Anja Holt (39) fra Lørenskog har mange planer for ferien. Hun og barna skal være hjemme.
– Hjemmeferie er ingen straff. Det er tid sammen som er viktig. Ikke hvor du er. Ikke prisen på dagen. Ikke hva naboen nikker anerkjennende til. Men hvem du tilbringer den med, mener Holt.
På bloggen sin – Avdeling Holt – har hun lagt ut en artikkel med tittelen #Hjemmeferie.
Her kommer hun med flere tips til opplevelsesrike ferieaktiviteter på Romerike og omegn.
– Hjemmeferie er for meg en ferie hvor basen er hjemme. Det betyr ikke at vi skal sitte på samme sted hver eneste dag. Det betyr at vi ikke skal ta et fly og lande i et eksotisk ferieparadis. Men vi skal sove til vi våkner. Spise når vi er sultne. Vi skal være sammen, skriver hun.
Gjennom bloggen håper hun å bidra til at hjemmeferie skal bli sett på som en akseptert ferieform.
– Også jeg har kjent på presset, at alt skal være så flott og så fint. Og gjerne dyrt. Men jeg tror ikke barna tenker slik. Egentlig koker jo ferie ned til det som er det viktigste – å slappe av og å nyte feriedagene sammen!
– Tror du dere får en fin sommerferie?
– Det er jeg helt overbevist om at vi vil få!
(Les Anjas hjemmeferie-tips nederst i denne artikkelen!)
– En god ferie må ikke koste penger
Nordmenn svir av over 50 milliarder kroner på årets sommerferie. Ifølge forbrukerøkonom Silje Sandmæl bruker én av fire mer enn de hadde planlagt.
Nordmenn planlegger å bruke 21.500 kroner på årets sommerferie. Det er 500 kroner mer enn i fjor.
Det viser en fersk undersøkelse gjennomført av Ipsos MMI for DnB.
– Ifølge undersøkelsen setter vi ferien høyt. Det er blant nordmenns topp tre sparemål sammen med bolig og buffer. Alle trenger et pusterom fra en travel hverdag, i Norge eller i utlandet. Hvor man velger å feriere og hvor mye man planlegger å bruke avhenger helt av lommeboka. De som har lavest inntekt skal naturlig nok bruke minst og feriere i Norge, forteller Silje Sandmæl.
– Kan være helt gratis
Ni prosent av de spurte sier de ikke har råd til å dra på ferietur i år.
13 prosent sier de skal feriere hjemme.
– Barnefamilier føler nok i større grad på feriepresset enn andre. Men; en god ferie trenger ikke koste penger. Det viktigste er ting man gjør sammen. Opplevelser kan være helt gratis. Opplev norsk natur til fots eller bruk sykkel og ta med telt, kokesett, yatzy og en kortstokk. Det kan være like gøy om ikke morsommere enn å gi en Lollo en bamseklem i Syden, mener hun.
Dropper feriebudsjett
Nesten halvparten av oss oppgir at vi skal feriere hele eller deler av ferien i utlandet, ifølge DnB. Ved valg av reisemål oppgir én av to at det er viktig at det er billig å spise, drikke, bo og handle.
– Jeg forstår godt at folk ønsker å få mer igjen for pengene sine når de drar på ferie. Noe av kosen med ferie er å kunne spise på restaurant uten å ha dårlig samvittighet og unne seg litt ekstra, sier Sandmæl.
Men mange bruker likevel mer enn planlagt. En av fire sier at de har brukt mer penger enn planlagt i forbindelse med feriene de siste tre årene. Særlig gjelder det de under 40 år.
Bare sju prosent av de spurte lager feriebudsjett.
– Faren med ikke å lage budsjett er at gode økonomiske hensikter kan fort bli overskygget av fristelser. Man trenger ikke nødvendigvis lage et konkret budsjett, men det er viktig å ha en kostnadsramme og en viss oversikt, anbefaler hun.
Tobarnsmor Anjas ferietips:
Romerikes Blad presenterer her et utdrag av Anja Holts blogginnlegg #Hjemmeferie. Hun har tatt utgangspunkt i hjemstedet Lørenskog, og hatt døtrene på 10 og 12 i tankene:
- Nebbursvollen: – Dette er et fantastisk sted for både barn og voksne. Det er store arealer å bevege seg på, og om man har svømmedyktige unger er det bare å ta med seg en vannmelon, bok, isvann og nyte dagen!
- Tusenfryd: – De aller fleste ungene elsker vel fornøyelsesparker? Sukkerspinn, karuseller, boder og ikke minst tømmerstokken! Ja, slike turer kan koste skjorta. Se deg rundt etter tilbudskoder eller «Åpen dag med DnB» osv. Her er det penger å spare. Også her er det lov å ha med seg en sekk med det man trenger av mat og drikke. Husk plaster og solkrem!
- Fetsund Lenser: – Man kan gå rundt og tusle, ta bilder, bade, spise og faktisk lære et og annet. Man kan shoppe, grille, kjøpe ferdig eller ha med egen. Det er is, det er stille og det er vakkert.
- Aker Brygge: – Is på Aker Brygge er aldri feil. «Paradis» har vi besøkt ofte, ungene spiser is og når mamma er «bekymret» for bikinien så blir det med en americano i stedet for sjokolade og pistasj.
