Gå til sidens hovedinnhold

LSK førte for mye av eiendomsmassen som egenkapital

Artikkelen er over 6 år gammel

Det er årsaken til at det nå ser ut til at LSK må starte 2015-sesongen med poengtrekk.

Dette skjer på bakgrunn av opplysninger som er kommet fram i etterkant av at klubben leverte sin halvårsrapport til Norges Fotballforbund (NFF) i september.

Det var VG som først meldte at LSK blir trukket ett poeng fra sesongstart.

Romerikes Blad vet at bakgrunnen er at Åråsen-klubben i år oppskrev verdien av sin eiendomsmasse til markedspris. Det ble lagt inn i de økonomiske prognosene ved leveringen av handlingsplanen i mai i fjor – som er en konsekvens av at klubben er i NFFs «røde sone» – og også ved leveringen av halvårsrapporten i september.

Da NFF – på bakgrunn av disse tallene – presenterte tilstanden for norske klubber 29. oktober, sto LSK uten poengtrekk.

Men til tross for to grønne lys fra NFF, fikk klubben i november tilbakemelding om ting likevel ikke var ført slik de skulle.

Kort tid etter kom straffen – ett poeng i trekk.

– Vi ble informert 19. november om at de trengte ekstra informasjon og ble senere informert om at dette ikke var korrekt ført. Derfor oppnådde vi ikke målene vi satte oss i handlingsplanen, som de også godkjente, sier daglig leder Anita Bjerke.

Flere ankepunkter

LSK har nå anket saken.

– For det første mener vi at NFF har brukt altfor lang tid og at straffen i så fall burde vært gitt i 2014-sesongen. Men hadde vi fått vite at vi ikke kunne føre det slik kort tid etter vi leverte handlingsplanen i mai, kunne vi klart å gjøre tiltak for å komme oss innenfor på andre måter.

Den daglige lederen opplyser at eiendommene ble oppskrevet med 53 millioner kroner.

– Men dette er langt unna den summen vi måtte hatt på plass for å unngå poengtrekk.

– Hvor mye manglet dere på å unngå poengtrekk etter justeringen?

– Det vil jeg ikke kommentere, men som sagt langt unna 53 millioner.

Fungerende styreleder Bjørnar Sollie bekrefter at anken er underveis.

– Ankefristen er mandag, og vi har allerede sendt den inn. Jeg vil ikke kritisere Norges Fotballforbund (NFF), men vi synes det er feil at forhold som er gjort i første halvår i fjor, skal ramme klubben ved seriestart i 2015.

NFF: – Ingen kommentar

NFFs lisensreglement inneholder en rekke punkter som klubbene får poeng etter. Totalen blir avgjørende for soneplassering og eventuelle poengtrekk.

Man kan kun være en begrenset periode i rød sone for fortsatt å få lisens, men klubbene har selv stor innflytelse på framdriften i sine handlingsplaner.

Lisensansvarlig Rune Nordhaug i NFF ønsket i går kveld ikke å kommentere saken.

Styreleder Sollie har følgende forklaring på hvorfor de oppjusterte eiendommene:

– Vi mente det var en grei måte å synliggjøre de verdiene selskapet sitter på. Og vi kan vel si at vi synes det er litt rart at dette først blir oppdaget og sanksjonert lenge etter fristen gikk ut. Derfor har vi også stor tro på at anken vil gå gjennom.

Sportslig fokus

Tidligere styreleder Heidi Scheie, som fortsatt var i vervet da tallene ble levert inn, svarte ikke på Romerikes Blads henvendelser i går kveld.

Sportsdirektør Torgeir Bjarmann kjenner ikke saken i detalj, men krysser fingrene for at anken går gjennom.

– Uansett hva utfallet blir skal vi klare å håndtere det. For LSKs omdømme får vi håpe vi slipper poengtrekk. Flinke folk har utformet anken. Også trener Runar Kristinsson som leder sin første økt i formiddag er informert om saken.

Styreleder Sollie medgir at poengtrekk er et helt legitimt sanksjonsmiddel.

– Det hadde vel virket litt feil og gitt bøter til klubber med dårlig økonomi. Men det er ting i denne saken som gjør at vi mener det er feil at vi fikk trekk nå.

Kommentarer til denne saken