Gå til sidens hovedinnhold

Handlingsplan uten Ahusbanen

Artikkelen er over 6 år gammel

Ahusbanen er ikke nevnt med et ord i regjeringens handlingsplan for kollektivtransport.

Samferdselsdepartementet la fredag fram «Handlingsplan for kollektivtransport».

Handlingsplanen er en oppfølging av Nasjonal transportplan 2014–2023. I tillegg bygger planen på Sundvolden-erklæringen.

– Veldig rart

Den lenge planlagte Ahusbanen er i handlingsplanen ikke med blant som prosjektene som er aktuelle for å få statlige tilskudd som dekker 50 prosent av investeringskostnadene. Det er derimot Fornebubanen.

– Jeg har ikke sett handlingsplanen ennå. Det er veldig rart dersom Ahusbanen ikke er med, sier ordfører Åge Tovan I Lørenskog.

Tverrpolitisk enighet

Han viser til at det er tverrpolitisk enighet i fylkeskommunen, med fylkesordfører Anette Solli fra regjeringspartiet Høyre i spissen, om å prioritere Ahusbanen.

– Skal vi klare å ta imot flere mennesker og bygge boliger til disse i Skedsmo og Lørenskog, må vi ha moderne kollektivtilbud. Banen er også viktig i forhold til dem som bor i Groruddalen og skal bruke Ahus, sier Tovan.

– Skal bygges

Fylkesordfører Anette Solli hadde heller ikke sett handlingsplanen da Romerikes Blad kontaktet henne fredag kveld.

– Det er ingen tvil om at Ahusbanen skal bygges og realiseres som planlagt. Fra vår side er det ingen forskjell mellom Fornebubanen og Ahusbanen, sier hun.

Solli mener at forklaringen på at Ahusbanen ikke er med i handlingsplanen er at den tar for seg et begrenset tidsperspektiv.

– Fornebubanen leder

Det er imidlertid vanskelig å se hva som er tidsperspektivet for planen.

– Det er ingen tvil om at Fornebubanen ligger langt foran i løypa, der har man kommet lenger i prosessen. Ahusbanen er imidlertid med i Oslopakke 3 og skal realiseres. Det kan det ikke være noen tvil om, sier fylkesordføreren.

Kommentarer til denne saken