Aktivt pusterom for kreftpasienter

TRO PÅ TRIM: Helle Aanesen (foran t.v.) og Tone W. Trøen i Pusterommet på Ahus, der fysioterapeut Renate Sterud (t.h.) trener Øyvind Kristiansen, Bjørn Nordstad, Anja Nilsen Tone Lise Joten. Foto: Torstein Davidsen

TRO PÅ TRIM: Helle Aanesen (foran t.v.) og Tone W. Trøen i Pusterommet på Ahus, der fysioterapeut Renate Sterud (t.h.) trener Øyvind Kristiansen, Bjørn Nordstad, Anja Nilsen Tone Lise Joten. Foto: Torstein Davidsen

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

LØRENSKOG: Helsepolitiker Tone W. Trøen (H) har stor tro på fysisk aktivitet som en del av kreftbehandlingen. Brukerne av Pusterommet på Ahus er enige.

DEL

Gå høsten i møte - KUN 88 kr for 8 uker med papiravisen og alt innhold på nett

– Når du blir sterkere fysisk, blir du også sterkere psykisk. Og du må være litt sterk for å komme tilbake til hverdagen igjen etter en tøff kreftbehandling, sier Anja Nilsen (52) fra Skjetten.

Hun er én av mange kreftpasienter ved Ahus som benytter seg av Pusterommet – et lavterskel treningstilbud som ble etablert i sykehusets gamle helikopterhangar i juni i fjor, og som i løpet av bare et halvt år hadde 1.387 brukere.

Individuell oppfølging

Bak tilbudet står Aktiv mot kreft, stiftelsen Helle Aanesen startet sammen med maratondronningen Grete Waitz i 2007.

– Vi er igangsettere og finansierer etableringen, i tillegg til at vi betaler driften av sentrene i tre år. Målet er å få et Pusterom ved alle kreftsykehus i Norge, i tillegg til at fysisk aktivitet blir en del av det ordinære pakkeforløpet for kreft, sier Aanesen.

Hun var med da stortingspolitiker og helse- og omsorgskomitémedlem Tone W. Trøen (H) fra Eidsvoll onsdag tok turen til Pusterommet på Ahus i anledning Verdens kreftdag i dag.

– Jeg tror på fysisk aktivitet som en del av kreftbehandlingen, og tanken om at det skal bli en del av pakkeforløpene er interessant. Men det viktigste er at tilbudet eksisterer, også ute i kommunene. Jeg er opptatt av å legge til rette for at folk skal kunne ta gode valg selv, sier Trøen.

Det er også fysioterapeut Renate Sterud ved Pusterommet på Ahus, som selv har spesialisert seg på trening og kreft.

– Vi har alltid den enkelte pasient og deres muligheter og begrensninger i bakhodet når vi setter opp et treningsprogram. Derfor har vi også et bredt spekter av aktiviteter, og erfaringen så langt er at alle kan være med på noe og at alle har stort utbytte av trening, sier hun.

Lystbetont å trene

Det bekrefter kreftpasientene Romerikes Blad møter i Pusterommet på Ahus.

– Tilbudet er helt fantastisk, i likhet med dem som jobber her. Jeg merker blant annet at treningen hjelper meg å få bedre balanse nå når jeg går på cellegift, forteller Bjørn Nordstad (69) fra Rælingen.

– Jeg merker det på kroppen, og dette tilbudet gjør det lystbetont å trene. Det føles trygt, og i tillegg er det både hyggelig og sosialt, sier Tone Lise Joten (54) fra Rælingen.

Øyvind Kristiansen (69) fra Vestli i Groruddalen var lite fysisk aktiv før han ble kreftsyk.

– «Har du noen gang sett en jogger smile?» var mitt motto. Nå har jeg endret mening. Etter at jeg begynte her, kan jeg gå opp både bakker og trapper uten å ta pustepause underveis. Ingen tvil om at det har en positiv effekt, konstaterer han.

Fakta

  • Aktiv mot kreft er en privat stiftelse som ble etablert av Helle Aanesen og Grete Waitz i 2007.
  • Stiftelsens mål er å få fysisk aktivitet inn som en del av kreftbehandlingen.
  • Stiftelsen bidrar til å etablere Pusterom – et lavterskel trenings- og aktivitetssenter – ved norske kreftsykehus Pusterom nr. 13 åpner ved Kongsberg sykehus i mars.

Artikkeltags