- Svømmehallen: – Det er ikke gratis inngang, men ei heller så dyrt at hårene reiser seg i nakken. Ha et mål om å svømme 1.000 meter i løpet av ferien? Svømmeknappen? De i resepsjonen har kort man kan fylle ut for å gjøre det litt mer offisielt og stas for de mindre ungene.
- Akershus festning: – Det er gratis å tusle rundt på festningen. Av en eller annen grunn blir man visst ikke for gammel til å sitte på kanoner og speide utover.
- Lørenskog park: – «Rådhusparken» er et stort område hvor man kan grille, bade i Langvannet, spille volleyball, kaste frisbee eller skate. Gratis inngang hele året! Inviter med deg venner og familie.
- Teknisk Museum: – Her har vi vært mange ganger. Står på lista over «things to do» når sola ikke skinner. Ingenting er kulere enn unger som får utforske, bli nysgjerrige og ler.
- Ekebergparken: – Her har vi vært, her skal vi tilbake, da skal vi ha med frisbee! Koster ingenting, superlavterskel, veldig hyggelig, grønt og store områder uten at man tråkker på folk. Husk å laste ned en QR leser før du reiser slik at du kan brife foran ungene om dine kunnskaper om de ulike utstillingene.
- Besøk venner og familie!: – Det er helt gratis å besøke noen. Ikke forvent bevertning, da. Tiden sammen er gratis, ikke det rundt, så vær en bidragsyter med mindre annet er avtalt på forhånd. Vær en god gjest å ta med deg litt drikke, oppskåret frukt eller nystekt gjærbakst. Eller en eske med is, en kurv jordbær og en pose boller.
- Kino: – Ja, det kan bli dyrt å gå på kino. Du kan gjøre det billigere ved å ta med deg drikke hjemmefra eller kjøpe i butikken. Har du unger kan det være greit å informere om rammene før man ankommer kinoen. Men film er konge på stor skjerm, det synes nå i hvert fall jeg!
- Grorud Park: – «Alle» reiser jo til Frognerparken. Men det er en folkepark på Grorud også! Parker bilen ved fotballbanen/kirken. Er du sprek yummi-mummy kan du trene mens barna løper rundt. Eller du kan legge deg ned med en bok og høre på humla suse. Engangsgrill og pølser? Vi kan slå i hjel mange timer her også!
- Biblioteket: – Helt gratis. Lese, kikke, spille spill, ta en pause ute for å spise medbrakt mat eller kjøpe noe ferdig, og eventuelt gå tilbake for mer. Hva med å gå i hobbyhyllene, og se om man kan bli inspirert til å lage noe sammen?
- Sykle: – Pakk en liten sekk med niste og badetøy. Sjekk om du har luft i hjulene og olje på kjedet. Sykle dit hvor du har lyst! Mariholtet sportstue, Mønevann, Lillestrøm aka «Byrunden», Fetsund Lenser eller Oslo sentrum (det er lov å ta toget hjem med sykkel).
- Sognsvann: – Gå rundt vannet, ta en dukkert, mate endene, grille eller bare sitt ned og slapp av. Det er bare en liten biltur unna, eller T-bane, veldig koselig og på varme dager er det mange man kan være sammen med!
- Hjemme: Bake – og aller helst dele med noen som ikke forventer det. Male/tegne/skrive en roman. Lesestund i pysj, i teppehytte, med lommelykt (nei, man blir ikke for gammel for det). Sole seg i hagen med isbiter i saftglass og full bredbåndsdekning. Lage en 3-retters middag. Lage sin egen sommerolympiade (ringspill, hoppe paradis, kaste ball på bokser osv.)
- Og har du noen dager igjen av ferien? Da kan du ta dagsturer til Botanisk hage, reptilparken, Norsk Folkemuseum, Eidsvoll 1814 og Vigelandsparken.
Forbrukerøkonom Siljes ferietips:
- Ha en kostnadsramme for ferien.
- Ikke la hytta eller boligen stå tom mens du er på ferie, du kan leie ut for 10.000 kroner skattefritt.
- Bruk god tid på å sammenligne priser på nettet, både fly, bo og pakkereiser.
- Sjekk om du har noen rabattordninger gjennom arbeidsgiver, foreninger eller medlemskap ved bestilling av overnatting, bil, aktiviteter etc.
- Legger du inn hele familien når du skal bestille flybilletter kan du gå glipp av lavprisbillettene.
- Betal reisen med kredittkort slik at du får med en basis reiseforsikring på kjøpet.
- Er dere flere som reiser sammen, lei leilighet i stedet for hotell.
- Vil du bo helt gratis kan du prøve tjenesten www.boligbytte.no (medlemskapet koster litt).
- Sjekk ut attraksjonene på forhånd, ofte får du rabatt hvis du blir med på flere utflukter.
- Skal du til EU-land eller Sveits skaff deg Europeisk helsetrygdkort helt gratis. Kortet gir deg rett til dekning av utgifter til helsetjenester etter landet hvor du oppholder deg. Les mer på helfo.no.
- Skal du ta ut penger av minibanken, bruk bankkortet, ved varekjøp kan det være mest gunstig med kredittkort.
- Betal alltid i lokal valuta, velger du norske kroner er det nemlig butikken som setter kursen.
- Når du handler, spør alltid om taxfree, da kan du få igjen momsen på flyplassen.
- Bestill sms-varsling i nettbanken slik at du kan bli fulgt opp på pengebruken din.
- KILDE: Silje Sandmæl, forbrukerøkonom i DnB
Del dine egne Hjemmeferie-tips i kommentarfeltet!