BAKGRUNN

Vi fulgte Vålerenga – LSK her!

– Torgeir og Henning har vist at de har teft. De både ser talentet hos en spiller og de er flinke til å utvikle det, sier Atta Aneke.

Det er ifølge norsk-nigerianeren hovedgrunnen til at han med ett eneste unntak i sin agentkarriere har brukt LSK-duoen som sparringpartner når spillerne han finner skal testes ut.

Det som så langt har vært et lite afrikansk eventyr for Aneke startet da Bjarmann/Berg var i Lyn.

I 2007 kom han opp med sin første spiller, Odion Ighalo. Etter 10 mål på 23 kamper for Lyn ble unggutten solgt til italienske Udinese.

Se LSK-magasinet «Før Avspark» med Gunnar Halle og Kanarifansens leder som gjester!

Ojo, Angan og Bentley

For Aneke betydde det god start. Men det skulle vise seg at det ikke var nybegynnerflaks.

Kim Ojo som nå har suksess i Brann, kom til Lyn samtidig med Ighalo. Bjarmann/Berg mente det var for tidlig med tippeliga og at han først burde prøve seg ut i Adeccoligaen. Slik ble han Nybergsund spiller.

Senere kom Bentley (nå i Brann) og Davy Claude Angan (nå i Molde) til Lyn.

I Bentley så duoen Berg/Bjarmann potensial, men siden kvoten med utenlandske spillere utenfor EØS var brukt, ble han ikke tilbudt kontrakt i Lyn.

Isteden ble Odd kontaktet, og Bentley ble spiller på norsk toppnivå.

I Angan-overgangen samarbeidet Aneke med en annen agent. Det førte til Lyn-kontrakt og seks mål på 21 kamper i hovedstaden før han ble plukket opp av Hønefoss. Nå er han under Ole Gunnar Solskjærs vinger i Molde.

Komlan Amewou var en annen afrikaner som var innom Lyn. Han ble heller ikke tilbudt kontrakt, og havnet i Strømsgodset. I fjor sommer ble landslagsspilleren fra Togo solgt til Nimes på nivå to i Frankrike.

Slik spilles Tippeligaen!

Fra Vålerenga til LSK

Da Berg og Bjarmann byttet til Åråsen tok de med seg kontakten og samarbeidet med Atta Aneke.

Foreløpig har det før til signering av fire spillere. Edwin Eziyodawe og Hassane Dosso kom først før 2009-sesongen.

Nosa Igiebor kom noen kamper ut i sesongen samme år, mens Anthony Ujah ble signert før forrige sesong.

De to siste var begge på prøvespill i Vålerenga først, og kunne slik sett stått på motsatt banehalvdel på Ullevaal i morgen.

Men da Oslo-klubben ikke fikk skrevet kontrakt med Nosa etter 40 dagers prøvespill, dro han til Åråsen. Der ble en avtale underskrevet i løpet av fire dager.

I Ujahs tilfelle ble det aldri noe mer enn prøvespill i Vålerenga. Tre opphold i LSK senere fikk han til slutt kontrakten han ønsket seg i februar for ett år siden. Resten av historien kjenner de fleste – 19 mål på 27 seriekamper.

Aneke mener det er like mye LSKs fortjeneste som hans egen.

– Jeg er ikke sikker på at det Anthony presterte på sine prøvespill i LSK, ville gitt kontrakt i andre klubber. Torgeir og Henning er vet hva de ser etter og hva de kan utvikle hos en spiller, mener Aneke.

– Vet hva han leter etter

Agentens evne til å plukke ut de rette spillerprospektene har gjort samarbeidet med LSK-duoen fruktbart.

– Atta vet hva vi leter etter og er flink til å finne spillere som passer inn i vår profil. Han får beskjed om å komme opp med fire alternativer, ikke ti. Blant de siste velger vi, og så langt har verken han eller vi bommet mye. Ingen prøvespillere har vært mislykket. Selv om ikke alle spillerne har vært en suksess, så er vi godt fornøyd med utbyttet vi har hatt, sier Bjarmann.

Fra LSK til Vålerenga

I morgen spiller Fegor Ogude for Vålerenga mot Lillestrøm. Det kunne like gjerne vært motsatt.

Ogude var sammen med Ujah i Vålerenga på prøvespill i 2009, men i fjor høst kom han til Åråsen.

LSK likte spilleren, men en sentral midtbanespiller fra Afrika var ikke det som sto høyest på ønskelisten akkurat da. I tillegg hadde ikke klubben flust med midler.

– Ogude ble vurdert som en etablert spiller siden han er tre år eldre enn Nosa. Derfor ble også lista lagt noe høyere for ham. Hvis vi ikke hadde hatt Nosa, kunne vi handlet annerledes, sier Bjarmann.

En utålmodig Ogude dro til Molde. Der var han i ferd med å komme i mål med kontraktsforhandlingene da Vålerenga meldte seg etter å ha sett i Romsdals Budstikkes nettutgave at Ogude var på Vestlandet.

Noen timer senere var han Vålerenga-spiller.

Det er foreløpig siste kapittel i Anekes import av afrikanske spiller til Norge.

Men han har allerede funnet noen nye spillere som han mener har potensial til å bli gode i norsk fotball.

Sannsynligheten for at de kommer innom Åråsen først er stor. Moldes Daniel Chukwu Chima er den eneste spilleren Aneke har skaffet kontrakt i en norsk toppklubb uten at han først er sjekket ut av Bjarmann og Berg.