– Voldtekt er en av de alvorligste forbrytelsene vi har

- ALVORLIG FORBRYTELSE:  - Voldtekt er en av de alvorligste forbrytelsene vi har. Og når det gjelder gruppevoldtekt, har vi lovens strengeste straff. Det er 21 års fengsel, sier fungerende kriminalsjefen Bjørn Arne Tronier i Romerike politidistrikt. 
FOTO: ALEXANDER GJERMUNDSHAUG

- ALVORLIG FORBRYTELSE: - Voldtekt er en av de alvorligste forbrytelsene vi har. Og når det gjelder gruppevoldtekt, har vi lovens strengeste straff. Det er 21 års fengsel, sier fungerende kriminalsjefen Bjørn Arne Tronier i Romerike politidistrikt. FOTO: ALEXANDER GJERMUNDSHAUG

Artikkelen er over 10 år gammel

Fem gutter mellom 15 og 17 år er siktet for gruppe-voldtekt av en ung jente. Den angivelige voldtekten skal ha skjedd på en privat fest på Øvre Romerike.

DEL

Den påståtte ugjerningen skal ha funnet sted natt til søndag 28. juni.

Fem gutter – alle med utenlandsk opprinnelse – ble pågrepet og siktet samme natt.

– Alle guttene ble avhørt og deretter sluppet løs. Det ble gjort etter en helhetsvurdering av bevisforspillelsesfaren og guttenes alder, sier fungerende kriminalsjef Bjørn Arne Tronier i Romerike politidistrikt.

– Har det tøft

Tronier karakteriserer innholdet i anmeldelsen som stygt. Barnevernet er koblet inn i saken.

– Voldtekt er en av de alvorligste forbrytelsene vi har. Og når det gjelder gruppevoldtekt, har vi lovens strengeste straff. Det er 21 års fengsel, sier kriminalsjefen.

Straffeloven har imidlertid en bestemmelse som unntar personer under 18 år fra lovens strengeste straff. I og med at guttene er under 18 år, risikerer de ifølge advokater Romerikes Blad har snakket med maksimalt 15 års fengsel.

Ifølge Tronier rykket politiet ut til boligen etter å ha mottatt en melding om voldtekten. Han vil ikke si hvem som kontaktet politiet.

Ifølge bistandsadvokat Runa Kosberg har jenta, som også er under 18 år, det svært tøft.

– Fornærmede er sterkt preget av hendelsen, og får hjelp i forhold til det som har skjedd. Når det gjelder politiets etterforskning, så har vi full tiltro til den, sier bistandsadvokaten.

Nekter straffskyld

Alle de siktede nekter straffskyld. Advokat Sverre Næss er forsvarer for en av de siktede – en 17-åring fra Nedre Romerike.

– Etter det min klient forklarer har det foregått sex i flere omganger over lang tid. Det er ikke noe her som tyder på at det er snakk om en voldtekt.

Ifølge forsvareren har 17-åringen forklart at han og resten av guttene var alene i huset da politiet kom til stedet.

– Jeg oppfatter at det har vært en fest i boligen. Men da politiet kom, hadde jenta og flere andre forlatt huset og gått til en annen fest. Min klient gikk og hentet henne. Og det var først da hun fikk øye på politiet og foreldrene sine, som også hadde kommet til boligen, at hun begynte å rope om voldtekt, sier Næss.

Advokaten sier han reagerer på at politiet karakteriserer saken som alvorlig. Han synes grunnlaget for siktelsen virker veldig tynt.

– Jeg er på ferie og har ikke lest dokumentene i saken. Men når jeg får gjort det, vil jeg vurdere å gå til en motanmeldelse. Min klient oppfatter siktelsen som veldig belastende, sier forsvareren.

17-åringen er innkalt til et såkalt besøksforbudsmøte i Nedre Romerike tingrett i morgen.

– Bare tøys

Advokat Gunhild Lærum er forsvarer for flere av de siktede i gruppevoldtektssaken.

– Guttene sier de har vært på samme sted, men at det ikke har skjedd noe. Plutselig skal jenta bare ha ringt politiet, sier Lærum.

Hun er ikke sikker på om hun representerer to eller tre av guttene.

– Så langt har det kokt litt i denne saken. De ringer hele tiden, men jeg har ikke møtt dem ansikt til ansikt, sier advokaten.

Lærum har heller ikke sett sakens dokumenter. Hun er derfor meget sparsom med opplysninger om guttene og om siktelsen mot dem.

– Uten å ha møtt dem eller fått sakens papirer er det lite jeg kan si. Men guttene sier at dette bare er tøys, sier Lærum.

Artikkeltags