– Skytingen i natt er helt forferdelig og ren ondskap. Våre tanker går til de døde, skadde og pårørende, skriver de i et innlegg på sin Facebook-side.

Puben opplyser at alle deres ansatte er trygge og fysisk uskadd.

– Ta vare på hverandre i denne tiden, skriver de videre.

Det var ved 1.15-tiden da en mann kom til utestedet Per på hjørnet, like ved Oslo tinghus, at skytingen startet natt til lørdag. To personer ble drept ved utestedet.

Deretter gikk mannen ned Rosenkrantz' gate til puben London. Flere vitner forteller til NTB at pride-feirende pubgjester kastet seg ned på gulvet i panikk da de hørte lyden av skudd. Minst 19 personer ble skadd og måtte ha helsehjelp etter skytingen.

Kjenning av politiet

Mannen ble pågrepet av væpnet politi med hjelp fra sivile og vektere. Sivile drev også livreddende førstehjelp på stedet.

– Det finnes folk som har gjort en heroisk innsats for å få kontroll på gjerningspersonen, sier innsatsleder Tore Barstad i Oslo-politiet.

Mannen som er pågrepet for masseskytingen er tidligere kjent for politiet, melder NRK.

Natt til lørdag gjennomsøkte politiet boligen til den pågrepne mannen. Han er foreløpig ikke avhørt om saken.

– Vi har teknikere inne hos ham nå som jobber med undersøkelser, sier vaktleder Roger Hjertø ved kriminalvakta hos Oslo-politiet til NRK.

– Dypt rystet og sjokkert

Likestillingsminister Anette Trettebergstuen omtaler masseskytingen som et grusomt angrep på uskyldige mennesker uansett motiv.

– Jeg er dypt rystet og sjokkert over skytingen i Oslo sentrum i natt. Dette er et grusomt angrep på uskyldige mennesker uansett motiv, og jeg vil uttrykke min dypeste medfølelse med de som er blitt rammet og deres pårørende, sier Trettebergstuen (Ap) i en uttalelse til NTB.

– Mange skeive er nå redde, men dere er ikke alene, vi står sammen i dette, legger hun til.

Høyre-leder Erna Solberg kaller skuddene et angrep på kjærligheten. Hun har selv planer om å gå i dagens Pride-parade.

– Skuddene utenfor London pub i Oslo er et angrep på kjærligheten. Det er et angrep på friheten til å elske hvem man vil, sier hun i en uttalelse.