Gå til sidens hovedinnhold

Samler inn til skolegang og konfliktløsning

Artikkelen er over 4 år gammel

Lørenskog videregående skole samler for niende år på rad inn penger til Right To Play, som i år skal gå til organisasjonens arbeid i Tanzania.

Fredag 6. januar ble starten på årets aksjon markert med en kick-off i skolens aula.

Rapartisten Vigan deltok med musikkinnslag og skapte stor stemning blant elevene.

Les også: Samlet inn 340.000

Besøkte Tanzania

I november dro seks elever og to lærere på feltbesøk til Mugumu i Mararegionen i Tanzania, der de fikk oppleve det gode og viktige arbeidet Right To Play gjør i den nord-østlige delen av landet, en region som ligger like ved nasjonalparken Serengeti.

I løpet av oppholdet besøkte elevene fra Lørenskog vgs fire barneskoler og et ungdomssenter, og oppholdet gjorde sterkt inntrykk på deltakerne.

De fikk se hvordan Right To Play, som har arbeidet i Tanzania siden 2005, bidrar sterkt til at barn får økt kunnskap om samarbeid, konfliktløsning, lederskap og en bedre skolegang.

Viktig arbeid

Thomas Breistein fra Right To Play Norge la i sin tale vekt på det viktige arbeidet Lørenskog vgs gjør for organisasjonen, og nevnte hvor viktig det er at elever fra skolen hvert år deltar på en feltreise for å se hvordan RTP jobber i de ulike land.

Han fortalte elever og lærere på skolen hvilke utfordringer Tanzania har, spesielt i grisgrendte strøk som området elevene besøkte:

– Det er vanskelige forhold, dårlige skolebygninger, mange elever og mange lærere har mangelfull kompetanse.

Midlene skolen samler inn skal blant annet brukes til kompetansebygging av lærere.

Dette er viktig for å få flere barn til å fullføre barneskolen, som ifølge Breistein er en seier for det enkelte barn.

Right To Play arbeider også for å forhindre barneekteskap, og forsøker å få jenter til å gå på skole lengst mulig.

Felles ansvar

Ragnhild Bergheim, ordfører i Lørenskog, nevnte i sin tale at hun gjør alt for å stille opp på skolens arrangementer for denne aksjonen.

Hun pekte også på hvor viktig det er å bry seg, og at vi alle har et felles ansvar for mennesker som har det vanskelig. 

Atle Solberg, rektor på Lørenskog vgs, nevnte i sin tale at engasjementet for skolens internasjonale solidaritetsaksjon er stort – og han oppfordret elevene til å engasjere seg for Right To Plays arbeid i Tanzania, et land der 46 % av befolkningen lever i ekstrem fattigdom.

Sårbare barn

Bendik Lundeland, leder for Internasjonal komité på Lørenskog vgs dette året og som selv deltok på feltreisen til Tanzania, fortalte hele skolen om sine inntrykk fra turen og møtet med barna der som gjorde sterke inntrykk på ham.

Han oppfordret elevene til å gjøre en innsats for å hjelpe noen av de aller mest sårbare barna i et av verdens fattigste land, slik at de får mulighet til å være barn.

Han avsluttet sin appell med følgende ord:

– Vi kan ikke hjelpe alle, men vi kan i det minste gjøre noe for disse barna slik at de får det litt lettere og blir litt friere.

Aksjonsdag tirsdag 7. februar

I ukene fremover vil skolen jobbe fremover mot aksjonsdagen tirsdag 7. februar.

Internasjonal solidaritetskomité på Lørenskog videregående skole håper at innbyggerne i kommunen vil ta godt imot bøssebærerne denne dagen.

Kommentarer til denne saken