Gå til sidens hovedinnhold

Åtte millioner må spares

Artikkelen er over 7 år gammel

LSK må kutte opp mot åtte millioner kroner i løpet av kort tid. Økonomikrisa fører trolig både til lønnskutt og oppsigelser.

Daglig leder Anita Westby og sportsdirektør Torgeir Bjarmann presenterte i går regnskapet for 2013 på to separate allmøter på Åråsen.

Det viser et betydelig underskudd. Dette er langt fra første gang, men i 2013 gikk også hele LSK-konsernet for første gang i minus.

Selv om ingen på Åråsen vil si hvor stort det totale underskuddet er, har Romerikes Blad grunn til å tro at det kan være over fem millioner kroner Da utsikten til høyere inntekter ikke akkurat var lyse i budsjettarbeidet, sto man igjen med et krav om et betydelig kostnadskutt.

Summen, som det RB-sporten har grunn til å erfare ligger nær 7,5 millioner kroner, utgjør nesten ti prosent av klubbens totale omsetning. Den ligger rundt 80 millioner kroner.

– Jeg kan bekrefte at vi må kutte mellom seks og åtte millioner kroner. Dette skal fordeles mellom sport og administrasjon, sier Anita Westby til Romerikes Blad.

– Blir nedbemanning

Den sportslige delen må trolig ta rundt fire millioner kroner, mens administrasjonens del ligger mellom tre- og tre og en halv.

– Jeg vil ikke gå inn på de eksakte tallene, men hver del har fått sitt krav. For administrasjonens del dreier det seg om en større prosentandel av de kostnadene vi har, mens sport står for et større beløp.

Den daglige lederen vil ikke forskuttere hva slags grep som må tas, men ett kommer hun ikke unna. Noen vil miste jobben.

– Den aller største andelen av kostnadene ligger på personalet. Vi må gjennom en omorganisering som vil føre til overtallighet og følgelig nedbemanning.

Får frihet

Sportsdirektør Torgeir Bjarmann er presentert summen han må skjære vekk fra sin avdeling.

– Hvordan det gjøres er opp til Torgeir og hans avdeling. Men han er innforstått med at det skal kuttes, opplyser Westby.

– Med tanke på hvor mye som er kuttet på sport de siste årene er det vel umulig å komme utenom lønnsreduksjoner?

– Sportsavdelingen skal selv få komme fram til tiltakene som må gjøres. Det er vel sånn at man blir mer kreative i slike situasjoner. Men du har helt rett i at det ikke er så mange småting å skjære i. Samtidig skal vi fortsatt prioritere å ha et bra fotballag.

– Lønnskutt siste utvei

Torgeir Bjarmann sier at spillersalg er helt uaktuelt.

– Nå har vi fått en utfordring ved å måtte kutte en viss sum. Jeg oppfatter spillegruppa og støtteapparatet som veldig løsningsorienterte når det gjelder å finne nye muligheter. Jeg mener stallen vi har nå er konkurransedyktig i forhold til å ta et steg videre sportslig, derfor ønsker vi absolutt ikke å selge noen spillere.

– Men det er vel ikke mulig å komme unna et betydelig lønnskutt?

– Vi kan selvfølgelig ikke utelukke det, men det er siste utvei. Men vi skal snu mange andre steiner først.

– Du har måttet kutte i alle år siden du ble ansatt i 2009, er dette det mest dramatiske du har opplevd?

– Det er riktig at vi har måttet kutte mye før, så det er vi vant til og det skal vi klare. Det som skiller dette fra de andre årene, er at de kuttene vi opprinnelig gjorde ikke var nok. Nå må vi ta noen millioner til. Tidsaspektet som kreves for å få en effekt ut av det er vesentlig kortere enn hva vi har vært borti tidligere.

– Ansvarlig

LSK-leder Per Mathisen har sett over tid at de dramatiske kuttene kom til å bli utfallet.

– Høsten i fjor ble langt fra så god som vi ønsket inntektsmessig. Og vi kan ikke si at vi kan budsjettere så veldig optimistisk i år heller, sier han. Han vil ikke peke enkeltpunkter hvor inntektene har sviktet.

– Nei, for det er egentlig over hele linja. Det er sponsorer, det er publikum og det er salg generelt, for eksempel restaurantplasser i VIP-avdelingen på kamper.

Mathisen – som går av som leder på årsmøtet i februar – legger vekt på at det er mye riktigere å gjøre endringene nå enn å vente på en eventuell skikkelig smell.

– Ja, det mener jeg enhver ansvarlig leder må gjøre. Samtidig ønsker vi heller ikke at det nye styret skal få dette rett i ansiktet.

Verken trener Magnus Haglund, kaptein Frode Kippe eller markedsdirektør Robert Lauritsen svarte på RBs henvendelser i går.

Kommentarer til denne saken