Gå til sidens hovedinnhold

Sliter du med å sove?

Artikkelen er over 6 år gammel

Nå kan du lære deg å sove på Lørenskog hus.

Onsdag 12. november starter søvnskolen opp igjen i 7. etasje på Lørenskog hus. Søvnskolen er et gratis tilbud til innbyggerne i Lørenskog kommune, og består av fire samlinger fordelt på fire uker.

–Søvnskolen formidler oppdatert kunnskap om søvn og gir deltakerne råd for bedre søvn og søvnvaner. Vi ønsker deltakere i aldersgruppen 18-70+ år med milde til moderate søvnplager, sier avdelingsleder for forebyggende psykisk helsetjeneste i Lørenskog kommune, Kjersti Hildonen.

Først i landet

Lørenskog var den første kommunen i Norge som startet søvnskole for egne innbyggere. Søvnskolen så dagens lys i oktober 2012, etter et initiativ fra Lasse Stoltenberg, som var fagsjef for psykisk helse i kommunen på den tiden.

– Søvnvansker er blant de vanligste helseplagene i befolkningen og er et debutsymptom ved de fleste psykiske lidelser. Folkehelseinstituttet anbefaler at det satses på forebygging av søvnproblemer i kommunene, og det var derfor vi startet dette, forteller Hildonen.

Søvnskolen er ikke et behandlingsopplegg, men et undervisningstilbud. På pensum står blant annet de klassiske søvnrådene, info om sovemedisiner, avspenningsteknikker og kognitive teknikker for å håndtere stress og bekymringer.

– Det er viktig at vi kommer inn tidlig og gir gode søvnråd før folk får virkelig store søvnproblemer, sier hun.

Bedre enn sovemedisin

1/3 av Norges befolking rapporterer om ukentlige søvnvansker, og 400.000 nordmenn bruker sovemedisin.

–8 av 10 sier de ville valgt en annen behandling hvis de hadde hatt alternativer. Det er kjempeviktig at fastlegene i Lørenskog husker på søvnskolen når de har pasienter med søvnproblemer, sier Hildonen.

Det er lagt opp til flere runder med søvnskolen i løpet av vinteren.

– Dette er noe vi tenker at skal være oppe og gå hele tiden. Det første kurset er allerede fullbooket, og vi prøver å få til at alle som ønsker det skal få delta på søvnskolen før jul, sier hun.

Søvnskolen ledes av psykolog Geir Valla på Lørenskog hus. Det er omkring åtte deltakere i hver gruppe, og hver samling varer i 2 x 45 minutter.

Kommentarer til denne saken