Gå til sidens hovedinnhold

Wolden lettet etter henleggelse

Artikkelen er over 14 år gammel

Jim Wolden var svært lettet etter at Økokrim henla saken mot ham og åtte andre T5PC-topper.

The 5 percent community (T5PC) lokket 40.000 nordmenn til å investere hundrevis av millioner kroner i en drøm om å tjene raske penger. Selskapet gikk konkurs for tre år siden og Økokrim innledet etterforsking av selskapet og bakmennene. Her ble Jim Wolden som har bodd på Eidsvoll ansett for å være hovedmannen.

Nå har Økokrim henlagt bedragerisaken mot Wolden og de fleste andre lederne i det omstridte selskapet.

Det var selvfølgelig Wolden svært lettet over.

– Saken har vært en belastning for Wolden. Han er lettet over henleggelsen, men samtidig indignert over at dette har tatt så lang tid, sier advokat John Christian Elden.

Nå vurderer Wolden søksmål mot staten. I tiden etter konkursen har han for det meste oppholdt seg i Spania.

Personlig konkurs

I fjor skrev Romerikes Blad at Wolden gikk personlig konkurs og villaen i Eidsvoll ble tvangssolgt.

Konkursbegjæringen fra kemneren i Sørum lød på et skattekrav på formidable 20,8 millioner kroner.

Villaen ble solgt for 3,2 millioner. Denne summen ble fordelt på flere kreditorer. I tillegg til Skattefogden, var de største Hafslund, Gjensidige NOR og Tolldistriktssjefen i Oslo.

I 2005 ble Wolden dømt til åtte måneders fengsel for bedrageri og brudd på regnskapsloven. Men for selve gigantkonkursen gikk han fri.

Ikke pyramide

Bare den tidligere styreformannen i det svært omstridte selskapet risikerer nå streng straff i saken, skriver N24. I tillegg er en annen av lederne allerede dømt.

Økokrim i har i tillegg vurdert hvorvidt selskapet var å regne som et pyramidespill. Det var det ikke, ifølge konklusjonen.

Men i kjølvannet av saken ble loven endret. Førstestatsadvokat Arnt Angell hos Økokrim tror den nåværende loven ville ha ført til at selskapet ville blitt regnet som en pyramide.

Han ser det ikke som noe stort tap for Økokrim at ni av elleve siktede nå slipper tiltale.

– Vi har ingen prestisje knyttet til våre saker. Vår jobb er å etterforske for å avdekke om det har vært begått straffbare forhold, sier Angell.