste som trener mellom 45 og 50 år. Det tror jeg, for da har man fått ytterligere erfaring.

- Trives du i rollen? Det er vel kun parkeringsvakter som får mer kjeft enn fotballtrenere.

- Det er helt riktig, he-he. Jeg har lært meg at kjeft er en del av yrket. Da jeg kom til Elfsborg, vant vi ikke på åtte kamper. Da opplevdes det veldig tøft. Men fort blir det en naturlig del av jobben. Man velger også hva man får med seg. Jeg leter ikke opp hva som skrives om meg. Klarer jeg ikke å takle kjeft, har jeg ingen sjanse i dette «gamet». Men det er bra det finnes følelser. Jeg hadde ikke jobbet med fotball i ti år hvis det hadde vært et problem. Jeg er ekstremt heldig som får jobbe med det jeg synes er mest gøy, og jeg får godt betalt for å gjøre det. Da må man tåle de negative sidene ved jobben, og det finnes vel ikke en eneste jobb der alt er positivt.

- Det er nok mange som hadde byttet bort sin egen jobb for å bli tippeligatrener.

- Helt sikkert. Det er mange tusen som vil være fotballtrener på toppnivå, men hvor mange som virkelig vil ha en sånn jobb, det er mer usikkert.

- Du sa tidligere at du ikke oppsøker aviser for å se hva som skrives om deg. Hvor mye leser du av norske aviser?

- Jeg følger med i lokalavisen, for det er bra å være oppdatert på hva som skjer i den byen man bor i. Jeg leser mye sport, men også generelt om det som skjer på Romerike. Det hjelper å holde meg skarp. Det er vel det jeg leser av norske aviser.

- Tidligere LSK-manager Jan Aage Fjørtoft sa at han alltid stoppet og kjøpte avisene på vei til jobb, for å være forberedt på hva journalister ville spørre om. Det gjør ikke du, altså?

- Nei, det tar for mye tid og kraft. Jeg bruker tiden før jobb på å ta vare på mine barn, spise en god frokost og forberede treningen. Det er viktigere.

- Når du kommer hjem etter å en tippeligakamp. Hva gjør du?

- Tidligere satte jeg meg rett ned og så kampen med én gang. Det har jeg sluttet med. Nå bruker jeg tid med barn og kone, sover en natt, står opp tidlig og ser kampen. Da blir jeg ikke så påvirket av følelser når jeg skal analysere kampen, og har fått mer perspektiv. Magnus Powell og jeg drar alltid tidlig til Åråsen dagen etter kamp, ser kampen sammen og velger ut deler vi skal vise spillerne senere på dagen.

– Hvordan reagerer du på kritikk?

- Vi går over på mer situasjonsbestemte spørsmål. La oss si at en spiller kritiserer deg offentlig. Hva gjør du?

- Jeg tar en prat med spilleren og finner ut hva som har skjedd. Jeg har opplevd at spillere er blitt feilsiterte, for dere er veldig flinke til å vinkle knallhardt, det er en del av deres kamp om å få oppmerksomhet i mediabruset, jeg forstår det, men det er på godt og vondt. Det er dårlige journalister som tar ting ut av sammenheng, og det er skuffende når det skjer. Gode journalister gjør ikke det, men det skjer. Generelt har jeg lite erfaring med spillere som kritiserer meg offentlig.

- Hvis en spiller er korrekt sitert, og han faktisk kritiserer deg i pressen, hva blir konsekvensene?

- Da blir konsekvensene at vi prater om det, hører hva som er grunnen, så får vi se om spilleren får en reprimande. Det kommer an på situasjonen. Kanskje spilleren har rett i det han sier, men at forumet var feil? Ingen er perfekte.

- En av spillerne dine jaktes av en større klubb. Hvordan forholder du deg til det?

- Jeg blir stolt. Veldig stolt, hver gang det skjer. Jeg ble stolt da Mathis Bolly ble solgt til Fortuna, en spiller som slet i tre sesonger før vi fikk ham skikkelig i gang. Tenker man jævlig kortsiktig, er det synd å miste gode spillere, men hva faen. Det er jo fantastisk at vi kan påvirke en spiller slik at han kan spille i en av verdens største ligaer. Når man trener Lillestrøm, vet vi vår plass i næringskjeden. Får Lillestrøm frem en god spiller, selges han.

- Ikke akkurart musikk i LSK-supporternes ører?

- Hadde vi fått beholde Anthony Ujah, Nosa Igiebor, Bjørn Bergmann Sigurdarson og Mathis Bolly, hadde vi hatt en gjeng med landslagsspillere fra Nigeria, Island og Elfenbenskysten. Det fungerer ikke på den måten. Sånn er det.

