Gå til sidens hovedinnhold

Mangler minst 45 millioner

Artikkelen er over 6 år gammel

LSKs økonomiske redningsaksjon er langt fra over. Klubben skylder på kort- og lang sikt over 45 millioner kroner. Et salg av LSK-hallen kan redde klubben.

Styreleder Heidi Scheie i LSK forteller at klubbens styre begynner å få oversikt over den økonomiske situasjonen.

Og det er ikke lystig lesning.

– Vi har en langsiktig gjeld i klubben på over 30 millioner kroner. Det er den gjelda som tynger oss. I tillegg har vi den kortsiktige gjelda. Det er regninger vi ikke har betalt, og resten av året trenger vi rundt 16 millioner kroner, sier styreleder Heidi Scheie.

Den langsiktige gjelda på rundt 30 millioner kroner, er penger som LSK har lånt av privatpersoner eller finansinstitusjoner for å drive klubben de siste årene.

– Vi har gjort et stort kartleggingsarbeid for å få oversikt over økonomien. Det har dukket opp mer og mer, og vi kommer oss ikke ut av denne situasjonen uten å løse den langsiktige gjelda klubben har opparbeidet seg. Da vil vi fortsette å løpe etter penger og fortsette å løpe etter likviditet, og da er det umulig å jobbe langsiktig, fastslår Scheie.

Kan reddes av hallsalg

Situasjonen trenger likevel ikke å være så mørk som den høres ut til.

Det kommunale vedtaket som Skedsmos politikere skal gjøre de nærmeste ukene, vil ifølge Scheie ha en avgjørende betydning for LSKs framtid.

– Hvis vi får solgt LSK-hallen for 65 millioner kroner, så vil banken gi oss tillatelse til å bruke en del millioner til å betale regninger med. Det ville hjulpet oss over den umiddelbare kneika. Samtidig vil det styrke egenkapitalsituasjonen i klubben som er viktig for å komme ut av rød sone når det gjelder klubblisens, sier styrelederen.

Et salg av LSK-hallen vil også få effekt på andre områder.

– Ved et salg får vi nedbetalt mye gjeld. Det betyr igjen lavere kostnader på renter og avdrag i Åråsen Eiendom, og det vil også hjelpe oss. I tillegg vil et salg redusere de store driftskostnadene vi har på hallen.

Scheie vil se betydelig lysere på situasjonen i LSK om klubben får solgt hallen.

– Hadde vi fått solgt LSK-hallen, så ville jeg begynt å tro at vi skal klare å drive klubben videre på en fornuftig måte.

– Skal være fotballklubb

Slik den økonomiske situasjonen er i LSK mener styrelederen at klubben kanskje burde solgt mer enn LSK-hallen.

– Hvis vi kunne solgt ytterligere eiendom, så ville vi kunnet rydde opp en gang for alle. Sett fra et økonomisk ståsted, så hadde det vært den riktige løsningen. Men jeg har fått med meg at det er mange som ikke liker å selge næringseiendom.

Hennes argument er at fotball er primærvirksomheten.

– Det vi holder på med er jo å være en fotballklubb. Fokuset har vært å legge til rette for alt som har med fotballen å gjøre, og å fjerne alt annet. Derfor har vi lagt inn ressursene mot det å drive fotballklubb. Men det er mye uenighet, også rundt LSK-hallen. Ideelt sett skulle man selvsagt vært gjeldfri og ikke solgt noe. Men vi må se situasjonen ut fra hvordan den er.

Styrelederen forteller at det er vanskelig å få omgivelsene til å innse at LSK er i en svært alvorlig situasjon.

– Det har ikke vært helt enkelt å få erkjennelse for hvordan situasjonen er i klubben eksternt, men heller ikke internt i klubben tror jeg alle har forstått alvoret helt. Klubben har vært ille ute før også, men da har det kommet noen redninger. Vi har ingen som står klar for å redde oss nå, og da må vi ta ansvar. Det er begrenset hvor mange lån ansvarlig styre kan ta opp. Vi har et stort ansvar, og det er mange som har penger til gode, sier hun.

SE LSK-MAGASINET FØR AVSPARK: – Det var helt enormt og rørte meg langt inn i sjelen

– Rar kritikk av frivillige

Den siste tiden har styret fått kritikk fordi klubbens styre har søkt økonomiske råd hos enkeltpersoner.

Dette er en kritikk som styrelederen ikke forstår.

– Klubben er tuftet på frivillighet. Når vi satte i gang i vår, så inviterte vi folk til å være med og bidra fordi det var en stor jobb som måtte gjøres. Da fikk vi frivillige til å være med. Uten dem så hadde vi ikke hatt den oversikten som vi har nå. Det har vært et fantastisk flotte bidrag, sier hun.

Og hun mener at det ikke har vært noe hemmelig rundt den jobben de har gjort.

– Tvert i mot, vi har vært veldig åpne. Det har vært et veldig tett samarbeid mellom styret og administrasjonen hele veien med blant annet styremøter hver tredje uke.

Styrelederen er selv helt ny i LSK-systemet og sier hun ikke har tatt med seg noen hun kjenner som rådgivere.

– Jeg kjente jo ingen da jeg kom inn her, så jeg er helt uhildet. Jeg sa ja til å ta et år her uten betaling for å bidra til å rydde opp i LSK. Vi har hatt fem-seks frivillige med oss i dette arbeidet, men det er to av dem som har fått negativ oppmerksomhet. Jeg synes det er veldig rart. Det de har gjort har vært et kjempebidrag, og det er hovedårsaken til at vi nå vet hva vi driver med, sier hun.

Scheie ser ikke forskjellen på den jobben den økonomiske gruppa har gjort og det alle andre frivillige bidrar med i LSK.

– Vi har mange frivillige som har bidratt på ulike områder, slik vi ba om i vår. Men når gjelder økonomi er det tydeligvis ikke alle som har likt at noen har bidratt. Faktum er at uten dem hadde vi ikke klart å få den oversikten vi har nå. Dette er godt forankret både i styret og administrasjonen, og de har vært hyppig inne hos oss. Dette er noe vi har gjort sammen. Det er rart at man skal kritisere frivillige som har jobbet for klubben.

Stolt av resultatene

Scheie er ellers stolt av mer i dette tøffe LSK-året.

– Det er gjort en fantastisk jobb på det sportslige. De fikk beskjed om å konsentrere seg om det de skal gjøre på banen, og det har de klart på en utrolig måte. I tillegg har både menigmann og næringslivet støttet opp om #VIERLSK på en fantastisk måte. Og supporterne har gjort det samme, sier Scheie.

SE LSK-MAGASINET FØR AVSPARK: – Det var helt enormt og rørte meg langt inn i sjelen

Kommentarer til denne saken