Gå til sidens hovedinnhold

Har kinesisk på skolen

Artikkelen er over 7 år gammel

Lærer Morten Steen mener det blir mer og mer viktig å kunne kinesisk. På Løkenåsen har han den første avgangsklassen i kinesisk på Romerike.

– Det er utrolig moro. Og det er spennende å lære noe annet enn alle de andre, forteller Hanna Marlen Syverud (16).

Sammen med fire medelever har hun de siste tre årene lært seg kinesisk på Løkenåsen skole. Tirsdag hadde de framvisning i form av et rollespill for de yngre elevene.

Morten Steen er lærer i kinesisk, både på Løkenåsen skole og Lørenskog Videregående. Han har jobbet lenge med å få inn kinesisk som fag på skolen, og fikk til slutt viljen sin på Løkenåsen.

– Kinesisk handel øker

– Internasjonale situasjoner gjør at det blir mer og mer viktig, vi gjør mye handel med Kina, og bruker mange produkter derifra, forklarer han.

Steen har studert kinesisk både i Norge og Kina, og er også utdannet lærer. Han kombinerte disse to i ønske om å lære bort det viktige språket. De siste tre årene har han lært opp elever på sin gamle ungdomsskole, og fem av elevene er i vår ferdig uteksaminert i kinesisk. I tillegg har han begynt med kurs for videregående elever på Lørenskog videregående. .

– Jeg har ønsket å få til hele løpet, og det har vi fått til nå, forklarer Steen.

– Enklere enn spansk

Og elevene trives med det avanserte språket.

– I starten var det veldig vanskelig, men nå begynner vi å skjønne strekene, og da blir det lettere. Egentlig er det mye lettere enn spansk, som har mange bøyninger, forklarer Henny Skottevik (15).

Fremvisningen tirsdag var en annerledes prøvelse for elevene som hittil har holdt seg til grunnleggende kinesisk. I rollespillet måtte de føre samtaler og fortelle, hver i sin rolle i en kinesisk familie som gjorde seg klare til nyttårsfeiring. I salen satt kinesisk-elevene fra 8. og 9. klasse.

– Det var spennende og lærerikt å prøve noe nytt. Og få flere setninger å jobbe med, forteller Cathinka Mikkelsen (15).

Flere av elevene har fått prøvd seg på å bruke sine kinesiske ferdigheter også utenfor skolen, og Henny forteller at hun har planer om å reise til Kina snart, og da får bruk for språket der.

Kommentarer til denne saken