- Hvor involvert er du i spillerjakt?

- Jeg er alltid delaktig i spillerjakt. Alle kjøp i Elfsborg, og de fleste i LSK, har jeg vært med på. Noen av spillerne i LSK ble kjøpt før jeg kom hit, men resten var jeg med på. Petter Vaagan Moen var for eksempel i tvil om hva han skulle gjøre. Da reiste Torgeir Bjarmann og jeg hjem til ham i Hamar. Slik har jeg også gjort i Elfsborg. Jeg reiser hjem til spillere, sitter på kjøkkenet, snakker med konene deres, foreldrene, hva som helst. Rett og slett forklarer hvorfor vi ønsker en spiller. Jeg har ennå ikke mislyktes. Alle spillere jeg har reist hjem til har jeg fått.

- Det er resepten, ja?

- Ja, det er det. Man skaper en personlig relasjon.

- Hvor mye ser du en spiller før du velger å signere ham?

- Så mye som mulig. I dag finnes det jo fantastiske verktøy som Wyscout, og du kan plukke opp mye i dag gjennom internett og scouting. Helst vil man se dem «live», gjerne et par ganger. Jo bedre grunnlag man har, jo større er sjansen for å treffe blink.

Har signert usett

- Har du signert en spiller du ikke har sett «live», men kun via internett?

- Skal vi se. (Lang tenkepause.) Ja, det har skjedd. Men har jeg ikke sett ham «live», har jeg ofte sett spilleren noen ekstra ganger på dvd.

- Når du har signert en spiller uten å ha sett ham «live», ble det suksess eller fiasko?

- I Elfsborg traff vi fantastisk bra, her har vi gjort begge deler. Jeg husker ikke alle. Generelt kan jeg si at man treffer bedre jo mer man ser en spiller.

- Hvis du kunne valgt hvem du ville i Tippeligaen, hvilken spiller hadde hentet gratis til LSK?

- Godt spørsmål. Da må jeg se på hvilke spillertyper vi ikke har, og da er Alexander Søderlund en spillertype vi ikke har. Jeg velger Søderlund.

- Hvilken signering har du vært mest trygg på i din trenerkarriere?

- Anders Svensson. Jeg dro hjem til ham, også, i Southampton. Han spilte fast for meg i seks og et halvt år.

- Har du ambisjoner om å noen gang bli landslagstrener?

- Jeg har vært med i diskusjonen flere ganger i Sverige. Jeg var blant kandidatene da Hamrén ble ansatt, men jeg var kun 36 år. Jeg har ingen synspunkter på valget som ble tatt den gangen, men jeg synes det var spennende å være med i diskusjonen.

Tro på Solbakken som landslagstrener

- Hvem bør bli norsk landslagssjef etter Drillo?

- Det synes jeg Ståle Solbakken bør bli. Han har fin internasjonal erfaring. Hvis han får litt kontroll rundt seg, slik han ikke fikk i Køln og Wolverhampton, er jeg ikke i tvil. Det finnes flere gode kandidater, men Ståle er best.

Kvinnelig hovedtrener?

- Hvor lang tid tror du det tar før Tippeligaen får sin første kvinnelige hovedtrener?

- Det er et interessant spørsmål. Vi har en veldig fremgangsrik trener i Sverige som heter Pia Sundhage, som ledet USA til OL- og VM-suksess. Hun er veldig populær i Sverige, og det har vært spekulasjoner rundt henne og en jobb i Allsvenskan. Men det har ikke vært noen som har vært i nærheten av å tilby henne jobb. Jeg vet ikke, men hvorfor ikke? Det finnes kvinnelige sjefer i store selskap. Det finnes også dem som gjør det veldig bra. Det skal ikke handle om kjønn, men om kompetanse. Før var det utenkelig å ha kvinnelige dommere, nå har vi en kvinnelig assistentdommer i Tippeligaen.

- Hvordan hadde Pia Sundhage gjort det hvis hun overtok etter deg i LSK?

- Jeg tror folk hadde sett på det som spennende. Alle blir bedømt på den jobben man gjør, men av supporterne blir man bedømt ut fra resultater. Det henger ikke alltid helt sammen, så det er vanskelig å si.

- Til slutt: Hvis du ikke hadde vært fotballtrener, hva hadde du jobbet med?

- Jeg hadde vært bedriftsleder, kanskje?

FAKTA OM MAGNUS HAGLUND:

Født: 15. april 1973

Meritter som trener: Gull med Elfsborg i Allsvenskan i 2006

Tidligere klubber som spiller: Halmstads BK

Tidligere klubber som trener:

Stafsinge IF (1998-1999)

Laholms FK (2000-2004)

IF Elfsborg (2004-2011)

Kilde: www.lsk.no