Gå til sidens hovedinnhold

– Det var rett og slett et desperat rop om hjelp

Margareth truet med å skyte ansatte ved rustjenesten:

Artikkelen er over 6 år gammel

Mandag forrige uke slo politiet alarm da en kvinne dukket opp med luftgevær ved rustjenesten i Lørenskog kommune. Nå står den angrende kvinnen fram.

– Jeg er veldig lei meg for at folk ble redde på grunn av hva jeg gjorde, sier Margareth (57).

57-åringen er kvinnen som mandag forrige uke tok med seg et luftgevær til NAV-bygget i Lørenskog. Før hun troppet opp på døra, ringte hun inn og truet med å skyte de ansatte ved avdeling for rus og psykisk helse i Lørenskog kommune.

– Drakk alkohol

Margareth, som forteller at hun er mangeårig heroinist, forklarer at hun er avhengig av oppfølging fra rustjenesten i kommunen.

Hun påstår at hun ikke får den oppfølgingen hun trenger.

– Ikke får jeg tak i saksbehandleren min, ikke får jeg hjelp. Dagen dette skjedde satt jeg hjemme og grublet på hva jeg skulle gjøre med situasjonen min.

– Var du ruset?

– Jeg drakk en del alkohol og bestemte meg for å ta med meg luftgeværet til kontoret.

– Synes du det var riktig framgangsmåte?

– Jeg vet at det var galt, og jeg angrer på det jeg gjorde. Det var rett og slett et desperat rop om hjelp, forteller Margareth som selv sier at hun i dag ikke bruker heroin, men går på metadon.

– Viktig med dialog

Virksomhetsleder Lars Uglem ved bolig, rus og psykisk helse, var ikke til stede da Margareth troppet opp med luftgevær ved kontoret.

Han sier han ikke kan gå inn på kommunens oppfølging og relasjon til henne, men sier de er åpne for dialog om noen er misfornøyde med tilbudet.

– Dialogen med våre brukere, pårørende og hjelpeapparatet er viktig. På den måten sørger vi for best mulig oppfølging av den enkelte.

– Jeg må få understreke at denne måten å gjøre det på, å komme med trusler, er helt uakseptabelt for oss som tjeneste. Vi kan skjønne at brukere er frustrert, men det viktigste er å gå i dialog, sier han.

– Unnskyld

Da Margareth på formiddagen forrige mandag ringte inn trusler og deretter tok med seg luftgeværet til rustjenesten, som ligger i 6. etasje i Nav-bygget i Lørenskog, utløste det en massiv politiaksjon.

Politiet fant raskt våpenet, mens gjerningspersonen, altså Margareth, ble ikke pågrepet umiddelbart.

– Hos rustjenesten er alle dører låst. Da jeg ikke kom meg inn slo jeg geværet i døra til det ble ødelagt. Deretter kastet jeg geværet fra meg og gikk fra stedet.

Politiet satt i gang et større søk. Mandag ettermiddag ble Margareth pågrepet i Oslo.

– Da ble jeg påsatt håndjern og satt i arresten. Det ble tatt blodprøver, og jeg ble sittende på glattcella i ett døgn. Politiet har anmeldt meg for det jeg har gjort, og det skjønner jeg, sier Margareth som ikke får sagt at hun angrer mange nok ganger.

– Jeg vil si unnskyld til alle de jeg har skremt. Jeg vil jo egentlig ikke andre noe vondt, men jeg ble bare så frustrert over å ikke få hjelp, sier hun.

Ferdig etterforsket

Etterforsker ved Lørenskog lensmannskontor, Martine Myrvang, forklarer at politiet har avsluttet etterforskningen.

– Vi har tatt vitneavhør og avhør av kvinnen. Hun er anmeldt for trusler. Saken er nå sendt til politijurist for bestemmelse av tiltale.

Forsøkte å knuse døra

Oppfølging av ansatte og en gjennomgang av sikkerheten har preget Skårersletta 61 etter den skremmende hendelsen.

– Det var en veldig ubehagelig opplevelse for de ansatte på rus og psykisk helse, og for alle ansatte og besøkende på hele huset, sier virksomhetsleder Lars Uglem ved bolig, rus og psykisk helse i Lørenskog kommune.

Fire av de 14 ansatte ved avdelingen i 6. etasje var på kontoret da kvinnen forsøkte å slå seg gjennom glassdøra med et gevær.

– Hun ringte inn og varslet at hun ville komme og skyte de ansatte. Det gikk bare noen få minutter før hun sto på døra, og de ansatte så tydelig at hun hadde et gevær, forteller Uglem.

Politiet og resten av huset ble umiddelbart varslet. Det tok bare noen få minutter før politiet var på plass.

Skårersletta 61, kalt Nav-bygget, huser ved siden av rus og psykisk helse, også Nav, flyktning- og innvandrertjenesten, og barneverntjenesten.

Denne uka har vært preget av oppfølging av ansatte i hele bygget og en gjennomgang av hendelsesforløpet.

Debrifet ansatte

– Det har vært mye kontakt med politiet i etterkant, og for oss har det vært viktig å få ut riktig informasjon om hva som har skjedd.

– Vi har hatt runder med debrifing om det som skjedde, både på rus og psykisk, og de andre avdelingene på bygget. Mye er tatt individuelt, ettersom folk kan reagere ulikt på slike opplevelser, og hvor tett på de var, forklarer Uglem.

Tirsdag morgen møttes også lederne ved alle kontorene til et husmøte.

Sett på rutiner

– Vi så på rutinene våre og hvordan bygget er utformet, hvilke dører som er låst og lignende, opplyser han.

– Hun er nå en angrende synder, hva tenker du om det?

– Det synes jeg er fint, og vi tar imot det. Det viser vel at hun skjønner at denne måten å gjøre det på ikke er den beste. Vi kan skjønne at brukere er frustrerte, men det viktigste er å gå i dialog, understreker Uglem.

Kommentarer til denne saken