I går ble mannen varetektsfengslet i fire uker av Nedre Romerike tingrett. Det skjer nesten seks år etter at 41-åringen egentlig skulle fått straffesaken behandlet i det norske rettssystemet.

Rettssaken mot ham skulle i utgangspunktet starte tirsdag 5. februar 2008, men norske myndigheter rakk aldri å forkynne tiltalebeslutningen mot sykepleieren.

Året før hadde 41-åringen forsvunnet sporløst fra landet. I stedet for å møte opp i rettssaken, hadde han søkt om asyl i Canada.

– Mannen ble anholdt i Canada i august i år og har vært pågrepet fram til han ble utlevert til Norge. Det viser seg at utlendingsmyndighetene der har avdekket at oppholdstillatelsen var gitt på falsk grunnlag. Da de sjekket ham ut litt nøyere, fant de ut at han var etterlyst for voldtekt i Norge, sier politiadvokat Anne Evenrud i Romerike politidistrikt.

Funn av DNA

Norsk politi etterlyste mannen – som er norsk statsborger – formelt internasjonalt i mars 2008.

Før han rømte, fikk saken stor oppmerksomhet i Norge. Mannen jobbet nemlig som sykepleier ved Ahus da voldtekten skal ha skjedd. Offeret var en tenåringsjente som da var pasient ved sykehuset.

I et intervju med Romerikes Blad i juli 2007, fortalte jenta at hun var blitt dopet ned og senere voldtatt av sykepleieren. Samtidig fastslo hun at livet hennes var blitt ødelagt som følge av voldtekten.

Romeriksjenta lå svært syk i senga på en av sykehusets medisinske avdelinger. Hun kjente at den mannlige sykepleieren skjøv buksa hennes ned på knærne, før han voldtok henne mens han selv sto på golvet. Etter hendelsen slet hun med å bli trodd.

– Jeg oppsøkte gynekologisk avdeling som jeg visste var i 11. etasje, og sa at jeg hadde blitt voldtatt. De trodde ikke på meg, fortalte hun.

Mannen ble anmeldt allerede samme dag – høsten 2006. Da ble også ledelsen ved Ahus varslet, og det ble umiddelbart igangsatt gynekologiske undersøkelser. Disse viste at det ble funnet rester av bedøvelsesmiddel i blodet hennes.

Senere ble det også gjort funn av DNA i saken.

Har nektet straffskyld

Sykepleieren, som da arbeidet ved medisinsk divisjon ved sykehuset, ble fratatt autorisasjonen for å jobbe som sykepleier på livstid.

Overfor norsk politi avviste han den gang at han sto bak. Han nektet straffskyld. I dag har han ennå ikke tatt stilling til hvordan han stiller seg til tiltalen. Under fengslingsmøtet i Lillestrøm i går, fikk sykepleieren bistand av advokat Cato Johannessen.

– Han ønsker å gå gjennom saken med forsvarer før han tar stilling til skyld. Han samtykket til fengslingen. Det har sammenheng med at han nå ønsker å være i Norge, sier advokaten.

Politiet begjærte fengslingen på bakgrunn av unndragelsesfare. Saken er ennå ikke berammet i retten.

Kirsti Guttormsen, ansvarlig statsadvokat på saken, har besluttet at tiltalen ikke skal offentliggjøres.

Vil ikke ha søkelys

Voldtektsofferet er gjort kjent med sakens utvikling. Hun bistås nå av advokat Guro Ottersen Trillhus.

– På det nåværende tidspunkt ønsker jeg ikke å gi noen kommentarer til saken. Hun er nettopp gjort kjent med sakens utvikling og ønsker ikke medias søkelys på dette nå, sier Trillhus.