Fred Friday kunne forlate Mjøndalen stadion med matchballen etter å ha gjort et hat-trick på tilsammen 21 minutter spill – rett før og etter pause.

– Jeg glad og opprømt. Følelsen inni meg er veldig god nå, sier tremålscoreren Fred Friday etter at Mjøndalen er slått 4-1.

Men det har ikke vært noen selvfølge at det skulle bli slik. LSK-trener Runar Kristinsson har ventet med å gi spissen sjansen fordi han ikke har vært fornøyd med treningsinnsatsen hans.

– Jeg vil ha spillere som jobber hardt på trening for å bli bedre. Det har tatt litt tid å få Fred i gang, og derfor har han heller ikke fått sjansen før nå. I denne kampen var han veldig god og gjorde tre fine mål. Vi vet hva som bor i ham, og det ønsker vi at han skal vise hver dag både på trening og i kamp, sier Kristinsson.

– Det er få treninger før Vålerenga-kampen. Han beholder kanskje plassen til den kampen?

– Det er ikke så mange trenere som setter ut en spiss som scorer tre mål, ser Kristinsson med et bredt glis.

– Litt heldig på det første

Det var ikke gitt at kvelden skulle ende slik verken for Kristinsson lag eller Friday da et LSK uten seier kom til Buskerud torsdag kveld.

Og det startet heller ikke på den best tenkelige måten. Mjøndalen tok ledelsen etter ti minutter på eget kunstgress, og LSK så da ut som alt annet enn et vinnerlag.

Sakte, men sikkert jobbet gjestene seg inn i kampen, og etter drøyt 38 minutter kom øyeblikket som snudde kampen.

En fin kombinasjon mellom Stian Ringstad, Johan Andersson og Moryké Fofana på venstresida ga Friday ballen rettvendt inne på Mjøndalens banehalvdel. Han fikk mye plass, avanserte og skjøt. Ballen går via Mjøndalen-stopper Ulrik Arnebergs fot  og over keeper.

– Vi lå under med ett mål, og jeg så ingen bedre muligheter enn å skyte. Litt heldig at ballen gikk via forsvarspilleren, men veldig deilig å se den gå inn, sier Friday om sitt første.

Erling Knudtzon hadde en stor sjanse til å sende LSK opp ledelsen minuttet etter, men lobben hans mot det tomme målet gikk rett på utsiden av stanga.

Returer ga Fjørtoft hus på Nesøya

Avslutningen på førsteomgangen hadde gitt både LSK og Friday troen på at det kunne komme mer.

Da Stian Ringstad fyrte av fra 20 meter og keeper Ivar Andreas Forn ga en retur, var Friday på rett plass igjen fem minutter ut i andre omgang.

– Jeg så at Stian skulle skyte, og tenkte at det kunne bli retur, sier Friday.

Det har LSKs ene assistent-trener og tidenes mestcorende LSK-spiller, Arild Sundgot mast mye på at Friday og andre skal gjøre.

– Du skal ikke gå på retur, men på mulig retur. Det gjorde Fred perfekt der. Jan Åge Fjørtoft sier jo at grunnen til at han har hus på Nesøya er at han gikk på mulige returer, sier treneren som har spesielt ansvar for spissene og avslutningstrening.

Og på det området har også den nigerianske spissen gjort en bedre jobb denne vinteren.

– Fred har ikke alltid vært flink til å stå igjen på trening og avslutte. Nå har han vært det, og det betaler seg, sier Sundgot.

– Mitt fineste mål

Kanskje var det nettopp de ekstra timene med avslutninger som gjorde at han banket inn et fantastisk mål til 3-1 etter 60 minutter. Pluss en god porsjon selvtillit etter de to første målene.

– Det gir selvtillit å score mål, og da sjansen bød seg klinket jeg til. Det var deilig å se den gå inn. Jeg har scoret noen fine mål tidligere, men det er nok det fineste jeg har gjort, sier Friday.

Målet var også svært viktig for LSK. Det kom rett etter at Mjøndalen hadde skapt to store sjanser til 2-2. Bare en god Arnold Origi sto i veien og hindret det.

På 3-1 kunne LSK kontrollere kampen mer, og da våknet også Moryké Fofana til liv. Han tok med den tidligere LSK-spilleren Erik Midtgarden på en ordentlig rundtur før han plasserte 4-1 i hjørnet.

Det betyr at LSK fikk en fin inngang til hjemmemøtet med Vålerenga førstkommende søndag.

Den kampen gleder Friday seg ekstremt til,

– Jeg har bare spilt en treningskamp mot Vålerenga på La Manga. Det er helt spesielle kamper, og jeg håper jeg får spille søndag. Denne kampen og seieren gir oss en god inngang til en kampen, sier han.

Statistikk

Årets spiller

Toppscorer'n

Assist-toppen

Kort-toppen

Slik spilles Tippeligaen 2015