Gå til sidens hovedinnhold

Banebrytende for basistrening

Artikkelen er over 4 år gammel

Idrettsglede og mestrings-følelse er stikkord for prosjektet Hammer turn tilbyr førskolebarn og skoleelever.

– Vi ser at mange barn ikke behersker basisferdigheter som å hinke eller hoppe med samlede bein. Det ville vi ta tak i og gjøre noe med, sier daglig leder May Gunn Madsen i Hammer turn.

Bedre motorikk

Hun hadde ideen til prosjektet «Basistrening i den motoriske gullalder», som tilbyr barn basistrening og turnaktivitet på dagtid. Prosjektet startet kort tid etter at den nye turnhallen i Lørenskog sto ferdig i fjor høst.

– Målet er først og fremst at barna skal oppleve idrettsglede og mestringsfølelse, samt at de får bedre motoriske ferdigheter, sier Madsen.

Prosjekteleder Lene Phillips i Hammer turn forteller at de allerede i løpet av kort tid så svært positiv utvikling hos barna som deltar.

May Gunn Madsen viser til at fysisk aktivitet ikke bare ser ut til å ha en positiv virkning på barn og unges motoriske utvikling, men også på innsatsen i skolefag og på evnen til sosialt samspill med andre barn.

– Vi vet at det er nær sammenheng mellom barns ferdigheter og om de er aktive i idrett utenom skolen. Samtidig vet vi at mange barn forhindres fra å delta i idrettsaktiviteter på grunn av dårlig økonomi, kulturelle forskjeller og fysiske hindringer. Vi ønsket å gjøre noe med dette. Målet er å fange opp barn som ellers ikke får denne muligheten, sier hun.

Vinn-vinn-situasjon

Både Lørenskog kommune og Akershus fylkeskommune støtter det treårige prosjektet økonomisk, og så langt deltar totalt sju første- og andreklasser ved Solheim skole og åtte barnehagegrupper med førskolebarn på opplegget. Ønsket er å få med dobbelt så mange.

May Gunn Madsen kjenner til et tilsvarende tilbud for barnehager i Fredrikstad.

– Men oss bekjent er det første gang i Norge at skolebarn får et slikt tilbud, sier hun.

Rektor Umit Kalak ved Solheim skole har fått bare positive tilbakemeldinger fra både lærerne og barna som deltar.

– Dette er en vinn-vinn-situasjon. Elevene får utfolde seg fysisk, og det gjør dem mer motiverte og mottakelige for læring. Samtidig gir prosjektet dem både positive tilbakemeldinger, mestringsfølelse og utfordringer. Vi håper virkelig dette kan fortsette, sier han.

Og Solheim-elevene RB snakket med etter endt treningsøkt mandag, la ikke skjul på at de trives i turnhallen.

– Det er kjempegøy! sier seksåringene Nabia, Ishaal og Jasmin nesten samstemt.

– Hva er mest gøy?

– Å hoppe baklengs!

– Og hva er det vanskeligste?

– Å hoppe baklengs!

Fakta

  • Hammer turn står bak prosjektet «Basistrening i den motoriske gullalder» – trening på dagtid til barnehagebarn og skoleelever.
  • Målet er at barna skal kjenne på gleden av fysisk aktivitet, samt å favne barn som ellers faller utenfor.
  • Verdens Helseorganisasjon anbefaler at barn og unge er i fysisk aktivitet minimum 60 minutter hver dag.

Kommentarer til denne saken