Gå til sidens hovedinnhold

Lørenskog-drapene: – Det er beordret tiltale for dobbeltdrap

I fjor sommer ble to små barn funnet døde i en leilighet i Lørenskog. Nå har riksadvokaten beordret tiltale for drap mot barnas mor – en kvinne i 30-årene.

Det var den 19. juli i fjor at brannvesenet rykket ut til en leilighet i Lørenskog etter melding om at et sprinkleranlegg hadde gått av. I leiligheten fant de to livløse barn og en alvorlig skadd kvinne. Barna ble raskt bekreftet døde.

Dagen etter ble barnemoren siktet for å ha drept de to barna, og siden har store politiressurser etterforsket saken.

Nå har riksadvokaten beordret tiltale. Etter det RB forstår er tiltalen per nå ikke utferdiget, men dette vil bli gjort i nær framtid.

– Saken er behandlet og er sendt tilbake til statsadvokaten. Innholdet er meddelt siktede og etterlatte. Riksadvokaten har beordret tiltale for drap, opplyser statsadvokat Ane Evang til Romerikes Blad.

– Har snakket med mor

Kvinnens forsvarer, advokat Gunhild Lærum, opplyser at hun har snakket med sin klient. Hun opplyser at kvinnen er svært fortvilet og at hun forstår at saken er vanskelig for mange.

– Det er en familietragedie og hun står i en uønsket situasjon, sier Lærum til RB.

Forsvarsadvokaten opplyser at hun og hennes klient er kjent med påtalemyndighetens beslutning, men at de ikke er kjent med selve innholdet i tiltalen.

– Derfor kan jeg ikke kommentere den på nåværende tidspunkt, sier Lærum som videre opplyser at påtalemyndighetens beslutning om tiltale for drap ikke var uventet.

– Jeg har vært i løpende dialog med min klient og ut fra innholdet i etterforskningen og hennes egen forklaring er ikke dette overraskende.

– Hvordan stiller hun seg til tiltalen?

– Jeg har ikke sett grunnlaget ennå, så det er det for tidlig å si noe om, sier Lærum.

Barnefarens bistandsadvokat, John Christian Elden, sier til Romerikes Blad at det er bra at det nå er truffet en avgjørelse.

– Selv om det aldri medfører at min klient får sine sønner tilbake som livsglade barn.

Tilregnelig

Som Romerikes Blad tidligere har omtalt, bekreftet den endelige obduksjonsrapporten at de to barna på ett og sju år døde av kvelning.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Barnemorens forsvarer, Gunhild Lærum, har tidligere fortalt at den siktede kvinnen uttrykker stor sorg for det som har skjedd, og at hun har forklart at hennes livssituasjon ikke lenger var levelig, ifølge forsvareren.

– Hun hadde ingen ønsker om å bli igjen. Hun uttrykker stor sorg fordi hun elsket barna over alt. Livet ble totalt sett så vanskelig at det var umulig å leve. Hun ønsker å formidle at hele situasjonen er absurd. Min klient har forklart at hun ønsket at de tre skulle være sammen for alltid, sa Lærum til RB i november i fjor.

I fjor høst konkluderte også tilregnelighetsrapporten, utarbeidet av de rettsoppnevnte sakkyndige, med at den tiltalte kvinnen er strafferettslig tilregnelig.

Brøt barnevernloven

Parallelt med at politiet etterforsket barnedrapene, undersøkte det som da het Fylkesmannen – nå Statsforvalteren – omstendighetene rundt et varsel som barnevernet mottok rundt 10 måneder før barna ble drept.

Høsten 2020 kunne RB fortelle at Fylkesmannen konkluderte med at barnevernstjenesten i Rælingen brøt barnevernloven etter at de mottok en bekymringsmelding mot barnemoren.

Det tok hele 23 dager fra barnevernet mottok bekymringsmeldingen fra politiet, til de startet undersøkelser i saken. Dagen etter ble den avsluttet.

Fylkesmannen mener barnevernstjenesten satt inn tiltak for sent, gitt innholdet i bekymringsmeldingen.

I tillegg får barnevernet kritikk for at de ikke undersøkte saken godt nok før den ble henlagt.

Les også

Dobbeltdrapet i Lørenskog: Konkluderer med at barnevernet brøt loven