Låtskriver og bassist i dansebandet Ole Ivars, William Kristoffersen, synes de eldre blir behandlet altfor dårlig i dagens samfunn.

Han var derfor ikke i tvil om at han ville gi pengene fra Romerikes Blads adventsserie til Gladbakk aktivitetssenter i hjembygda Råholt. Han håper det kan bidra til litt ekstra god julestemning.

Hva er en «god jul» for deg?

– Jeg må ha de jeg er glad i rundt meg, og jeg tenker ofte på hvor heldig jeg er som får lov å være sammen med dem. Tradisjonene og maten er også viktig. I jula er det jo veldig mye tradisjoner, og ting må være sånn som de var i fjor.

Hva spiser du på julaften?

– Jeg spiser ribbe, medisterkaker, pølse, mandelpoteter, surkål og riskrem med hjemmelaget kirsebærsaus. Svigermor plukker kirsebærene selv, og sausen er helt nydelig. I tillegg har jeg tatt med meg en tradisjon fra bestemor og mamma, nemlig fersksuppe til forrett. Før spiste vi også lutefisk mellom suppa og ribba, men det er det slutt på n.

Hva er det første du ville ha gjort som statsminister?

– Jeg ville ha gjort alt jeg kunne for å holde løftene mine, det synes jeg ikke de gjør i dag.

Du får ti millioner kroner til disposisjon, hva bruker du pengene på?

– Jeg synes det er helt forferdelig å høre om de eldre som ikke får det stellet de burde ha hatt. Selv om ti millioner kroner blir lite i en slik sammenheng, så ville jeg brukt pengene på å gi dem det de ønsker seg mest av mat og drikke og andre ting til jul. Vi steller altfor dårlig med dem som har vært med å bygge opp dette landet.

Hva er den fineste julegaven du har gitt bort?

– Jeg er født på julaften, så jeg er fristet til å si meg selv til moren og faren min.

Hvem vil du sende en spesiell julehilsen til?

– Til en mann jeg har stor respekt for. Den gamle trompetlæreren min på musikkhøyskolen, Harry Kvebæk fra Fetsund. Jeg besøkte han fire timer i sommer, og det var de beste fire timene jeg har hatt i år. Han har betydd så mye for messingblåsermiljøet i Norge, og er fantastisk både som musiker og person.

Hvilken bok har du lest flere ganger?

– Den eksisterer vel ikke. Jeg leste litt i mine yngre dager, men jeg synes jeg får dårligere og dårligere tid. Når jeg er ute og reiser kjøper jeg meg heller blader som «Illustrert vitenskap». Jeg liker det bedre.

Hva er den viktigste juletradisjonen for deg?

– Jeg er veldig glad i tradisjoner i forbindelse med mat. Jeg hadde en mor som var fantastisk på å lage ting selv, og vi fikk alltid hjemmelaget sylte, rull, kjøttpudding og leverpostei. Hu er borte nå, men Reidun, svigermoren min, lager hjemmelaget lefse og sylte, og det er alltid hellig når vi får dette. For meg starter jula først 1. desember, og da spiser vi den gode maten med andakt og følelse.

Hvis du kunne si noe til deg selv som barn nå, hva ville det ha vært?

– Det er vrient å svare på. Jeg har stort sett drevet med musikk hele livet, så jeg er jo fornøyd med det. Uten at det har betydd noe særlig for meg, så ville jeg kanskje sagt at jeg skulle fullføre de tre årene på gymnaset. Jeg gjorde aldri det, for jeg ville ut å jobbe.

Hvis du ikke hadde vært musiker, hva ville du ha vært da?

– Jeg tror jeg ville ha vært forfatter. Jeg liker å skrive, også andre ting en musikktekster, og jeg har masse fantasi. Jeg hadde nok ikke blitt noen krimforfatter, men jeg har noen ideer til barnebøker for eksempel.