Trening skal gi pusterom fra kreft

Artikkelen er over 3 år gammel

Kreftpasienter bruker trening og fysisk aktivitet for å bli friske. Nå skal et nytt «pusterom» på Ahus skape felles miljø og drahjelp mot sykdommen.

DEL

Gå høsten i møte - KUN 88 kr for 8 uker med papiravisen og alt innhold på nett

«Pusterom» er et tiltak i regi av Aktiv mot kreft, og formålet er å legge til rette for et lavterskelstrenings- og aktivitetssenter i trivelige omgivelser.

Målet er at dette skal gi et etterlengtet avbrekk fra en tung sykdomshverdag. Nå er «pusterom» nummer åtte i landet planlagt åpnet på Ahus i løpet av 2014.

Det er LSK-spiller Frode Kippe glad for. Sammen med langrennsløperen Martin Johnsrud Sundby, besøkte han sykehuset onsdag.

Kippes sønn, Isak, fikk beskjed om at han hadde kreft i oktober i 2012.

Plutselig var den fotball- og skiglade gutten alvorlig syk. Han er for lengst erklært frisk, men underveis i behandlingsløpet gjorde Kippe og familien seg flere erfaringer.

Kippe glad for trimrom

– Isak er en veldig aktiv gutt. Da han ble syk var han i full gang med oppkjøringen til skisesongen, og usikkerheten i forhold til trening og kreft følte vi mye på. Vi hadde mange spørsmål, og savnet en del gode svar rundt det med fysisk aktivitet underveis. Det var ikke noe «pusterom» på Rikshospitalet, men vi gikk mange turer utenfor sykehuset. Da fikk vi tankene over på andre ting enn sykdom og sykehus, sier Kippe i dag.

– Hva tenker du om at det nå etableres «pusterom» på Ahus?

– Det er jeg glad for. Det vil komme mange pasienter til gode. Framover vil det være viktig at sykehuset informerer godt om hvilke tilbud som finnes, og hvordan disse kan brukes i behandlingen.

Måtte reise for å trene

På Ahus møtte Kippe onsdag blant annet Arnhild Olsen (50) fra Rælingen.

Hun, som alltid har vært aktiv og glad i fysisk aktivitet, fikk påvist brystkreft i desember 2012. I januar i år ble hun erklært frisk.

Underveis i sykdomsforløpet hadde hun stor glede av å benytte «pusterom», men hun måtte reise til Radiumhospitalet eller Ullevål.

– Jeg savnet veldig dette tilbudet ved Ahus da jeg var til behandling. Både et sosialt fellesskap med andre i samme situasjon og veiledning fra helsepersonell. Istedenfor brukte jeg marka hele tiden. Treningen har hatt mye å si for at jeg kom tilbake i jobb igjen såpass kjapt. Kvalmen ble også mindre av at jeg kom meg ut. For psyken har det også vært alfaomega, sier Olsen.

«Pusterommet» på Ahus er foreslått i nærheten av helikopterbasen.

Artikkeltags