Gå til sidens hovedinnhold

Psykisk helse hele uka

Artikkelen er over 6 år gammel

Fredag er verdensdagen for psykisk helse. Mai-senteret dagen markerer begivenheten hele uka.

– Vi har arrangementer hver dag fra mandag til fredag, og kaller derfor dette verdensuka for psykisk helse, smiler leder Heidi N. Lie ved aktivitetssenteret for mennesker med psykiske helseplager.

Selve verdensdagen er 10. oktober, og årets tema er «Hverdagsstress og psykisk helse. Se hverandre – senk skuldrene».

– Det er en problemstilling de fleste av oss kan kjenne seg igjen i, ikke minst småbarnsforeldre, påpeker Heidi N. Lie.

Tovan og Granlund

Temaet går igjen i arrangementene hos Mai-senteret på Skårersletta hele denne uka.

Allerede mandag kveld starter verdensuka med hyggekveld i Mental Helses regi – og tirsdag skal senterets splitter nye Café Baltazar innvies på behørig vis:

Klokka 18 blir det åpning av en utstilling med kunstnere fra Atelier Fredheim. En halvtime seinere inntar ordfører Åge Tovan scenen for å åpne kafeen og synge Elvis. Og klokka 19 blir det minikonsert med bygdas egen Trond Granlund.

The Valiums spiller

Programmet for resten av verdensuka for psykisk helse ser slik ut:

  • Onsdag kl. 18: Hyggekveld med samtale for brukere av rus og psykisk helse.
  • Torsdag kl. 18: Høstsuppe.
  • Torsdag kl. 18.30: Minikonsert med The Valiums.
  • Torsdag kl. 19: Foredrag med sykepleier og mediyogaterapeut Elin Saugerud, som selv har hatt kreft med påfølgende utmattelsessyndrom og som har erfaring fra både inn- og utsiden av helsevesenet.
  • Fredag kl. 14: Verdensdagen markeres med at A9A Fanta9a synger til fredagskaffen.

Blåste nytt liv i gamle instrumenter

Mai-senteret er et aktivitetssenter og et lavterskeltilbud for mennesker med psykiske helseplager. Senteret har nærmere 200 registrerte brukere og et sted mellom 25 og 50 personer innom på vanlige hverdager.

– Vi har fornyet oss, pusset opp lokalene og forsøker å treffe også yngre folk som sliter psykisk, og kulturkafeen er en del av dette. Vi skal være en sosial treningsarena der folk opplever mestring gjennom aktivitet, sier Heidi N. Lie.

Kafeen er for øvrig bygget opp av saker og ting de ansatte ved Mai-sentereti sommer hentet ut fra kommunens tidligere lokaler i Løkenåsveien 45, som nå er revet – deriblant gamle messinginstrumenter som nå gjør tjeneste som scenelys.

Kommentarer til denne saken