Forutsetningen er at Lillestrøm blir norsk søkerby og at Norge vinner i kamp mot Italia, Frankrike og Tyrkia.
– Vi leverer løsninger fra 35.000 opp til 44.000 tilskuere og tilfredsstiller alle UEFAs krav. Den øvre del av tribunen bygges som et legoklossystem og kan benyttes et annet sted etter mesterskapet. Det er også mulig med fire eller fem anlegg, som hver kan ta 4.000 til 5.000 tilskuere. Det vil sannsynligvis dekke et enda større behov, sier Per Mathisen.
PER MATHISEN: – EM-stadion i Lillestrøm
Etterbruk
– Lillestrøm Arena skal inn i den oppdaterte kommunedelplanen og plasseres sentrumsnært som et signalbygg for byen, sier ordfører Anita Orlund.
Måsan, Vigernes og området ved Nitelva bortenfor Norges Varemesse er de aktuelle tomtene.
John Grønlien i Totalprosjekt er engasjert av LSK for å utvikle stadionprosjektet, og av Skedsmo kommune for å utforme søknaden til NFF. Han har vært opptatt av at stadion må oppfylle alle UEFAs regler.
– Dette er ikke en Tippeliga-arena, men et stadion som skal oppfylle alle krav til sikkerhet ved et slikt arrangement. Det finnes ikke noen slik arena i Norge i dag.
Han har sett spesielt på etterbruken.
– Et fotball-EM skal ha en varig verdi. Det europeiske fotballforbundet har ikke råd til at merkevaren deres skal svekkes.
UEFA sliter med ferdigstillelsen av anleggene til mesterskapet 2012 i Ukraina og Polen. I Portugal ble det bygget gigantstadioner som står tomme i dag.
– I Østerrike og Sveits bygget de tribuner som måtte rives etterpå og kjøres på fyllinga. Derfor er det viktig for oss å vise til en stadion som kan bygges delvis ned, flyttes og komme til nytte andre steder.
John Grønlien mener et EM der Lillestrøm er arrangørby skal være bærekraftig for regionen.
– Lillestrøm har en fantastisk beliggenhet og kan ta markeder når det gjelder store arrangementer.
Han er også sikker på at Norge og Sverige vil ligge godt an til å bli arrangør av EURO 2016 i konkurranse med store fotballnasjoner som Italia og Frankrike.
– Vi har møtt seks UEFA-delegater ganske høyt oppe i systemet. De har vært opptatt av hvilken markedsplan vi har før, under og spesielt etter EM. De vil vite om businessplanen er fornuftig og framtidsrettet. I disse krisetider for miljø og økonomi, ser mange at Skandinavia har en annen verdi og kan tilfredsstille kravene, sier John Grønlien.
LSK skal bygge
Om Norge og Sverige ikke får EM 2016, vil LSK uansett bygge nytt stadion på en av de aktuelle tomtene. Men det vil skje i en mindre målestokk.
– Da tenker vi oss et stadion med 20.000 tilskuere. Vi er glade for at Skedsmo kommune ønsker den i den indre kjerne av byutviklingen som et signalbygg for Lillestrøm.
– Hva skjer hvis Norge og Sverige ikke får EM i 2016, men i 2020?
– Da vil vi dimensjonere for at stadion kan bygges ut med topptribunene, slik det er foreslått i dag. Vi skal legge til rette for at alle muligheter og størrelser på stadion kan realiseres.
EM-komiteen har lagt lokk på utgiftssiden og vil ikke snakke kostnader. Det gjør heller ikke Per Mathisen når det gjelder klubbens del av utgiftene.
– Bør ikke LSK frykte å gå på en økonomisk smell?
– Vår andel inn i dette er verdien av Åråsen. Der kan stadion bygges ut med næring. Vi vil blant annet kunne rive hele den gamle tribunen og bygge ut på gressbanen. Men det blir nok ikke fotball der lenger.
– Har LSK råd til å gjøre det?
– Det er to muligheter. Vi kan beholde Åråsen selv og utvikle den. Eller vi kan selge den som næringsområde. Det første vil i utgangspunktet være mest attraktivt. Vi tror dette er en riktig satsing for oss, sier Per Mathisen.
LSKs og Skedsmo kommunes søknad om å bli EM-by er levert Norges Fotballforbund. Om byen blir norsk arrangør avgjøres 10. juli.
UEFA bestemmer hvem som får EM neste sommer.