Ble sensurert da hun ville skrive om homofili i Kenya

SPALTIST: Nina Hansen skriver for den kenyanske avisen The People i Kenya.

SPALTIST: Nina Hansen skriver for den kenyanske avisen The People i Kenya.

Artikkelen er over 6 år gammel

Journalist og forfatter Nina Hanssen fra Fjellhamar er spaltist i Kenya. Men da hun ville skrive om homofili, ble det bråk.

DEL

Hun er på godfot med ordføreren, puster riktig og vil lære alle å stresse ned. Nå har også Nina Hanssen tatt steget ut i internasjonalt farvann og blitt fast spaltist for avisen The People.

Til daglig er Hanssen journalist i LO media i tillegg til at hun holder foredrag om pust og Flow i hverdagen og har gitt ut flere bøker. Nå har hun lagt et nytt jern i ilden.

– Jeg har lenge vært interessert i Kenya. Jeg har vært der flere ganger, og kjenner godt til forholdene der nede, forteller Hanssen.

Fast spaltist

Tidlig på 90-tallet jobbet hun ett år i Kenyas største avis Daily Nation i Nairobi. Denne gangen har hun blitt hentet inn i varmen hos The People, og er nå den eneste kvinnelige, hvite spaltisten.

– Jeg hadde en kronikk på trykk der i fjor, og like før jul ble jeg spurt om jeg ønsket å være fast spaltist, forklarer hun.

Og hva skriver man om i en kenyansk avis? Akkurat hva man vil, og gjerne om Norge.

– Jeg har fortalt en del om Norge generelt, og norske forhold. I det siste har jeg fortalt om grunnlovsjubileet og -feiringen, forteller Hanssen, og legger til at hun prøver å ha en spalte med glimt i øyet og innslag av humor.

Homofili-innlegg ble stoppet

I tillegg har Hanssen tatt for seg både klima og trafikksikkerhet i det afrikanske landet. Men ikke alt har vært like populære temaer.

Til tross for at avtalen i utgangspunktet var «frie tøyler», møtte Hanssen motstand da hun i februar ville ta opp problematikken med homofile og lesbiske i Kenya, Russland og også Norge.

– Det er helt forbudt, og mange års fengselsstraff for å stå fram som homofil i Kenya, og jeg ønsket å utgjøre en forskjell i denne debatten, forklarer hun, og skrev innlegget «Sochi OL, principle 6 and 'the outlawed' amongst us.».

Men samme dag som spalten skulle trykkes, snudde avisen og saken ble stoppet før den nådde papiret. Den ble for kontroversiell.

Gir seg ikke

– Det sier mye om hvordan holdningene er, når en så stor og tøff avis som The People ikke tør å trykke saken. Jeg kjenner mange i redaksjonen der nede, og fikk klare tegn på at flere ikke ville ha saken på trykk, forteller Hanssen.

Men dette stopper ikke den stressfrie journalisten i jakten på forandring.

– Det kan virket som folket i Kenya ikke er helt klare for åpenhet rundt homofili, men jeg kommer til å prøve igjen, jeg gir meg ikke, sier Hanssen bestemt.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken