- Samme feil som i 1979

Artikkelen er over 15 år gammel

LSK-legenden Joe Hooley mener Arne Erlandsen og Lillestrøm gjør en stor tabbe når de allerede nå har bestemt et trenerbytte etter neste sesong. Engelskmannen opplevde det samme i LSK for 24 år siden.

DEL

Hooley, for tida bosatt i Barnsley, har ikke for vane å løpe ned avisredaksjoner med leserbrev og synspunkter. Men ekstreneren, som hadde stor suksess på Åråsen på 70-tallet, følger så godt med gamleklubben at han nå føler ansvar for å si fra.

– Jeg har personlig erfaring fra noe lignende selv. I februar 1979 fortalte jeg styret og pressen at det ville bli min siste sesong som trener i LSK – den desidert verste avgjørelsen i mitt fotball-liv, sier Hooley, og begrunner det med at han mistet makt overfor spillergruppen.

– Det virker som om også Arne Erlandsen allerede har tapt respekt. Spillerne har vært på ledelsen med klager over måten man spiller fotball på, og laget har ikke vunnet nok kamper med Erlandsens spillestil, hevder engelskmannen.

Liker Arne

Ettersom Joe Hooley nå mener at Erlandsen posisjon som sjef er svekket, tror han situasjonen kan forverres ytterligere om han ikke får en god start på 2004-sesongen med sitt lag.

I ytterste konsekvens kan det ødelegge klubben innenfra om man ikke rydder opp. For Hooley ser mange potensielle fallgruver.

– At Arne gir seg etter 2004 og styret godtar at han jobber kontraktstida ut er farlig. La meg bare si: Jeg hentet Arne for 70.000 kroner fra Frigg. Mange sa det var mange penger for en unggutt, men i ettertid viste det seg å være et kupp. Jeg liker Arne, og dette handler heller ikke om hevn fra min side for den skamfulle måten jeg ble behandlet på i LSK.

– Det virker som om ledelsen er i et dilemma her. De lar Arne sitte tida ut fordi de ikke har råd til å betale ham ut av kontrakten. Jeg tror likevel de må bestrebe seg på å komme til økonomisk enighet med Arne Erlandsen. Dagens situasjon er ikke akseptabel. De kan godt si de ikke har råd til å gjøre det. Jeg sier: De har ikke råd til å la være.

– Å fortsette vil være å begå fotballselvmord, sier Joe Hooley.

Gradvis svekkes

Ekstreneren ser for seg et scenario der Arne vil få gradvis mindre og mindre innflytelse i spillergruppen. Samarbeidet vil slutte å fungere, tror Hooley, og synes han har sett de første tegnene til det allerede.

– Fiendtligheten til Erlandsen ligger der allerede – både fra spillere og ledelse. Trolig ville de ha byttet trener allerede nå om de hadde kunnet. Treneren får heller ikke noen hjelp i de to siste årenes tabellposisjon, hvor LSK har tilbrakt mer tid i bunnen og midtsjiktet enn i toppen, fortsetter han.

Om ikke noe skjer, mener Hooley at omstendighetene rundt Erlandsen vil prege spillernes innsats på banen.

– Grunnen til at jeg kommer med dette nå er på vegne av dem som virkelig bryr seg om klubben – alle supporterne som «spiser, sover og puster» Lillestrøm SK.

Burde tatt medalje

Joe Hooley tilbrakte mai måned på ferie i Norge og brukte da tida til å se to Lillestrøm-kamper. Resten av sesongen har han fulgt med fra England.

Bak Rosenborg mener han LSK burde vært en soleklar kandidat til sølvet eller bronse.

– I stedet er laget blitt det jeg kaller «under-achievers», det vil si at de har oppnådd mindre enn de burde. Mitt råd til Lillestrøm er følgende: Når Arne Erlandsen går, enten det skjer nå eller etter 2004, må man finne den rette mannen. Gjør man det, kan klubben blomstre igjen. Tar man feil beslutning, kan hele klubben gå konkurs!

– Du får bare en sjanse til å ta den rette beslutningen. I min tid ville ikke ledelsen lytte, kanskje den nåværende vil høre på meg og handle ut fra hva jeg sier?

– Hent Tom Lund!

Og det er bare ett navn i Hooleys tanker når det blir snakk om hvem som bør overta; Tom Lund. Og engelskmannen mener ledelsen bør gå dramatisk til verks for «å bringe liv i statuen».

– Gå til stallen hvor han har hestene sine og slipp dem ut på en grønn eng. Om de er så raske som Tom sier, vil han aldri greie å fange dem igjen. I tillegg kan man stjele golfkøllene hans og kaste dem i elva. Tom Lund er ingen golfer, han er fotballmann – og en svært god en også. Tom Lund er ikke bare den en enestående mann for jobben – han er også den eneste! Lillestrøm bør ikke akseptere et nei denne gangen, sier Hooley.

Uansett hva som skjer vil engelskmannen ikke høre noe fra LSK.

– Det er fortsatt min klubb, men for over 20 år siden sa jeg til den daværende LSK-ledelsen at de aldri skulle spørre meg om jobb igjen – til deres fortjeneste så har de heller aldri gjort det.

Artikkeltags