"HØDD-HENTA" for å score

Artikkelen er over 14 år gammel

Magnus Myklebust blir den tredje LSK-spissen med fortid i Hødd. Hvordan kan denne lille øya ute i havgapet på Sunnmøre produsere så mange måljegere for LSK?

DEL

– Fotballkultur, er Jan Åge Fjørtoft, Arild Sundgot og Magnus Myklebust enige om.

Trioen er født og oppvokst på øya Hareidlandet – og er alle produkter av fotballfabrikken i Ulsteinvik.

Og det er ingen tilfeldighet at norsk fotball generelt – og LSK spesielt – har fått mange gode spillere fra nettopp Hødd.

Før sin tid

– Helt siden Hasund-generasjonen har Hødd produsert gode fotballspillere. Med Åge Hareide, meg selv, Arild og nå Magnus snakker vi om flere generasjoner som latt seg inspirere av hverandre. Vi har alle sett at andre har lykkes, og det har skapt en fotballtradisjonen hvor yngre spillere vet at det "umulige" er mulig, mener Jan Åge Fjørtoft.

Sundgot trekker også fram treningskulturen.

– Hødd-miljøet ligger langt framme når det gjelder egentrening i ung alder. Det har alltid vært kultur for å trene mye i Hødd, og det skaper gode holdninger. Det betydde mye for meg, sier Sundgot.

Magnus Myklebust nikker. Han kjenner seg igjen. Det samme gjør Fjørtoft.

– På det området var Hødd veldig tidlig ute. Skole og fotball var tett knyttet sammen. Jeg gikk på det vi i dag kaller fotballakademi før noen visste at det het det. Istedenfor å ha gym, trente vi fotball på Høddvoll. Dette gjorde vi allerede i 1985, sier Fjørtoft.

Nærmer seg 100

På Hareidlandet betyr det status å spille fotball i Hødd. Alle talenter havner der. Men de største talentene blir ikke der lenge. Jan Åge og Arild dro begge fra Høddvoll det året de fylte 19. Magnus blir 20 år i juli.

– Hødd er et naturlig stoppested for alle fra nærområdet som vil bli gode fotballspillere. Det er stort for de fleste som får sjansen til å komme dit. I tillegg er klubben stolt av å sende spillere videre, sier Fjørtoft.

I to fotballgenerasjoner har LSK levd godt på spissprodukter fra Høddvoll.

Fjørtoft og Sundgot har til sammen scoret nesten 100 mål for Åråsen-klubben.

Denne sesongen kommer 19-åringen Magnus Myklebust for å føre tradisjonene videre.

– Jeg vet godt hva Jan Åge og Arild har gjort før meg. Men det legger ikke noe press på meg. Jeg skal gjøre ting på min måte. Uansett er det godt å ha to i miljøet som kan samme språket og har vært gjennom dette før, smiler Myklebust.

Sundgot kom selv til Åråsen som unggutt. Han sender noen råd med på veien.

– Det er viktig at Magnus fortsetter å trene mye for seg selv fordi om han er blitt Tippeligaspiller. Han har kvaliteter som betyr at han kan nå langt internasjonalt hvis han er grundig i treningsarbeidet, tror Sundgot.

I serieåpningen søndag kan de to sunnmøringene få sin virkelige debut som spissduo i LSK-trøya – mot Start i Kristiansand.

PS! Både Myklebust og Sundgot har stått over noen treninger denne uka på grunn av problemer med henholdsvis baksiden av låret og akilles. Men begge ventes å være spilleklare søndag kveld.

Artikkeltags