Marie har 19 skruer og tre kroker i ryggen

RETT ETTER OPERASJONEN: For to år siden var Marie Magnussen gjennom en skolioseoperasjon på Rikshospitalet.

RETT ETTER OPERASJONEN: For to år siden var Marie Magnussen gjennom en skolioseoperasjon på Rikshospitalet. Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

For to år siden var ryggen til Marie Magnussen (17) fra Lørenskog 50 grader skjev.

DEL

Skaff deg RB+ og les alt – 5 kroner for 5 uker!

Marie Magnussen (17) fra Lørenskog er som jenter flest. Hun går på videregående skole, har hest, trener og blogger. Men på ryggen har hun et stort arr som slynger seg nedover og minner henne om det som har vært.

– Det begynte med at jeg hadde mye vondt i ryggen, og det varte i flere måneder. I juni 2011 fikk jeg vite at jeg har skoliose, som er en skjevhet i ryggen. Da vi oppdaget det, var ryggraden min 38 grader skjev, forteller Marie Magnussen.

50 grader skjev

Skoliose er en sjelden tilstand hvor ryggsøylen vrir seg rundt sin egen akse samtidig som den krummer seg i en c- eller s-form.

Lidelsen rammer én av ti tusen, og ni av ti av disse er jenter.

Skoliose utvikles som regel tidlig i tenårene, og i de fleste tilfellene er det ikke kjent hvorfor man får sykdommen.

– Legen på Riksen sa at jeg snart var ferdig med vekstperioden og at jeg var på grenseland til å operere. Han mente at det var for sent med korsett, forteller Marie.

På grunn av Maries intense smerter i ryggen, ble det til slutt bestemt at Marie skulle gjennom en skolioseoperasjon. Datoen ble satt til 20. august 2012.

Før operasjonen var ryggen hennes så mye som 50 grader skjev.

– Under en skolioseoperasjon setter de inn både skruer, kroker og stenger for å rette opp hele ryggraden. I mitt tilfelle festet de stengene på hver sin side av ryggraden med 19 skruer og 3 kroker. Ryggraden gikk fra 50 grader skjev til nesten null, forklarer Marie til RB.

Skruene og krokene i ryggen må hun leve med resten av livet.

Smertefulle dager

Marie lå ni dager på sykehuset, og hadde store smerter rett etterpå.

– Jeg lå i en sykehusseng rett etter et stort inngrep, neddopa og sliten. Det er flere ganger jeg ser igjennom bildene fra oppholdet på Rikshospitalet og synes det er veldig rart å tenke tilbake på den tiden, sier Marie.

Nå er det to år siden operasjonen, og Marie er først og fremst takknemlig.

– Bare tanken på hvor intense smertene var både før og rett etter operasjonen, skremmer meg litt. Jeg klarte ikke gjøre noe uten at jeg skulle få vondt. Bare det å ta ut av oppvaskmaskinen var forferdelig.

– I dag tok jeg en treningsøkt på Condis uten smerter og det kunne jeg aldri ha gjort tidligere. Nei, jeg er så glad for den muligheten jeg har fått, forteller Marie.

Veien videre

Marie går fortsatt til fysioterapi for å styrke ryggen og for å holde smertene i sjakk.

– Jeg kommer alltid til å ha skoliose, og jeg må fortsatt tenke litt over hva jeg kan og ikke kan. Men listen med hva jeg ikke kan er betraktelig mindre nå enn den var før.

Nå brenner Marie for å hjelpe andre med skoliose.

– Jeg er utrolig takknkemlig for alle som kommer til meg for å få hjelp angående skoliose. Jeg absolutt elsker å hjelpe til. Jeg var utrolig redd før operasjonen min, men det var ikke nødvendig, sier Marie.

Vil bli sykepleier

Marie går nå andre året på videregående skole, og har planen klar for framtida.

– Drømmeyrket er barnesykepleier. Før var det bare sykepleier, men etter det fantastiske oppholdet på barneavdelingen på Rikshospitalet fant jeg ut at jeg også hadde lyst til å hjelpe barn gjennom tøffe tider. Tanken har vært den samme i to år nå, og sannsynligvis vil den fortsatt være det i en lang, lang stund, sier hun.

I dag tenker Marie sjelden over at hun har skoliose. Bare arret minner henne om det, av og til.

– Ja, jeg har et arr nedover nesten hele ryggen, men det plager meg ikke.

– Det minner meg bare på hvor sterk jeg har vært.

Følg Maries hverdag på marieskoliose.blogg.no.

Fakta om skoliose

 • Skoliose er en strukturell ryggskjevhet, der ryggsøylen roterer rundt sin egen akse og krummes sideveis. Bakfra kan ryggen se ut som en S eller en C.
 • Skoliose gir skjevheter i skuldre og hofteparti, og det kan oppstå en mindre pukkel på den ene siden av ryggen.
 • Skoliose debuterer i 11-13 år, men på grunn av få symptomer oppdages den gjerne ikke før i 14-15-årsalderen.
 • Tidligere ble skolebarn screenet for skoliose.
 • Til tross for internasjonal forskning er det fortsatt en gåte hvorfor noen får denne typen skoliose, og den kan ikke forebygges.
 • Det er en sjelden lidelse, kun en av 10.000 får skoliose som må behandles, mens inntil fem prosent kan ha lidelsen smertefritt i ung alder – ni av ti er jenter.
 • Skjevheten kan ofte oppstå tidlig i tenårene. Hos noen pasienter vil skjevheten rette seg av seg selv, men hos andre kan skjevheten utvikle seg til en invalidiserende tilstand.
 • Hos noen kan skoliose gå i arv.
 • Marie Magnussens rygg var 50 grader skjev før operasjonen.
 • Lillesøsteren hennes har også skoliose, men de vet ikke om noen andre familiemedlemmer som har hatt lidelsen.
 • Kilder: ryggforeningen.no og wikipedia.no

Artikkeltags