Det er strålende sol, og en perfekt dag for skogstur. 18 barn og noen voksne fra Grønlia barnehage samles på en grusbane, ikke langt fra skytebanen ved Losby. Barna har mye energi, og løper fram for å hente sekkene sine som ligger i en klynge på bakken. Theodor Jakobsen (4) skrur på sjarmen. Han deler ut markblomster, som han har plukket selv, til mange av jentene.

Barna løper mot skogholtet, og er klare for dagens skogtur til Svartåsen. Dette er Lørenskogs høyeste topp, og den ligger 361 meter over havet.

– Følg barnas tempo

– Det er mange som tror at man ikke kan ta med barn på topptur, men det er ikke noe problem. Det viktigste er å følge barnas eget tempo, sier Christina Roso i Grønlia barnehage.

Hun forteller at de i Grønlia barnehage går på turer cirka en gang i uka, men det er aller første gangen at Roso tar med barna til Svartåsen.

– Få i Lørenskog kjenner til Svartåsen og andre flotte topper, vann og steder inne i Losbymarka. De fleste som går på tur, går ofte til mønevann, sier Roso.

Indianer i skogen

– Vi håper å se både elg og huggorm, sier Helmine Lysø (6) før skogsturen.

Barna får øye på noen røde og blå streker på et tre som viser løypemerking. De blir helt i ekstase.

– Jeg tror det bor en indianer her, sier en av guttene.

De andre barna nikker enig.

– Når man går på tur med barn er det koselig å stoppe opp å gi positiv oppmerksomhet på ting som skjer underveis, og det barna er opptatt av. Mange barn bruker mye tid foran pc og tv hjemme. I barnehagen er vi mest mulig ute, og vi ønsker å vise foreldrene at den beste kvalitetstiden man får med sine barn er ute på tur, sier Roso.

Oppfordrer flere barnehager

Både barn og voksne går av sted, men uten journalisten.

Roso er veldig fornøyd med gjennomføringen av turen i etterkant.

– Vi har hatt en fantastisk tur til Svartåsen. Vi brukte en og halv time opp, og en og halv time ned. På toppen koste vi oss med nistepakke, sier hun.

Nå sender hun stafettpinnen videre.

– Vi ønsker at familier bruker marka mer, og oppfordrer også andre barnehager til å legge ut på tur til Svartåsen, forteller hun.