Hvis flere spillere melder seg på i målprotokollen, er det en god erstatning. De som har begge deler tar medalje. Mange spillere i LSK bør ha en målsetting om å score oftere.

– For meg er det et utviklingsmål å bli flinkere til å skyte fra distanse. Jeg har et ganske bra venstrebein, og er nødt til å bli mer kynisk, sier Petter Vaagan Moen.

Han trives best i en rolle bak spissen og føler han er best inne i boksen.

– Gir du et løfte om over 10 mål, så trenger LSK bare en spiss som gjør 15?

– Skjer det, er vi med oppe blant de beste. Jeg scoret 15 i Brann i 2010, og mener jeg kan gjøre det igjen. Nå har jeg for første gang på flere år kunnet begynne å trene ordentlig i januar. Med fornuftig opplegg og bruk av den erfaringen jeg har fått, skal det gi resultater.

12 mål i serie og cup, 10 assist, involvert i 20 av 37 scoringer i serien i fjor. Petter Vaagan Moen har på mange måter ingen grunn til å være misfornøyd med uttellingen i 2013.

Han mener likevel han er kapabel for mer.

– Slik sesongen ble, var det akseptabelt. Men som offensiv midtbanespiller i en posisjon bak spissen, bør jeg komme godt over 10 i serien, sier Petter Vaagan Moen.

– Et kick

Erling Knudtzon kan ha tatt et grep om spissplassen i år. Men LSK jakter en fjerde spiss som kan utfordre ham og Fred Friday og Joachim Osvold.

– Det gir alltid et kick å score. Med to mot Strømsgodset er jeg godt fornøyd, sa Erling Knudtzon etter møtet med serielederen.

Han scoret åtte da han ble satt opp på topp for to år siden og mene han kan gjøre det samme igjen.

LSK-trener Magnus Haglund sa etter kampen mot Strømsgodset at Erling Knudtzon la inn en sterk søknad om en plass i 11’eren allerede nå.

– Da tenker jeg ikke bare på de to målene. Han var en trussel for Strømsgodsets forsvar når han gikk i bakrom og så veldig skarp ut.

Det er lite sannsynlig at LSK vil få en spiss før serien starter som kan garantere 15 mål. En aktuell norsk spiss blir rådyr. Fra utlandet det samme, og et sjansespill. Enda en ung afrikaner er ingen garanti.

Av den sistnevnte typen spisser har LSK også Fred Friday. Så langt ser de tut til at han har en del mangler og trener tid.

– Det vet vi. Men Friday er en uforutsigbar spiller som kan overraske, sier sportsdirektør Torgeir Bjarmann.

Et moment i debatten om LSK og manglende scoringer er et uforløst potensial i klubben. Palmi Palmason er en spiller som, enten han har en god eller dårlig dag, kommer til mange sjanser. Han må bli mer konsentrert og bedre til å omsette muligheten i mål.

Dødballag

LSK er kjent som et dødballag helt siden opprykket i 1974. Det har de ikke vært de siste årene. Det tok blant annet over 100 cornere på rad før det ble scoring. Med spillere som er høyere og har en bedre fysikk, er det mulig å bedre statistikken radikalt.

På alle områder er et mulig for LSK å bli betydelig bedre offensivt. Det er Petter Vaagan Moen enig i.

– Vi har nå brukt to år på å forklare hvorfor vi ikke har fått det til. Nå er det på tide at vi leverer bedre resultater. Vi spillere er like frustrerte som andre når vi ikke får det til. Karrieren er kort. Da er det ille å gjøre det dårlig flere år på rad.

Han er klar på at det ikke er tilfeldig.

– Vi får de resultatene vi har fortjent. Etter 30 serieomganger kan vi glemme flaks og uflaks.

– Det er en gryende optimisme i LSK akkurat nå. Kan vi tro på bedre tider?

– Vi har mange unge spillere som er misfornøyd med lite spilletid i fjor, og som kan blomstre. Jeg er imponert over innstillingen de har. Da er det opp til oss med mer erfaring å gå foran på trening og kamp. Det er helt nødvendig at vi får en bredere og bedre spillerstall enn i fjor. Når Molde etter semifinalen byttet ni spillere og vi bare en i serierunden etter, forteller det mye om de to spillerstallene i fjor, sier Petter Vaagan Moen.

VIDEOINTERVJU:

Petter Vaagan Moen etter første LSK-trening i 2014:

Høydepunktene fra LSK-Strømsgodset: